Murat TEKİN
Avantaj Ecza Deposu
Yönetim Kurulu Başkanı
Uzun yıllardır muhtelif ecza depolarının her kademesinde çalışmış, ayrıca bir dönem de ilaç dışı ürünlerin üretimini yapan eski bir firma işletmecisi olarak eczane eczacılığıyla ilgili kişisel gözlemlerimi mesleki hoş görünüze sığınarak sizlerle paylaşmak isterim.
Geçmiş yıllarda ciro kar dengesinin eczacı lehine yüksek olduğu dönemlerde eczacıların bir çoğu detaylı kar ve zarar tablolarını gözetmiyorlardı . Oysa günümüzde artan operasyonel giderlerin yanı sıra ciddi olarak düşen ciro ve karlılıklar nedeniyle finansal hesabını yeterince yapamayan ve nakit akımını dengeleyemeyen bir çok eczacı maalesef bunun bedelini ağır ödemek durumun da kalabiliyor.
Ülke genelin de bir çok bölgede faaliyet gösteren eczacılarla yaptığım mevcut ticari ve kişisel ilişkilerimin artmasıyla birlikte bir çok meslaktaşınızın işletme yönetim biçimlerini gözlemleme fırsatına sahip oldum. Mesleğim ve görevim gereği farklı birçok bölgedeki eczacılarla kurduğum diyaloglar, verdikleri örnekler, örnekler ve kendilerinin samimi itirafları hem mesleki deneyimimi arttırdı hem de yorum yapabilecek fikirler edinmemi sağladı.
İlginçtir, iş yapamaz kısa sürede kapanır denilen bir yerde yıllardır sorunsuz işleyen ödemelerini düzenli biçimde yapan eczanenin yanı sıra büyük bir hastane yanında müşteri potansiyeli yüksek olmasına rağmen sadece kötü yönetildiği ve yeterince ilgilenilmediği için kapanmak zorunda kalan eczanelere de üzülerek şahit oldum.
Her ne kadar farklı yerlerde ve farklı müşteri potansiyellerine sahip olsalar da bazı istisnalar hariç süreçlerin ve sonuçların büyük benzerlik taşıdığını gördüm. Bu yanlış ve doğruların bir çoğu bölgeler farklı olsa da şaşırtıcı derecede birbirleriyle benzerlik taşımakta.
Yanlış ve kötü yönetimle ilgili şahit olduğum başlıca örnekleri aşağıdaki gibi sıralayabilirim;
- Rasyonel (akılcı) satınalma politikalarının ve uygulamalarının olmaması,
- Mevcut ve yeni çıkan ürünlerle ilgili detaylı bilgiye sahip olmama,
- Mevcut stokların yeterince takip edilmemesi, özellikle kampanyalar dönemindeki yanlış alımlar
- Muadil ilaç ve rekabet konusunda yeterli bilgiye sahip olmama ve eczane çalışanlarını bu konuda eğitmeme,
- Gelen müşterilerin özellikle eczacıyı eczanede görmekten dolayı kendilerini güvencede hissedeceklerini unutup eczaneyi bütünüyle diğer eczane çalışanlarına emanet etmeleri,
- Vade, fiyat, iskontoların sonucunda belirleyici olan ilaç başına karlılıkların doğru tespit edilememesi ve hesaplanamaması,
- Her işletme için birincil öncelik olması gerekirken özsermayenin azaltılarak kazanılan paranın eczane dışındaki alanlara yatırılması,
Doğru ve iyi yönetimle ilgili başlıca gözlemlerim ise aşağıdaki gibidir;
- Akılcı ürün satınalma politikası ve uygulamalarını tavizsiz uygulamaktalar,
- Eczane personelinin kişisel ve mesleki eğitimlerine önem vermekteler,
- Her geçen gün artan ilaç dışı, otc, dermokozmetik, fitoterapi ürünleri vs. gibi eczane karlılığını arttıracak ürünler konusunda doğru firmalar, doğru ürünler, doğru satış taktiklerinin yanı sıra eczane personellerini bu konuda eğitilmelerini ve uzmanlaşmalarını sağlamaktalar.
- Sürdürülebilir müşteri memnuniyeti doğrultusunda eczanelerini sadece satış noktaları olmaktan çıkarıp son yıllardaki doğru konumlamayla ‘en yakın sağlık danışma merkezi haline getirmekteler.
- Eczaneye gelen her müşteriye diğer olası gereksinimlerini de gözlemleyerek ilaç dışı başka ürünlerde önermekteler.
İçinden geçmekte olduğumuz bu hassas ve zor dönemde tüm eczacılarımızın mevcut makro ekonomik sıkıntılarının yanı sıra mikro düzeydeki tüm sıkıntılarından en fazla depo sahipleri olarak bizler etkilenmekteyiz.
Her geçen gün düşen cirolarımız ve karlılıklarımızın artması için doğrudan müşteri grubumuz olan sizlerin kazanç ve refah düzeylerinizin artmasının en büyük temennimiz olduğunu belirtir hepinize sağlık ve esenlikler dilerim.
Murat TEKİN