Bio. Damla Çimen

Hayatımızı paylaştığımız, birlikte çalıştığımız insanlardan duyacağımız en sarsıcı cümle: Artık sana güvenmiyorum!

Kişisel değerlerimiz arasında güvenin güçlü yeri her dönemde ilk sırada. Sevdiklerimizin güvenini yitirmek ise duyarlı her bireyin korkularının başında geliyor. Güvenilir bir insan olarak tanınma arzusu hepimizin ideal kimliklerinden biri değil mi? Kendi özel hayatlarımızda güven değerine bu kadar sıkı sıkıya sarılmışken iş hayatında birlikte çalıştığımız insanlarla iletişimde aynı değeri bazen yitirdiğimizi fark edemeyebiliyoruz.

Çalışanı küstüren yönetici hatalarının başında güvenin kaybedilmesi olduğu gerçeği ile yüzleştiğimiz deneyimlediğimiz anları yaşayabiliyoruz. Aslında güvenin kaybedilmesi sadece bir başlangıç. Ekibimizi adım adım kaybederken yaptığımız birden fazla hata bize eşlik ediyor.

Her yönetici hata yapabilir. Ancak yöneticinin yaptığı bazı kritik hatalar çalışanların şirkete küsmesine neden olur. Bir yöneticinin çalışanlarla etkili iletişim kurmasını sağlayan değer verme, duyarlılık ve farkındalık duygularının eksik olması ise doğru iletişimi büyük ölçüde engeller. Beceri, teknik bilgiler kolayca öğretilebilir ancak bir kişiye değer vermeyi, inanmayı ve doğru davranmayı öğretmek çok zordur.

Araştırmalara göre çalışanların işten ayrılmalarının en önemli nedenlerinden biri yöneticiler. Yani çalışanlar, aslında işi veya çalışma arkadaşlarından değil, yöneticilerinden ayrılıyorlar.

İK uzmanı Susan M. Heathfield, makalesinde şirketlerin yönetici seçerken hem liderlik becerilerinin hem de şirket kültürü ile uyumunun göz önüne alınması gerektiğini yazıyor. İnsan odaklı çalışmayı benimseyen bir kurumun, çalışanlara değer veren, iletişim kurmayı beceren, dinleyen ve ekip çalışmasına inanan bir yöneticiyi işe alması gerekiyor. Sadece yeteneklerine bakılarak işe alınan yöneticiler ise çalışanları ile iletişimde hatalar yapıp ve çalışanları şirkete küstürebiliyor.

Peki yöneticiler en çok hangi hataları yapıyor?

  • Çalışanları insan olarak tanımama
  • Doğru yönü gösterememe
  • Çalışanları dinlememe
  • Kararı aldıktan sonra sormak
  • Sorunları zamanında çözememek
  • Şeffaf olamamak
  • Çalışanlara eşit davranmamak
  • Çalışanları suçlamak

Peki siz olsanız ne yapardınız? Sizi insan olarak tanımayan, dinlemeyen, şeffaf olmayan, eşit ve adil davranmayan birine güvenir miydiniz? O zaman yeni yılın hemen başında kendimizi bir değerlendirelim. İnsanların güvenini kazanmak ve korumak adına kendimizde neleri değiştirebiliriz. Hayatına dokunduğumuz iş arkadaşlarımızın daha mutlu ve başarılı olması için farklı neler yapabiliriz.

Birbirimize daha çok güveneceğimiz, birbirimize sunduğumuz desteği geçmiş seviyesinden daha da ileri götüreceğimiz farkındalık dolu bir yeni yıl diliyorum.

"İnsanı gördüklerinden ibaret sayma, göremediklerinde ara. İçidir hakikatin resmi, dışı sadece bir manzara." Mevlânâ



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat