Ecz. Oğuz EKİNCİOĞLU
Ankara Eczacı Odası Başkanı
Değerli meslektaşlarım,
Bu ay çeşitli etkinliklerle Akademik Eczacılığın 174. yılını birlikte kutluyoruz.
Tüm dünya’ da tedavi yöntemleri hızla gelişip hasta odaklı eksene oturmaya devam ederken ülkemizde uygulanan ilaç ve tedavi protokolleri ise öncelikli olarak ekonomik olma hedefini sürdürüyor.
Geçtiğimiz günlerde bir bakanımızdan yardım isteyen kanser hastası genç kızımızın haykırışı aslında ülkemizde yaşanan sorunun çok kısa bir özetiydi. İlaç fiyatlarında uygulanan “çok sıkı ekonomik” politikaların doğurduğu bir sonuçtu genç kızımızın feryatları.
Bunca zamandır kamuoyuna anlatamadığımız bu sorunu tam da anlatma fırsatı altın tepside önümüze sunulmuşken, TEB yöneticilerimizin hiçbir sorun yok açıklamaları beni hiç şaşırtmadı. Son 2 yıldır TEB yöneticilerimizin benimsediği anlayışa hiç de ters düşmedi bu açıklamalar.
Değerli meslektaşlarım;
Dünya, eczacılık mesleğinden, daha çok yararlanabilmenin arayışı içindeyken, gelişmiş ülkelerde birçok sağlık hizmeti eczacıların sorumluluğunda yürütülmektedir.
KOAH, Diyabet, Obezite, Farmakovijilans, Kanser ile mücadele, gibi birçok koruyucu sağlık çalışmalarında eczacılar önemli sorumluluklar almaktadırlar.
Eczacılık, Klinik Eczacılık, Onkoloji Eczacılığı, Adli Eczacılık, Oral Parenteral Nutrisyon Eczacılığı gibi konularda branşlaşmalı ve bu alanlarda eczacıların yetki ve sorumluluğu artırılmalıdır.
Eczacılık Fakültelerindeki eğitim programları sürekli olarak devinim halinde olmalı dünya ölçeğini takip edebilmelidir. Tam donanımlı olarak fakültelerden mezun olan arkadaşlarımıza kamuda yeni çalışma ve sorumluluk alanları açılmalıdır.
Değerli Meslektaşlarım,
Geçtiğimiz günlerde Üniversiteler Arası Kurul’ da alınan kararla Eczacılık Fakülteleri bünyesinde Klinik Eczacılık Ana Bilim Dalı açılabilmesi sağlanmıştır. Çok geç kalmış olan bu kararı sonuna kadar destekliyoruz. Artık görev fakülte dekanlıklarımızdadır bir an önce klinik eczacılık ana bilim dalı faaliyete geçirilmeli ve eczacılık mesleğinin geleceğine katkı koyulmalıdır.
Bu arada; Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın hazırladığı Takviye Edici Gıdaların İthalatı, Üretimi, İşlenmesi ve Piyasaya Arzına İlişkin Yönetmelik, 2 Mayıs 2013 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu ürünlerin halka arzında eczaneler ve eczacılar çok önemli rol oynarken gerek yönetmeliğin hazırlanması sırasında gerekse bu ürünlerin takibi için kurulacak olan komisyonda eczacılara yer verilmemiş olması önemli bir eksikliktir. Bu yönetmeliğe ilişkin olarak gerekli hukuki mücadeleyi vereceğiz ve konuyla ilgili yanlışlığın düzeltilmesini sağlayacağız.
Değerli Meslektaşlarım;
Mesleki olarak yaşadığımız onca soruna rağmen umudumuzu kaybetmeden birlikte olmaya ve birlikte yürümeye devam etmeliyiz.
Geleceğe dair sizlerle birlikte taşıdığım umutla hepinizin 14 Mayıs Eczacılık Günü’nü kutluyorum.
Saygılarımla.