www.eczacininsesi.com
Hükümete 1 ay süre veren eczacılar, anlaşma sağlanamazsa sözleşmeyi feshedecek
Yurttaşa ilaç yok
Sorunların çözümünden yana tutum sergilediklerini, ancak çözümün sürekli bir tarafın fedakârlığı üzerine inşa edilemeyeceğini belirten TEB
Başkanı, “Sürekli haklı olduğumuzu ifade edip hiçbir şey yapmayanlar, bugün itibarıyla sözleşmesizlik dönemine geçiş sürecini de hazırlamışlardır” dedi. Çolak, bu süreçte sorumluluğu bulunanları, ellerini taşın altına koymaya davet ettiklerini belirtti.ANKARA/
İZMİR (Cumhuriyet) - Türk Eczacıları Birliği (TEB) Başkanı Erdoğan Çolak, yerine getirilmeyen sözleşme hükümleri nedeniyle hem Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) hem de Maliye Bakanlığı ile sigortalıların serbest eczanelerden ilaç almasını sağlayan sözleşmeleri feshetmeye karar verdiklerini belirterek, “Vatandaşlar ilaçlarını 1 ay daha serbest eczanelerden alabilecek” dedi.Çolak, TEB Genel Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısında, sorunlarının çözümü için Sağlık ve Maliye Bakanlıkları ve SGK yetkilileri ile yaptıkları görüşmelerden sonuç alamadıklarını, seslerini duyurmak için 21 Aralık’ta Ankara’da miting düzenlediklerini anımsattı.
“Yerine getirilmeyen sözleşme hükümleri nedeniyle hem SGK, hem de Maliye Bakanlığı ile imzalanan sözleşmeleri feshetmeye karar verdiklerini” açıklayan Çolak, 1 aylık geçiş sürecinde yurttaşların ilaçlarını serbest eczanelerden alabileceklerini, sözleşmenin yenilenmemesi durumunda ise, 1 Şubat’tan itibaren ilaç bedellerinin hastalardan tahsil edileceğini söyledi.
Çolak, yeni bir protokol yapılması için şu talepleri dile getirdi:
“Muayene ücretlerinin eczaneler aracılığıyla tahsiline son verilsin. Vatandaşların serbest eczanelerden ilaç almasına imkân tanıyan protokolü imzalama yetkisi mutlak olarak TEB’e tanınsın ve bu Sağlık Uygulama Tebliği’nde (SUT) hüküm altına alınsın. Reçete onay sisteminin kesintisiz ve verimli çalışması sağlansın. Konsolide bütçe, yeşil kart ödemeleri bir an önce yapılsın. Fiili envanter denetimlerine acilen son verilsin.”
HÜKÜMETE
İHTAR ÇEKİLECEKİzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan da, kendilerine tanınan hakkı uyguladıklarını belirterek noter aracılığıyla hükümete ihtar çekeceklerini söyledi. 1 Şubat itibarıyla ilaçları yurttaşların şahsına kesilecek faturayla vereceklerini bildiren Sayılkan, “Hükümet bugüne dek derdimize çare bulmadı. İlaçları yurttaşlarımızın şahsına kesilen faturayla vereceğiz. Yurttaşımız da ilacın faturasını Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan tahsil edecek” dedi.