Ecz. Ali Fırat TARHAN

 

Benim bir Safiye Teyzem vardır, Stalevodur,  Ariceptdir, Seroqueldir bilumum sinir ve Parkinson ilaçlarını kullanan eczanemiz açısından son derece değerli bir insandır, gözümüzün nuru gibi korur kollarız, teyzemiz bakımını kendi kendine yapamadığından Gürcü bir bayan tarafından bakılmaktadır. Bakıcı ablamız eczanemize gelir, Safiye Teyze’nin Sirequeli bitti, Motiliumu bitti, Arizebi bitti şeklinde ifadeler kullanır, biz eczanecek heyecan içinde hep aynı soruyu sorarız  "teyzemizin ŞİTELEVOSU bitti mi?", Gürcü Ablamızın gözünün içerisine bakarız ki teyzenin Şitelevosu bitti desin... Bir ay kadar önceydi teyzemizin Şitelevosu bitmişti, Gürcü Ablam eczanemin karşısında ki aile sağlığı merkezinde teyzemizin ilaçlarını yazdırdı eczanemden içeri girdi, reçeteyi girdim, şitelevoları depodan çektim, Şitelevolar ile gözgöze geldim... Bir gün Şitelevonun da fiyatının düşecebileceği gerçeğiyle yüzleştim, Şitelevo kutularına acı acı baktım...

Aynı haftanın cumasıydı hangi ilacın fiyatı düştü hangisinin fiyatı çıktı bakmak için Eczacı Bilgi Sistemine giriş yaptım, gördüklerim karşısında önce duraksadım, sonra hafiften nefesim daraldı buraya kadarmış arkadaş dedim, beklenen son gelmişti STALEVO nun fiyatı da indirilmişti! 

Ne hallere düştük arkadaş dedim, sistemin bize dayattığı reçetenin içi dolu mu, doktor kalemi kuvvetli mi anlayışı aklıma geldi, 2009 yılında ilaç fiyatlarının düşürülmesi nedeniyle düzenlediğimiz sermayenin taşeronluğunu yapmak dışında hiç bir işe yaramayan, eczacıların eline kolunu bağlayan kepenk kapatma eylemimiz aklıma geldi. O günlerde meslek birliği ve odalarının eczacıları ilaç fiyat düşüşlerinden olabildiğince koruyabilen yeni bir eczacılık karlılık sistemine geçirebilecek herhangi bir proje üretemediği aklıma geldi, eczacıların emeğini yok sayıp, eczacıları sermaye sahibi yüksek cirolu eczanelerde ikincilleştiren meşhur yönetmelik aklıma geldi, artık ilaçtan para kazanamayacaksınız, eczacılar olarak değişime ayak uyduramıyorsunuz söyleminde bulunup eczacıların ilaç fiyatı üzerinden değil ilaç ve eczacılık hizmetinin en iyi ve en doğru biçimde yapılarak  gelir elde etmesi gerektiğini kavrayamayan Meslek Birliği Başkanı meslektaşım aklıma geldi...

Ara sıra rüyalarımda bana görünen şık giyimli uzun beyaz sakallı amca yine belirdi, "Meslektaşlarına, sermaye yoğun temelli gelir elde ettiğiniz mevcut karlılık sisteminiz yerine eczacı emeğini ön plana çıkaran yeni bir gelir temin edebilme sistemine geçemezseniz birer ikişer yok olacaklarını anlattın mı", dedi. "Evladım meslektaşlarını uyarmadıysan tekrar uyar" dedi, "harcadığınız emek değişmeden sizi zenginleştiren ilacın fiyatıysa aynı şekilde fiyatlar inişe geçtiğinde sizi yoksullaştırması da son derece normaldir" dedi.

Beybaba her zamanki gibi birden çekti gitti, kendime geldim, yüzümü yıkadım ayılmıştım, teyzenin Şitelevosu bitti mi bitmedi mi bilmiyorum ama eczacı emeğinin fiyatlandırılmadığı ilaç fiyatı üzerinden eczacıların gelirini sağlayabildiği   dönem bitti, bilmem sizler de ayıldınız mı?

 



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat