Zafer ŞARLAYAN

 

 

Isınmak sıcak olmaktır…

Isınmak güvenmektir…

Isınmak hayatın ritmini yakalamaktır, Güneş’in doğuşu gibi…

 

Hayatın ritmini yakalamak ve güneşin doğuşunu izlemek için anlamaya, anlaşılmaya ve ilk adım olarak ısınmaya ihtiyacımız var. Belki de ısınmak, anlamaya dönük adımlar atmak hiç bu kadar önemli olmamıştı.

 

“Isınma” ısınma işini gerçekleştirmek, “Isınmak” ise sıcak duruma gelmek, üşümesini gidermek olarak tanımlanır. Üşümesini gidermediğiz her şey soğuk olarak adlandırılır. Soğuk insan, soğuk ev, soğuk iş yeri veya soğuk yatak da birazcık buradan gelir. Isınmak mecazi anlamda kullanıldığında yadırgamaz olmak, hoşlanır olmak, alışmak, benimsemek ve var olan gerginliği gidermek olarak açıklanır.

 

Bir Eğitim yöntemi olarak kullanılan Drama da ısınma; daha çok bedenin hareket ettirildiği, güven, uyum ve grup dinamiği oluşturmayı hedefleyen giriş bölümüdür. Çünkü öncelikle kendine, diğer katılımcılara ve mekâna ısınmak gerekir. Grup dinamiğini oluşturmak ve asıl işe hazırlık ısınma çalışmalarının iki ana amacıdır. Isınma da kullanılacak teknik daha çok çocuk oyunlarından oluşan “Oyun Tekniği” olarak görülmektedir. Oyun katılımı etkinleştirirken rahatlamayı ve kendiliğindenliği artırmaktadır.

 

Isınma aslında hayatın da tam ortasında yerini almıştır. Isınamadığımız her ortam bize yabancı, her yüz bize soğuk, her ev bize dar, her kapı bize kapalıdır. Her hangi bir grubun, birbirini tanımasına iletişim kurmasına, istekliliklerini artırmalarına, güven ve uyum sağlamaya, gözlem yapmaya,  bedeni ve beyni duyumsamaya yarayan bir yapı içerir ısınmak. Isınma asıl yapılmak istenene hem bedensel, hem de zihinsel olarak hazırlanmaktır. İnsan her başladığı yenilikte ısınma süreçlerini geçirir.

 

Isınma konsantrasyon, hayal etme, gözlem, hareket gücünü artırır. Tanışma ile başlayan süreç güven kazanma, uyum sağlama, beş duyuyu kullanma ve gözlem yetisini geliştirmeye dönük olarak devam eder. Isınma bir çeşit ritim oluşturmaktır. Bulunduğunuz ortam içerisinde canlı ve cansızlarla bir ahenk içerisinde olmaktır. Amaç bireylerin en kısa sürede kendileriyle, birbirleriyle ve mekânla iletişim ve etkileşimlerinin sağlanmasıdır. Bu süreçten güven ve uyum gelişimi beklenir. Drama çalışmaları güven ve uyum çalışmaları ile bu süreci kısaltmaya çalışırlar. Bu ve benzeri çalışmalar duyu organlarını harekete geçirir.

 

Isınma iletişimsel dilde özgürlük anlamına gelir. Özgür olabilmek için kişi rahat ve huzurlu hissetmelidir. Bunun da bedensel ve duygusal ısınma olmadan gerçekleşmesi kolay değildir.

 

Uygulanan Isınma süreçleri katılım isteğini artırmakta, grubun birbirine ısınmasını, rahatlamasını sağlamaktadır. Isınma çalışmaları bedensel ve düşünsel etkinliklerden oluşur. İçerisinde duyuları kullanma, gözlem yetisi geliştirme, bedensel ve dokunsal çalışmalar, tanışma, etkileşim kurma, güven kazanma ve uyum özellikleri taşıyan bir aşamadır. Isınma çalışmasına katılan bireyin sırayla kendini tanıdığı, diğer bireyleri tanıdığı ve grupla etkileşime geçtiği, grup dinamiğinin oluştuğu görülür. Isınmanın iletişimi artırarak doğal davranışı artırdığı düşünülebilir.

 

Isınmak hayatın ritmini yakalamak gibidir. Herkes ritmini ortaya koyar ve sonunda güneşin doğuşu gibi bir ritim yakalanmaya çalışılır. Yavaş yavaş artan bir aydınlık ve bir sıcaklık hissi yayılır hem bedene, hem de çevreye…

 

İş yerlerinde, okullarda, toplumlarda İnsanların birbirine ısınmasını sağlamak en önemli adımlardan biridir. Isınma süreçlerini iyi geçiremeyen bireyler arasında istenen, beklenen, özlenen güven ortamları oluşamaz.

 

Ve güven ortamı oluşturulamıyorsa güneş doğmamış demektir.

 

 

 

KAYNAKLAR

Gönen, Mübeccel (2007) Çocuk Eğitiminde Drama Yönteminin Kullanılması, Dramaya Merhaba,Oluşum Yayınları, Ankara (Editör, Aslan,Naci)

 

Öztürk, Ali(2007) Yaratıcı Dramada Müziğin Kullanımı, Dramaya Merhaba,Oluşum Yayınları, Ankara(Editör, Aslan,Naci)

 

Yüsel,Reyhan(2007) Drama Etkinlikleri ve Önceki Yaşantılar, Dramaya Çok Yönlü Bakış,Oluşum Yayınları, Ankara(Editör, Aslan,Naci)

 

Candaş,Cemal ve Şenel, Tülay(2007) Yaratıcı Dramanın Öğretim Tekniği Olarak Kullanılması Üzerine, Dramaya Çok Yönlü Bakış,Oluşum Yayınları, Ankara(Editör, Aslan,Naci)

 

Aslan, Naci(2007) Drama Liderliği, Dramaya Çok Yönlü Bakış,Oluşum Yayınları, Ankara(Editör, Aslan,Naci)

 

Üstündağ, Tülay(2007) Öğrenme ve Öğretme Sürecinde Yaratıcı Drama, Dramaya Çok Yönlü Bakış,Oluşum Yayınları, Ankara(Editör, Aslan,Naci)

 

Akyol, A.Köksal(2003)Okul Öncesi Eğitimde Drama ve Örnek Drama Etkinlikleri,Okulöncesinde Drama ve Tiyatro, Oluşum Yayınları,Ankara(Editör, Aslan,Naci)

 

Erdğan,S.Çimen, Ayhan,A.Bütün(2003) Okul Öncesi Dönemde Çevre Eğitimi ve Bir Yöntem Olarak Yaratıcı Drama, Okulöncesinde Drama ve Tiyatro, Oluşum Yayınları,Ankara(Editör, Aslan,Naci)

 

Gökbulut,Ö.Özlem(2003) Yaşadığımız Çevreye Duyarlılık Konusunun Okul Öncesi Çağındaki Çocuklarla Yaratıcı Drama Yöntemiyle İşlenmesi, Okulöncesinde Drama ve Tiyatro, Oluşum Yayınları,Ankara(Editör, Aslan,Naci)

 

Gönen,Mübeccel(2003) Okul Öncesi Eğitiminde Drama, Okulöncesinde Drama ve Tiyatro, Oluşum Yayınları,Ankara(Editör, Aslan,Naci)

 

Adıgüzel,Ömer(2003) Okul Öncesinde Oyun ve Drama, Okulöncesinde Drama ve Tiyatro, Oluşum Yayınları,Ankara(Editör, Aslan,Naci),

 

Yuvanç,Ahmet(2003) Öyküden Oyuna, Oyundan Sahneye, Okulöncesinde Drama ve Tiyatro, Oluşum Yayınları,Ankara(Editör, Aslan,Naci),

 

Tekerek,Nurhan(2002)Strasbourg “Act Or Oppressed” Semineri’nden Forum Tiyatro İzlenimleri, İlköğretimde Drama ve Tiyatro, Oluşum Yayınları,Ankara(Editör, Aslan,Naci),

 

Karadağ,Nesrin(2002) Yaratıcı Dramanın Öğretim Tekniği Olarak Kullanılması ve İlköğretim 3. Sınıf Öğrencileriyle Özgürlük Kavramı Üzerine Bir Çalışma, İlköğretimde Drama ve Tiyatro, Oluşum Yayınları,Ankara(Editör, Aslan,Naci),

 

Adıgüzel,Ömer(2002) İlköğretimde Bir Yaratıcı Drama Dersinin Yapılandırılması, Oluşum Yayınları,Ankara(Editör, Aslan,Naci),

 

Aslan, Naci(2004) Oluşum Drama Enstitüsü Drama Liderlik Programı ve Drama Yaklaşımı, Drama Liderliği, Oluşum Yayınları,Ankara(Editör, Aslan,Naci),

 

Aslan, Naci(2009) Drama Öğretmeni,Eğitimde Drama Oluşum Yayınları,Ankara(Editör, Aslan,Naci),

 

Telci,Şebnem(2009) Tiyatro Sporu, Eğitimde Drama Oluşum Yayınları,Ankara(Editör, Aslan,Naci),

 

Aslan, Naci(2009) Drama Liderliği, Eğitimde Drama Oluşum Yayınları,Ankara(Editör, Aslan,Naci),

 

Çoban, Bilal ve Coşkuner, Zeki(2006) Sporda Grup Dinamiği ve Liderlik, Nobel Yayın Dağıtım, Ankara

 

Çelen,İmge(2008) Eğitimde Dramada Uzman Rolü Yaklaşımı ve İngilizce Öğretimi: İlköğretim Dördüncü Sınıf Öğrencileri Üzerine Bir Araştırma, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Adnan Menderes Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Eğitim Bilimleri Anabilimdalı, Aydın

 

Güney, Sema(2009) Drama Tekniklerinin İlköğretim 5. ve 6. Sınıflarda Kullanımı(Dede Korkut Hikayeleri Örneği)Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Atatürk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Erzurum

 

Durmuş, Emine (2006) Yaratıcı Drama ile Bütünleştirilmiş Grupla Psikolojik Danışmanın Üniversite Öğrencilerinin Düzeylerine Etkisi, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara

 

Topbaşı, Fatma(2006) Okul Öncesi Dönem 6 Yaş Grubu Çocukların Törel(Ahlakı) Gelişiminde Dramanın Etkisi, Ankara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara

 

Cömertpay, Binnur(2006) Dramanın 5-6 Yaş Grubu Çocuklarının Dil Kullanımına Etkisi, Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Adana

 

www.tdk.org.tr(2010) Genel Türkçe Sözlük

 

 



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat