2008 Yılı Öngörüleri

Ecz. Mustafa Tolga Kızıltuğ

2008 yılı mesleğimiz için bir kırılma noktası olacak kanısı içindeyim. Bizi bekleyen olayları sıralamak gerekirse.

1.) OTC diye bir kanun çıkarıp 800 kalem ilacı elimizden alarak işe başlayacaklar. Yani satışlarınızın %45ini oluşturan ilaçlar. Bu ilaçlar bakkal, market, süpermarketlerde satılmaya başlanacak.

2.) Daha sonra televizyonda ilaç reklamları serbest olacak. İlaçlar arasında rekabet ortamı oluşturacaklar. Reklam harcamaları ilaçlara fiyat zammı olarak yansıyacak. İnsanlar gerekli gereksiz ilaç kullanmaya başlayacaklar. Bugüne kadar ilaç firmaları hep hastalık pazarlamakla uğraştılar. Sıra geldi ilaçların pazarlanmasına.

3.) İlaç ve tıbbi malzemeler kurumu kuruluyor. Eczacılık kelimesi hem ismen hemde içerikten çıkarılıyor. Eczanenin sahibi ve mesul müdürü eczacıdır ibaresinden sahibi kelimesi çıkarılıyor.

4.) Sonrasında sağlık raporu olan hastaların raporlu ilaçları ihale kazanan ecza depolarından hastanın evine kargoyla gönderilecek. Üretimden arza olan zincirden eczacı çıkarılıyor. Sağlık raporlarının otomasyon sistemine işlenmesinin eczanelerin elinden alınması hastaneler tarafından yapılması ve kuruma fatura keserken raporlu ilaçların ayakta ilaçlardan ayrı fatura oluşturulması suretiyle ayrılmasıyla temelleri atıldı bile.

5.) Yatan hasta eczanelerinin ihaleyle özelleştirilmesi, kanser ve radyoloji ilaçlarının bu özelleşen eczanelerden günübirlik tedavi adı altında karşılanması ve elimizden alınması,

6.) Sonrasında ilaç fiyatlarının serbest bırakılması var. Bunu kamu ve özel kurum sözleşmelerindeki iskonto oranlarının açık arttırmaya açılması ve en fazla iskonto yapan eczanelerle anlaşma yapılması izleyecek.

Süresiz eczacı direnişine imza atan meslektaşlarım harekete geçme günümüz yaklaşıyor. Bu mesleğin sahibi sizlersiniz. Mesleğinize sahip çıkın. Yeni TEB yönetimide artık herşeyin eskisi gibi gitmeyeceğinin sinyallerini veriyor. Onlarında azimli ve kararlı çalışmalarını bekliyoruz. Umarım bu konuda haksız çıkmam.

www.eczacininsesi.com



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat