Murat TEKİN
www.eczaciya.com
İstanbul’da seyrek de olsa bulunan türden Anadolu’dan esintiler taşıyan bir çınar altı çay ocağına gidiyorum memleket özlemi ağır basınca zaman zaman.
Hani şu bildiğiniz küçük kısa hasır tabureli, her taburedekinin serbest kürsüde konuşurcasına ahkam kestiği, tavla zarlarıyla, şakaların seslerinin birbirine karıştığı yerlerden birisi.
Yarı filozof bir bayan işletmecisi var sözleri ve gözlemleriyle beni şaşırtan. Geçen sonbahar başlangıcında dışarda havaların soğumaya yüz tuttuğu bir günde gittiğimde üşüdüğüm esnada kendisine ‘Bu yıl havalar soğuk gidecek, kış uzun sürecekmiş’ diye hayıflanınca , hafifçe gülümseyerek ‘Allahtan baharın geleceğini biliyoruz’ diyerek beni tekrar şaşırttı.
Bazı kışlar uzun sürüyor maalesef, bu yılda onlardan birisini yaşıyoruz.
İçtenlikle inanıyorum ki kışlar ne denli zor ve çetin geçsede güzel ülkeme bahar gelecek.
Ulusal, uluslararası ve sektörümüzle ilgili olarak alışık olmadığımız bir çok yeni sosyal, politik ve ekonomik gelişmelerle karşı karşıyayız.
Adeta fırtınalı bir havada, sis bulutunun içerisinde hareket eden ve yükünü doğru limana zamanında eksiksiz tam ve sağlam teslim etme yükümlülüğü olan gemiler gibiyiz.
Bu kaotik ve belirsiz ortamda öncelikle mevcut durumun farkındalığının ortaya çıkartılması, geleceğe yönelik stratejilerin oluşturulması, hareket planlarının tespiti için ‘Durum Analizi ve Değerlendirmesi’ büyük önem taşıyor.
Ne durumdayız, niçin, nereye, nasıl, kiminle, ne kadar zamanda, hangi kaynaklarla, sorularının net ve yalın olarak tespiti gerçekten çok önemli işletme dünyasında.
Bu platformda sizlerin müsaadesi ve hoşgörüleriyle sektörün içerisinde uzun yıllar sizlere ürün ve hizmet sunan birisi olarak mümkün olduğunca sizlere yararlı olacağını düşündüğüm kendi deneyimlerimi ve gözlemlerimi paylaşmak istiyorum.
Bugün sizlere yardımcı olacağına inandığım mesleki yaşantımda bölük pörçük bir çok değişkeni ve faktörü bir araya toplayarak değerlendirme imkanı bulduğum ‘Faktörler Analizi Yöntemi’nden bahsetmek istiyorum sizlere. Aşağıda sırasıyla basamaklandırdığım yöntem son derece basit ve yol gösterici.
Kendi aramızda yaptığımız konuşmalarda önce masaya bir yatıralım sonra detaylandırır ve karar veririz yönteminin biraz daha sistematik olanı.
Yöntemin özü iki ana eksenden oluşuyor.
Yatay eksende işimizi olumlu, olumsuz, dikey eksende ise kontrolümüz dahilindeki ve kontrolümüz dışındaki faktörler yer alıyor.
- İşe öncelikle işimizle ilgili olumlu ve olumsuz tüm faktörleri yazarak başlıyoruz. Bu aşamada tüm faktörleri ne kadar çok detaylandırırsanız analizlerinizde o denli verimli olacaktır.
- Faktörlerin her birinin karşılarına bu faktör işimizi olumlu mu yoksa olumsuz mu etkiliyor yazın.
- Faktörlerinin her birinin karşılarına bu faktör bizim kontrolümüz dahilindemi yoksa kontrolümüz dışında mı yazın.
Listeleme sonrasında bu faktörler dört ana grupta kümelenecektir ;
1- İşimizi Olumsuz Etkileyenler ve Kontrolümüz Dahilinde olmayanlar.
2- İşimizi Olumsuz Etkileyenler ve Kontrolümüz Dahilinde olanlar.
3- İşimizi Olumlu Etkileyenler ve Kontrolümüz Dahilinde olmayanlar.
4- İşimizi Olumlu Etkileyenler ve Kontrolümüz Dahilinde olanlar.
Yukarıdaki yöntemlerle belirlediğimiz faktörler öncelikle günlük koşuşturma içerisinde yapamadığımız detaylı bir analizin topluca önümüze gelmesini sağlayacaktır.
Bu dört ayrı kümelenmeyle ilgili olarak uzmanlar sırasıyla aşağıdaki hareket planını öneriyorlar;
1. Gruptaki faktörlerin etkisini MİNİMALİZE EDİN. Kontrolü sizin dışınızda olduğu için etkilerini en aza indirgemeye çalışın. Örneğin artan enflasyon, ilaç yok oranlarını akılcı stok politikalarıyla işimize olan etkilerini en aza indirgemeye gayret edin.
2. Gruptaki faktörlerin etkisini ORTADAN KALDIRIN. Uzmanlar hem işinizi olumsuz etkileyen hem de kontrolü sizin elinizde olan bu faktörlerin ortadan kaldırılmasının ilk önceliğin olması gerektiğini belirtiyorlar. Bu konudaki en güzel örneklerden biriside akılcı, takipçi satın alma ve stok yönetimi yapılamadığı için miadı geçen ilaç miktarının artıyor olması.
3. Gruptaki faktörlerin etkisinden YARARLANIN YATIRIM YAPIN. Örneğin son yıllarda toplumsal bilinç düzeyi ve bu konudaki haberlerin yaygınlaşmasıyla kişisel bakım ürünleri ve fitoterapötik ürünlere olan ilgi dolayısıyla ürünler her geçen gün artıyor. Bu alana yatırım yapabilirsiniz.
4. Gruptaki faktörlerin etkisini ARTTIRIN. İşletmeniz tarafından iyi yaptığınız ve müşterileriniz nezdinde olumlu karşılanan iyi yaptığınız tüm uygulamaların sayısını ve kalitesini arttırın. Örneğin yardımcı personelinizin ürün bilgi düzeyleri, müşteri karşılama ve satış becerileri iyiyse bunun daha iyi olması ve yaygınlaşmasını sağlayın.
Halk tabiriyle size ‘Hap gibi’ bir çözüm getirmese de eminim içsel değerlendirmelerinizde işinize ve işletmenize özgü bir çok faktörü sizler doğru ve rasyonel biçimde değerlendirip yol haritanızı yeniden tanımlayacaksınız ve en doğru çözümü bulacaksınızdır.
Sağlık, mutluluk ve esenlikler diliyorum.
Murat TEKİN
www.eczaciya.com