Ecz. Oğuz EKİNCİOĞLU

 

Ankara Eczacı Odası Başkanı

Merhaba Değerli Meslektaşlarım;

Bir 14 Mayıs Eczacılık Günü’nün öncesinde daha son 5 yılda olduğu gibi yine mesleki geleceğimize dair kaygıları yoğun bir şekilde hissetmekteyiz. En güncel sorun olarak görünen İTS uygulaması tüm belirsizliğini korumakta ve konuyla ilgili olarak sağlık sektörünün eczacılar dışındaki diğer bileşenleri sorumluluklarını yerine getirmemekteki ısrarcı tutumlarına devam etmektedirler. Öyle görünüyor ki; ne olursa olsun başlayalım mantığının ele geçirdiği, üreticilerin hangi depoya hangi ilacı gönderdiğini sisteme giremediği, depoların ise tamamen dışında kaldığı İTS, ilk tasarlanan halinin çok uzağında kalmıştır. Üstelik eczaneler için hayati önem taşıyan stok düzeltme hakkı ile ilgili düzenleme gündemde görünmemektedir.

Öte yandan ;

Yayımlanan genelge ile eczane stoklarındaki ilaçların nasıl karekodlanacağı tarif edilmiş olsa da, eczane raflarında bulunan milyonlarca ilaç kutusu düşünüldüğünde bu yöntemin pratikte işlemeyeceği açıkça görülebilmektedir.

1 Haziran 2010 sabahı üzerinde karekod bulunmayan, bulunsa da İTS ye kayıtlı olmayan ilaçlar, ödenebilir olmaktan çıkacaktır. Bu nedenle meslektaşlarımızın şimdiden karekodlu olmayan ve İTS ye kaydı bulunmayan ürünleri almamaları büyük önem taşımaktadır. 15 Mayıs- 1 Haziran arasındaki süreçte firmalar tarafından karekodlanmayan ürünlerin toplu biçimde bölgemizdeki depolara iadesi ile ilgili çalışma Yönetim Kurulumuzca sürdürülmektedir.

Ayrıca;

İTS ve Türk Eczacıları Birliği tarafından hazırlanan TEBEOS programı ile bilgilendirme toplantısı 14 Mayıs etkinlikleri kapsamında planlanmış olup ilgili duyuru meslektaşlarımıza en kısa sürede yapılacaktır.

Değerli Meslektaşlarım;

Sizlerden aldığımız güçle ve sizlerin kararlılığı sayesinde gerçekleştirdiğimiz 4 Aralık kepenk kapatma eyleminin sonrasına bakıyorum da,

*** Stok zararlarının yasal teminat altına alınması,

*** Eczacı kar oranlarının iyileştirilmesi,

*** Eczacı meslek hakkı gibi konuların gündemden kalkmış olması,

*** Kamu kurum iskontolarının eczacı üzerinde yarattığı yükün artık tartışılmıyor olması,

*** Eczacıya istihdam güvencesi verilemeden adeta mısır patlağı gibi açılan eczacılık fakülteleri, haklı olarak meslektaşlarımızın kaygılarını artırıyor.

Kamuda çalışan olsun, eczane sahibi olsun meslektaşlarımızın yaşadığı ekonomik ve bürokratik sorunlarına çözüm bulunabilmesi için acilen çalışma başlatılması gerekiyor. Ankara Eczacı Odası olarak kendi bölgemizde ürettiğimiz projelerin dışında bu konuda TEB tarafından acilen başlatılması gereken topyekun bir çalışma ve/veya mücadelede üzerimize düşen her türlü görev ve sorumluluğu almaya hazır olduğumuzun altını bir kez daha çiziyor, geleceğe daha güvenli bakabildiğimiz nice 14 Mayıslar diliyorum.

Saygılarımla



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat