Bilindiği üzere ‘’Majistral Tarife’’ diye adlandırılan, ülkemizde eczane laboratuvarlarında hazırlanan ilaçların fiyatları, Meslek Örgütümüz Türk Eczacıları Birliği’nin belirlemiş olduğu güncel tarife ile T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’na başvurması ve bunun sonucunda Kurum’un onaylaması ile belirlenmekte ve hayata geçmektedir. Bunun akabinde Majistral Tarife'nin SGK Medula Eczane Provizyon Sistemi'nde güncellenmesi beklenmektedir.
En son 22.01.2022 tarihinde güncellenmiş olması ve bu tarihten günümüze herhangi bir güncellemenin yapılmaması eczacılar kadar SGK sigortalılarının mağduriyetine de neden olmaktadır.
Ayrıca;
SGK medula provizyon sisteminde 23.07.2014 tarihinde yapılan, Sağlık Uygulama Tebliği’nin “4.1.4-Reçetelere yazılabilecek ilaç miktarı” başlıklı maddesinde yer alan “Majistrallerin fiyatlandırılmasında Medula sistemindeki tarife, fiyat ve miktarlar esas alınır, ödenecek bedel Kurumca belirlenecek tutarı geçemez “ hükmü doğrultusunda, Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonunun kararı ile 25.07.2014 tarihinden itibaren 500 TL’nin üzerindeki majistral ilaç bedelleri ödenmeyecektir. Konu hakkında Medula Eczane Provizyon sisteminde gerekli düzenlemeler yapılmıştır.” denilmektedir.
Bu çerçevede, halen yürürlükte olan Majistral İlaçlar Hakkında duyuruda belirtilen 500 TL üst sınırının hastaların Majistral İlaçlara ulaşmasının önünde maddi bir engel teşkil etmektedir.
Oysaki;
Maliye Bakanlığı’nın 23 Mart 2011 tarihli Bakanlık onayı ile “Madde.14: tarife ve eki cetvellerde yazılı bedeller her yıl başında Maliye Bakanlığınca yayımlanan yeniden değerleme oranları eklenerek yeniden yayımlanır” hükmü gereğince, majistral tarifenin her yıl güncellenmesi teminat altına alınmasına rağmen, ne yazık ki majistral tarifenin 2021 yılından bu güne kadar bir türlü güncellenememesi, eczacının emeğinin karşılığını alamaması bir yana, tarifede yer alan ilaç yapımında kullanılan kimyasalların ve ambalaj malzemeleri gibi giderlerin artması sonucunda eczacıların zararına ilaç ürettiği bir sürecin başlamasına neden olunmuştur. Tüm olumsuzluklara rağmen bu ülkenin eczacıları 2021 tarihinden bugüne dek, yaşanılan sorunları gerekçe göstererek bir an bile eczanelerinde ilaç üretimini durdurmayarak fedakârca halk sağlığına hizmet etmeyi sürdürmüşlerdir.
Derneğimiz gerek Meslek Örgütümüzle gerekse Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu yetkilileri ile bu konunun çözümü konusunda çeşitli yazışma ve görüşmeler yaparak konunun önemine dikkat çekmiştir.
Toplumda çeşitli nedenlerden kaynaklı bulunamayan yetim ilaçların yapımında önem arz eden majistral üretimin yapılabilirliğini sürdürmek adına eczacının majistral ürünleri hazırlarken emeğinin karşılığını alabileceği bir fiyatlandırmaya acilen ihtiyacı vardır.
Yine;
Majistral tarifenin sadece fiyat değil, içerek bakımından da günümüzün modern majistral formülerini karşılayabilecek produi zenginliğine kavuşturulmasını, tedavi değerini kaybetmiş produilerden arındırılması, tarifede hammaddelerin sadece ağırlık değil hacim cinsinden de fiyatlandırılması gerektiğini, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun geri ödemesinde yaşanan sorunların giderilmesi için majistral SUT’nin hayata geçirilmesini, tarifeden kaldırılan supozituvar yapımının ilave edilerek sterilizasyon gibi ayrıntıların tekrar gözden geçirilmesini ivedilikle talep etmekteyiz.
Geldiğimiz süreçte; derneğimiz web sayfasında hesaplama portalı oluşturmuş ve bu programı devamlı güncelleyerek güncel hammadde ve ambalaj malzemeleri ile TEB tarife ve Medula majistral tarife ile kıyaslamaların yapılmasını sağlayarak majistral reçete yapan meslektaşlarımızın uğramış oldukları zararın görülmesi sağlanmıştır.
Derneğimizin yapmış olduğu akademik bir çalışma sonucunda; yakında İspanya ve Türkiye’yi majistral üretim anlamında mukayese eden (PREPATİON OF COMPOUNDED PRODUCTS İN PHARMACİES AND COMPOUNDİNG PHARMACY İN TÜRKİYE AND SPAİN) başlıklı bir yazımız JOURNAL OF RESARCH İN PHARMACY’de yayımlanacaktır. Bu çalışmamızda İspanya’da majistral tarifenin hangi kriterler göz önüne alınarak hazırlandığını ve sonuçta İspanya’da eczacıların emeklerinin karşılığını tam anlamıyla aldığı otomatik olarak güncellenen bir majistral tarifeyi eczacı kamuoyu ile paylaşarak gelişmiş ülkelerdeki eczacıların emeklerinin ne kadar değerli olduğunu gözler önüne sermeyi amaçlamaktayız.
Son olarak; Derneğimiz, 18 AĞUSTOS 2024 tarihinde SGK’na ‘’MEDULA GÜNCELLEME’’ de yaşanılan sorunlar ve ‘’500 TL ÜST LİMİT SINIRLAMASINI İÇEREN VE BİR TÜRLÜ GÜNCELLENEMEYEN SUT HÜKMÜ’’ konusunda iki ayrı dilekçe göndererek konu hakkında bilgi talebinde bulunmuştur.
Süreç sonunda Hukuki haklarımızın kullanılacağı bilgisini eczacı kamuoyu ile paylaşırken, dernek üyeliğinin zorunluluk olmaksızın tamamen gönüllülük esasına bağlı olduğu gerçeği ve bilincinde olan yönetim kurulumuzun sorumluluk ve duyarlılığının bu anlamda yüksek olduğunun bilinmesini isteriz.
Majistral Eczacıları Derneği Yönetim Kurulu adına
Ecz. Ahmet Nezihi Pekcan