Değerli meslektaşlarım;
Bu hafta anal fissür (makat çatlağı), yanıklar, bacak ülserleri ve açık yaralara tatbik edilebilen oldukça geniş kullanım alanı olan bir formülden bahsedeceğim.
UNGUENTUM CONTRA FİSSURAS (ÇATLAKLARA KARŞI MERHEM)
Rp. Bismuti subgallici
Balsami peruviani ................... aa 5,0 g
Olei Jecoris Aselli ..........................10,0 g
Unguentum mollis .....................ad 50,0 g
formülde yer alan;
Bismuthi subgallici: Dermatol adıyla da bilinir. Haricen zayıf antiseptik, astrenjan etki gösterir.
Balsami peruvani: Peru balsamı (Balsami peruviani) baklagiller familyasından Güney Amerikada yetişen bitkinin gövdesinden yakılarak elde edilen siyah renkli koyu kıvamda bir sıvıdır.
İçerdiği sinnamik ve benzoik asit nedeniyle hafif antiseptik etki gösterir. Yatak yaraları ve kronik ülserlerin tedavisinde kullanılır. Özellikle yanık tedavisinde antiseptik ve sikatrizan etkisi vardır. Hemoroide karşı semptomatik rahatlama sağlayan bazı rektal preparatların bileşiminde yer alır.
Olei jecoris Aselli (Balık yağı): A ve D vitaminleri açısından zengin bir besin kaynağıdır. Ağırlıklı olarak Morina balığının taze karaciğerinden elde edilir. Balık yağı içeren pomatlar ülserleşmiş çeşitli yüzeysel yaralarda kullanılırlar.
Unguentum mollis: Unguenti mollis latince bir kelime olup yumuşak merhem anlamındadır. Beyaz Vazelin bu anlamda formülde kullanılabilir.
Hazırlanışı:
Bismut subgallat (dermatol), olei jecoris aselli (balıkyağı) içerisinde cam bir havanda ezilerek karıştırılır. Üzerine peru balsamı ilave edilir. En son beyaz vazelin eklenerek preparat sonlandırılır.
Kullanılışı: Eğer anal fissür tedavisinde kullanılacak ise;
günde iki üç kez dışkılama sonrası steril bir eldiven yada parmaklık yardımıyla anal fissür bölgesine nohut büyüklüğünde krem sürülür.
Preparatın sıklıkla kullanıldığı anal fissür den kısaca bahsedecek olur isek;
Makat çatlağı, makat yırtığı veya anal fissür olarak ta adlandırılır. Çoğunlukla, makatta yırtılır gibi şiddetli bir ağrı görülür. Ağrı bir saat kadar sürebilmekte ve diğer dışkı geçişi ile yinelenmektedir. Sert bir zemine otururken de ağrı hissedilir. Tuvalet kağıdı, iç çamaşı veya alt bezinde çigi halinde kan bulaşması görülebilir. Makat etrafında kaşınma belirgindir. Çocuklar dışkılamayı reddedebilirler.
Makat çatlağı sadece makat deliğinin ağzında olduğu gibi, ilerleyen vakalarda orta hatta makatın arka tarafına doğru genişler. Olguların büyük bir bölümünde makattaki çatlak veya yırtık yüzeysel iken, bazılarında derinleşip makat kasına dek inebilir. Makat çatlağından korunmak için, fazla ıkınmadan kaçınmak, diyetteki lif oranını arttırmak (baklagiller ve sebze tüketimi), günde 2 lt’den fazla su tüketmek, bebeklerde alt bezini sık değiştirmek makat çatlağı oluşumunu önleyebilir.
Kadın ve erkeklerde eşit oranda rastlanır ve 15-40 yaş grubunda sıkça rastlanır.
İyi haftalar dileğiyle...
Tel: (332) 3520657 Fax: (332) 3512816
http://www.majistralformul.com/