Ecz. Ali Fırat TARHAN

 

Zincir mi Dediniz?

Tarih boyunca alışveriş alışkanlıkları ve beraberinde getirdiği alışveriş düzeni ortaya çıkan yeni gereksinmelere göre değişim göstermiştir, teknolojinin hayatımıza hızla hükmettiği günümüzde alışveriş alışkanlıkları da hızlı biçimde değişim göstermektedir.

Günümüzde değişimin başladığı nokta ise teknolojik gelişmelerin anavatanı Amerika Birleşik Devletleridir. Ülkemizde bugünlerde sayıları hızla artan alışveriş merkezleri Amerika’da kapanma eğilimine girmiştir. Halbuki ülkemizde alışveriş merkezlerinin parmak sayılı olduğu zamanlarda Amerikalılar vakitlerinin çoğunu ülkede bulunan binlerce alışveriş merkezinde geçirmekteydiler. Peki ne oldu da bu süreç dramatik bir şekilde değişikliğe uğradı? Yeni gelişen teknolojilerle beraber vaktinin çoğunu alışveriş merkezlerinde değil bilgisayarlarının başında geçiren yeni bir nesil oluştu. İnternet teknolojisi  bu yeni nesle üründe çeşitliliği ve fiyat avantajını beraber sağladı. Dünyanın en büyük perakende zinciri Wall-Mart bile bu trende karşısında irili ufaklı internet sitelerini satın almak zorunda kaldı. Amerika’da başlayan bu değişim dünyanı bir çok bölgesine hızla yayılmaya devam etti.

Amerika kadar hızlı olamasa da Türkiye’de de tüketicinin alışveriş alışkanlıklarının değişim göstermesi kaçınılmaz görünüyor. Peki tüketicilerin değişen tüketim alışkanlıkları tüketicilerin eczanelerden yaptıkları reçete dışı kalemler olan güneş kremi gıda takviyesi dermokozmetik gibi ürünlerin eczanelerde satılması üzerine nasıl bir etki de bulunacaktır? Şüphesiz internette satılan ürünler gerçek ortamda satılan ürünlere göre daha ucuza satılabilmektedir. İnternet üzerinden satılan ürünlerin çok daha ucuza satılmasının bir nedeni toplu alım sayesinde ürünün ucuza mal edilebilmesi, diğeri internet üzerinden satış yapan firmaların maliyetlerinin eczanelere göre çok daha düşük olmasıdır.

2000 yılların başıydı, İbrahim Tatlıses televizyonlarda korsan kaset satışı yapanlara verip veriştirir, hesap sorulması adına yetkilileri göreve çağırırdı. Sonra ne mi oldu, internet çıktı korsan battı ama kaset satışı diye bi olgu da bırakmadı. E-ticaretin ilerlemesiyle birlikte uzun zamandır meslektaşlarımızın ve meslek birliğimizin gündeminde bulunan zincir korkusunun da sonuna gelindiği anlaşılıyor. Öyle bir rüzgar geliyor ki geriye ne zincir bırakır ne de eczanelerden reçete dışı satılabilecek ürün. Bugüne kadar zincir Türkiye piyasasına giremediyse bu yurt çapında oluşturduğumuz başka bir zincir sayesindeydi. Ancak şimdi karşımızda bugüne kadar bildiğimiz tüm yöntemlerden farklı biçimde hareket edebilen yeni bir rakip var ve bu rakibimiz bugün olmasa da yakın gelecekte ana akım medyada reklamını yaparak tüketicinin güveni sağlayacak dev internet satış marketleri olarak karşımıza çıkabilir, karşı çıkılması imkansız hale dönüşebilir.

İlk etapta yapılabilecek ne olur diye sorarsanız kuşkusuz OTC olarak satılabilecek ürün sayısını mümkün olduğunca kısıtlanmasını sağlamak ve eczanelerin ekonomik yapısının daha önce karşılaşmadığımız bu yeni mücadele için hazırlamaktır.

 



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat