Ecz. Mustafa Tolga KIZILTUĞ

 

Teknolojinin getirdiği sağlık: e-nabız

Günümüzde teknoloji yaşamın her noktasına girdiği gibi sağlık alanında da çok ciddi bir şekilde kullanılmaya başlamıştır. Doktorların el yazısı ile yazdığı fiziksel kağıt reçetelerden sanal elektronik reçetelere, elektronik sağlık raporlarına doğru bir değişimi çok yakın bir zamanda yaşadık. Ve sağlıkta teknolojik dönüşüm devam etmekte... Bugün reçete, rapor, sağlık verileri, laboratuvar ölçümleri, röntgen görüntüleri gibi sağlık verilerinin her yerden ve her zaman ulaşılabilir olması insan yaşamını kolaylaştırmakta ve doktorların da hasta bilgilerine ulaşabilir olmasını sağlamaktadır.

Tüm bu bilgilerin tek bir çatı altında toplanması ve bilgi güvenliğinin sağlanması Sağlık bakanlığının e-nabız sistemi sayesinde günümüzde mümkün olabilmiştir. İnternet tarayıcılarından www.enabiz.gov.tr adresinden ya da akıllı telefonlara indirilebilen e-nabız mobil uygulamasıyla portala girilebiliyor. Portalı interaktif kullanabilmeniz için akıllı telefon mobil uygulaması tercih etmenizi tavsiye ederim.

e-nabız mobil uygulamasına e-devlet şifreniz ve tc kimlik numaranızla giriş yapabilirsiniz.

Uygulamaya ilk girdiğinizde sizi “Profilim” sekmesi karşılayacak.



Profilim Sekmesi:

Bu sekmede isminizin hemen altında kayıtlı olduğunuz Aile hekimliği birimini ve Aile hekiminizin ismi yer görebilirsiniz. Onun altında özet bilgiler yer almakta: Yaşınız, boyunuz, kilonuz ve kan grubunuz.

Devamında kalp krizi riski hesaplama uygulaması yer almakta. Hesapla dediğimizde bize “sigara kullanıyor musunuz? total kolesterol, kan basıncınız, hdl gibi bilgileri sorup kalp krizi riskimizi hesaplıyor.

Sonrasında kullandığınız ilaçları ekleyip içmeniz gereken zamanlarda size telefonun bildirim göndermesini sağlayan bir ilaç hatırlatma uygulaması geliyor. İlaç içilmesinin unutulmasını engellemek için gerçekten çok iyi bir uygulama.

Devamında konumunuzdan size en yakın hastaneyi gösteren uygulama var. Bu uygulamaya girdiğinizde harita üzerinde sizin konumunuzu ve etrafınızdaki hastaneleri gösteriyor. Onun yanında bildirimlerinizin yer aldığı kısım bulunmakta.

Altında hastane ziyaretleriniz: tarihi, hastane adı, bölüm ve doktor ismiyle birlikte yer almakta. Üzerine basıp detayı görüntüle dediğinizde hastalıklarım, reçetelerim, işlemlerim, raporlarım gibi kısımlar bulunmakta.

Profilim sekmesinin devamında

·        Hastalıklarım kısmında doktorunuz tarafından bugüne kadar size konulmuş tüm tanılar doktor ismi ve ICD-10 koduyla beraber bulunmakta

·        Reçetelerim kısmında bugüne kadar size yazılan tüm reçeteler e-reçete numaralarıyla beraber bulunmakta

·        Radyoloji görüntülerim kısmında tüm çekilen radyografik görüntüler bulunmakta

·        Tahlillerim kısmında yaptırdığınız tüm tahlillerin sonuçları kayıtlı olarak görüntülenmekte. İsterseniz üst kısmından Referans dışı tuşuna basarak sadece referans dışı olan tahlil sonuçlarını filtreleyip görüntüleyebilirsiniz.

·        Alerjilerim kısmında artı tuşuna tıklayarak alerjiniz varsa ilaç veya diğeri seçip alerjen adı ve belirtileri olarak sisteme işleyebilirsiniz.

·        Raporlarım kısmında bugüne kadar aldığınız tüm raporlar yer almakta

·        Dokümanlarım kısmında eklemek istediğiniz sağlıkla ilgili dokümanları artı tuşuna basarak ekleyebilirsiniz.

·        Acil durum notlarım kısmında acil durumlarda sağlık tesislerinde ve 112 merkezlerinde görünmesini istediğiniz sağlık bilgilerini artı tuşuna basarak ekleyebilirsiniz. Örneğin kullandığınız protez ve cihazlar, geçirdiğiniz ameliyatlar, geçirdiğiniz rahatsızlıklar, kronik hastalıklarınız, sürekli kullandığınız ilaçlar vs.

·        Aşı takvimim kısmında doğumdan itibaren yaptırılması zorunlu tüm aşıları takvim şeklinde görebilir ve yapılıp yapılmadığını görebilirsiniz. Persentil eğrisi kısmında çocuk gelişiminin evrelerini görebilirsiniz.

·        Organ bağışı kısmında tümünü ya da bağışlamak istediğiniz organı seçip başvuruda bulunabilir, bağış hakkında sıkça sorulan soruların cevaplarını okuyabilirsiniz.

·        Kemik iliği kan bağışı kısmında Kan bağışı ve Kemik iliği bağışçısı olmak için başvuruda bulunabilir, son kan bağışı yaptığınız tarihi görebilir ve ne zaman yeniden bağışçı olabileceğinizi öğrenebilirsiniz. Kızılay kan bağış merkezleri tuşuna basarak ta harita üzerinde nerelerde kan bağışı merkezi olduğunu görüp navigasyondan yol tarifi de alabilirsiniz.



Grafiklerim sekmesi:

 

Uygulamanın bu sekmesinde günlük attığınız adım sayısı, nabız, tansiyon, ağırlık, şeker, çıkılan kat, bisiklet mesafesi, aktif kalori, kalsiyum, vücut sıcaklığı,düşme sayısı, solunum sayısı, zorlu vital, vücut kitle indeksi, oksijen doygunluğu, zorlu ekspirasyon gibi verileri grafiksel olarak görebilirsiniz. Adım sayısı, çıkılan kat ve aktif kaloriyi uygulama cep telefonundan aldığı bilgilerle kendisi hesaplamaktadır.

 

Randevularım sekmesi:

Uygulamanın bu sekmesinde takvim üzerinde tüm doktor randevularınız görünmektedir. Randevu al yazısına basarak yeni bir doktor randevusu oluşturabilirsiniz. Geçmiş yazısına basarak ta geçmiş randevularınızı görüntüleyebilirsiniz.

 

Paylaşım sekmesi:

Uygulamanın paylaşım sekmesinde sağlık verilerinizin kimlerle paylaşılmasına izin vereceğiniz bir sayfa açılıyor. Bu sayfada Aile hekimim, muayene olduğum hekim, muayene olduğum hastanedeki tüm hekimler, sağlık bakanlığına bağlı tüm hekimler olarak sağlık verilerinizi paylaşabilirsiniz. Ya da geçici paylaşıma basarak tek seferlik izin verebilirsiniz.

 

Acil durum 112 sekmesi:

Uygulamanın bu sekmesinde 112 ara butonu yer almakta. Bu butona basıp 112’yi aradığınızda konum ve acil sağlık bilgileriniz 112 sistemine gönderiliyor. Alt tarafta bulunan haritadan da tam konumunuzu işaretleyerek acil durumda sağlık ekiplerinin kolay bulmasını da sağlayabilirsiniz.



Sonuç olarak tüm sağlık verilerinizin her an yanınızda ve ulaşılabilir olduğu, verilerin güvenle saklandığı bu programın herkes tarafından kullanılması hayatımızı kolaylaştırması açısından çok önemli. Kendim kullandığım gibi herkese kullanmasını tavsiye edeceğim bir uygulama.

 

Sağlık dolu günler dilerim. Saygılarımla...




Ecz. Mustafa Tolga KIZILTUĞ

t.kiziltug@eczacininsesi.com



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat