Ecz. Hakan GENÇOSMANOĞLU
Bu konu hakkında yazmayı hiç düşünmüyordum. Ancak, o kadar soru geldi ve gelmeye devam ediyor ki; yazmak şart oldu diye düşündüm.
Eczacı Fuarı
Yalnızca Eczacı Fuarları değil tüm fuarlar esas olarak ticari organizasyonlardır.
Eczacılık Fuarı Türkiye' de ilk defa, 8 yıl önce DEV FUARCILIK- Erhan Gölbey tarafından, Avrupa' daki benzerleri örnek alınarak düzenlenmeye başladı.
Sektörün ticari ve sosyal paydaşları fuarlarda yerlerini aldılar.
Düzenleyici olarak DEV FUARCILIK olaya profesyonelce yaklaştı.
Bu profesyonelliğin yanında, mesleki sosyal sorumluluk projeleri de olabildiğince öne çıkartılarak, çeşitli bilimsel- mesleki etkinliklerle de her zaman fuarlar beslendi.
Bu yılda bu fuarın 8. si gerçekleştirildi. 3 yıl öncesine kadar TEB, Eczacı Kooperatifleri, Eczacı Odaları DEV FUARCILIK' ın düzenlediği bu fuarlarda standlarını açtılar.
Bunun yanısıra eczacılık kamuoyunun yakından bildiği EGE ECZACILIK GÜNLERİ ve kimi eczacı etkinliklerini de aynı organizasyon düzenliyor. TEB; Eczacı Kooperatifleri, Eczacı Odaları o etkinliklere de katılıyor.
Ege Eczacılık Günleri son olarak geçtiğimiz Şubat ayında gerçekleştirildi.
CNR-FARMAVİZYON
3 yıl önce bir başka profesyonel firma olan CNR, Farmavizyon Eczacılık Fuarı' nı düzenlemeye başladı. Çok doğal olarak bu firma da elbette ki olaya ticari ve profesyonelce yaklaştı. DEV FUARCILIK tarafından yapılagelmekte olan fuarların bir benzerini organize etmeye çalıştı. 3 yıl öncesinden başlayarak TEB, Eczacı Kooperatifleri, Eczacı Odaları stand açmak için bu organizasyonu tercih etmeye başladı.
Ancak örgütlerimiz, artık 8. si yapılan, gelenekselleşen, DEV FUARCILIK tarafından düzenlenen ULUSAL ECZACILIK FUARLARI' na da herhangi bir tepki bildirmeyip, tam tersi katılımcı olarak burayı da ziyaret edip destek verdiler. Kaldı ki; olması gereken de budur zaten...
Eczacının Sesi Nerede Duruyor?
Eczacının Sesi, nerede ve kim tarafından yapılırsa yapılsın, mesleğe ilişkin her türden etkinliğe gücü ölçüsünde destek vermeyi ilke edinmiştir. Bu tavır bundan sonra da bu şekilde sürecektir.
Aldığımız davet üzerine DEV FUARCILIK tarafından yapılan 8.ULUSAL ECZACILIK FUARI' na hiçbir ücret ödemeden, Sivil Toplum Kuruluşları satüsünde katıldık, standımızı açtık, destek verdik.
CNR FARMAVİZYON ECZACILIK FUARI'n dan da davet aldık. Ne yazık ki ,stand düzeyinde katılabilme şartlarımız oluşturulamadığından katılamadık.
Ancak, yayın kurulumuz 3 gün boyunca CNR FARMAVİZYON ECZACILIK FUARI' nda bulundu ve e- gazetemize ulaştırılan Fuar Basın Bülteni' ni de haber olarak yayınlayarak meslektaşlarımıza duyurusunu yaptık.
İstanbul Eczacı Odası Ne Yaptı?
İstanbul Eczacı Odası, 15 Mayıs' ta 8.ULUSAL ECZACILIK FUARI'nın başladığı tarihte, resmi web sitesinden adeta bu organizasyonu çökertmeye dönük, "katılmayın" anlamına gelecek bir duyuru yayınladı. Üstelik; yanlış, çarpıtılmış, çelişkilerle dolu bir açıklama...
Ülkenin dört bir yanından meslektaşlarının, eczacılık ve sağlık yayın organlarının, eczacılık fakültelerinin, eczacılık örgütlerinin, eczane teknisyenlerinin ve ilgili tüm sektör paydaşlarının bulunduğu bir organizasyona böylesine "saldırmak" neyin gereğidir, anlayabilmiş değiliz...
Kaldı ki; yukarıda da belirttiğim gibi, tüm fuarlar esas olarak ticari organizasyonlardır. Bildik anlatımıyla bir çok insan buralardan "ekmek yemektedir."
Olayın diğer bir yanı ise; İstanbul Eczacı Odası' nın bu açıklamayı "mesleki birlik ve beraberliğimizle eylem yapıyoruz", diyerek firmalara karşı eylem başlattığı güne denk getirmesidir. İstanbul Eczacı Odası' nın kurumsal kimliği adına büyük bir talihsizliktir.
Sormak Gerekiyor...
Bunca örgütün içinde, neden bir tek İstanbul Eczacı Odası, her iki düzenleyici açısından da esas olarak ticari olan bir olayda, bir tarafa ağır bir biçimde "saldıracak" kadar çok açık bir biçimde taraf olmayı tercih etmiştir?
Etkisi Ne Oldu?
Bu konu fuarda bulunduğumuz süre içinde her kesimce konuşuldu. Gözlemimiz; en hafif deyimiyle "ayıp edildiği" yönündedir.
Bir bilim insanımız şöyle dedi:
"- Biz buraya meslektaşlarımıza sunum yapmaya, bilgi aktarmaya geldik. Kendi meslek örgütümüzün bu tutumu inanılır gibi değil..."
---------------------------------------------------
Dilerseniz yukarıda ki yazıdan sonra İstanbul Eczacı Odası' nın resmi web sitesinden konuya ilişkin yaptığı açıklamayı bir defa daha okuyunuz.
Aşağıda yayınlıyorum:
Bilindiği üzere 10-11-12 Nisan 2009 tarihleri arasında CNR Expo Center' da gerçekleştirilen ve Türk Eczacıları Birliği (TEB) ile Tüm Eczacı Kooperatifleri Birliği (TEKB)'nin birlikte düzenlediği Farmavizyon Eczacılık Fuarı, Türkiye'de tüm Eczacı Odaları tarafından desteklenen tek fuar olma özelliğini taşımaktadır. İstanbul Eczacı Odası da Farmavizyon Eczacılık Fuarı'nda yer alarak, meslek alanımızdaki sorunlarımızı Fuar gündemine taşımıştır. Ancak Farmavizyon Eczacılık Fuarına alternatif olarak yakın tarihlerde bir eczacılık fuarı daha düzenlenmektedir. Dev Fuarcılık tarafından düzenlenen bu fuara, İstanbul Eczacı Odası da davet edilmiştir.
Dev Fuarcılık tarafından düzenlenen ve mesleğimizin bilimsel, etik ve deontolojik yönlerinden ziyade ticari yönünü ön plana çıkardığı kanaatinde olduğumuz bu fuar, Eczacı Odalarımız tarafından desteklenmemektedir. İstanbul Eczacı Odası bugüne kadar sadece Türk Eczacıları Birliği ve Tüm Eczacı Kooperatifleri Birliği tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen ve tüm Eczacı Odalarımızın içinde yer aldığı Farmavizyon Eczacılık Fuarı'nı desteklemiş olup, bundan sonra da "eczacının fuarı" olma özelliğini taşımakta olan Farmavizyon Eczacılık Fuarı'nı desteklemeye devam edecektir.
İstanbul Eczacı Odası, Dev Fuarcılık tarafından düzenlenen fuara katılmamaktadır.
Dev Fuarcılık tarafından düzenlenen bu fuarı destekleyen firma ve kurumlar Odamıza gönderilen fuar davet yazısında yer almaktadır.
Odamıza gönderilen fuar davet yazısını aşağıda meslektaşlarımızın bilgisine sunuyoruz.