15 Ekim’de sağlık hizmetlerinde yeni bir dönem başlayacak. Ancak hastaneleri bu düzenlemeye hazır değil. Üniversite hastaneleri yetkilileri özellikle kanser tedavisinde önemli sorunlar yaşanacağını, ilik naklinin durma noktasına geleceğini söylüyor.
Hastaneler 15 Ekim’den itibaren, yatarak tedavi olan hastaya ilaç ve malzeme aldıramayacak. Yatan hastaların tüm ilaç ve malzemeleri hastaneler tarafından karşılanacak. Ayrıca hastalar, tetkik ve tahliller için başka bir sağlık kurumu ya da kuruluşuna sevk de edilemeyecek.
Yeni düzenleme için, 4 aylık geçiş süreci öngörülmüş, hastanelerin 15 Ekim’e kadar hazırlıklarını tamamlamaları istenmişti. Düzenlemenin iki istisnası var. Zorunluluk nedeniyle hastalara aldırılması gereken ilaç ve malzemelerin fatura tutarı, hastaya ödenerek sağlık kurumundan mahsup edilecek. Hastaneler, bünyelerinde yapılamayan tetkik ve tahlilleri de, hizmet alınması yoluyla başka sağlık kurum veya kuruluşlarından alabilecek.
Bu şekilde hizmet alınan sağlık kurum ve kuruluşlarının listesi, hizmeti alan sağlık kurum ve kuruluşunca SGK’ya bildirilecek. Hizmet alımı yoluyla sağlanan ve kuruma fatura edilebilir tetkik ve tahlil bedelleri, sözleşmeli sağlık kurum ve kuruluşları bünyesinde üretilen hizmetlerden ayrımı yapılmaksızın, ilgili tebliğ esasları doğrultusunda ödenecek.
YÜRÜRLÜKTEKİ UYGULAMA NASIL?
Yürürlükteki uygulamaya göre, hastanede bulunmayan tıbbi malzemeler hasta veya yakınları tarafından sağlanıyor.
Hasta veya yakınları tarafından temin edilen tıbbi malzemelerin ödenmesinde fark ücreti çıkması halinde, bu fark hasta tarafından karşılanıyor.
ÜNİVERSİTE HASTANELERİ ŞİKAYETÇİ: SÜRE YETERSİZ
Üniversite hastanelerinin yetkilileri ise, hazırlıkların 15 Ekim itibariyle tamamlanmış olması gerektiğini, ancak bunun mevcut yasal düzenlemeler çerçevesinde “imkansız” olduğunu ifade ettiler.
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mustafa Şare, ilaç ve malzemelerin Kamu İhale Kanunu’na göre satın alınmasının zorunlu olduğunu belirterek, “Bu çok uzun bir prosedür. İhaleye giren firmaların itirazı söz konusu olduğunda süre epey uzuyor. Bu durumda bütün bu hazırlıkların 15 Ekim’e kadar bitmesi imkansız” diye konuştu.
KANSER İLAÇLARINDA SIKINTI BÜYÜK
Bazı kanser ilaçlarının alternatifi olmadığı için firmaların yeterli indirim yapmadığını kaydeden Şare, “Bu ilaçları almada da sıkıntımız var” dedi. Sorunu SGK yetkililerine ilettiklerini, ancak kendilerine “acil durumlardaki ihale yöntemlerini uygulamaları” önerisinde bulunulduğunu kaydeden Şare, bunu yapmalarının mümkün olmadığını söyledi. Şare, geri ödemelerde de büyük sıkıntıları olduğunu kaydederek, “15 Haziran’dan beri tek kuruş alamadık” diye konuştu.
Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri Genel Direktörü Prof. Uğur Erdener de uygulamanın yürürlüğe girmesiyle çok kısa sürede temin edilmesi gereken ilaç ve malzemelerin alımında sıkıntı yaşanacağını söyledi.
Yatarak tedavide, anında temin edilmesi gereken ilaç ve malzemeler için “deveye hendek atlattıklarını” ifade eden Erdener, geri ödemelerin yapılmamasının da bir başka sorun olduğunu belirtti.
KEMİK İLİĞİ NAKLİ DURABİLİR
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Osman İlhan ihaleye girecek firma bulunamadığı için 15 Ekim’den sonra yatarak tedavi kapsamındaki kemik iliği nakillerinin “durma noktasına gelebileceği” uyarısında bulundu.
Tedavi yardımıyla ilgili tebliğle getirilen kemik iliği paket fiyatının yetersizliğinin sorunun bir başka boyutu olduğunu kaydeden İlhan, “Zaten ülkemizde kemik iliği nakli sayısı çok yetersiz. Bu tür sorunlar da hastaların tedavisini olumsuz etkileyebilir” dedi.