Sağlık Bakanı Recep Akdağ, özel hastanelerle ilgili bir sınıflandırmaya giderek, hastalardan yüzde 30-75 arasında muayene farkı alınmasının önünü açmayı planladıklarını bildirdi.
Ankara- Özel hastanelerin sorunları ve çözüm önerilerinin ele alındığı toplantıda konuşan Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği Başkanı Reşat Bahat, özel hastanelerde alınan 10 TL'lik muayene ücretinin kamu hastaneleri ile aralarında haksız rekabet doğurduğunu, bunun düşürülmesi gerektiğini söyledi.
Bu fiyatın reçete endeksli belirlenmesi önerisini getiren Bahat, yüzde 30'luk fark ücretinin ise yükseltilmesini istedi. Bahat, özel hastanelerin sınıflandırılmasına da karşı olduklarını ifade etti.
Özel Hastaneler Platformu Başkanı Mehmet Altuğ da sağlık sektörünün özellikle son bir yıldır ciddi sorunlarla karşı karşıya olduğunu savundu.
Ödemelerde sıkıntılar yaşadıklarını, son yönetmelik değişikliğiyle sorunlarının bazıları çözülse de hâlâ yeni hekim istihdam edemediklerini anlatan Altuğ, özellikle acillere başvurularla ilgili SGK'nin ödemelerde ciddi kesintiler yaptığını belirtti. Yeni bir acil tanımına ihtiyaç olduğunu, bu konudaki Başbakanlık genelgesi ile SGK'nin uygulamalarının çeliştiğini kaydeden Altuğ, bazı uygulamaların bilimsellikten uzak olduğunu savundu.
Özel hastanelerle ilgili sınıflandırmanın ödeme bazlı yapılmasına karşı olduklarını ifade eden Altuğ, bunun kalite ve standartlara göre yapılmasının yerinde olacağını söyledi.
TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Cevdet Erdöl de bu alandaki sorunların hızlı büyümeden, bazı sıkıntıların da Türkiye'deki insan gücü yetersizliğinden kaynaklandığını belirtti.
"Özel hastanelerdeki fark ücreti düşürülecek"
Hastanelerin sınıflandırılması ve buna dayalı ödeme yapılmasına sıcak baktıklarını bildirerek, bu sınıflandırmanın verilen hizmet, bunun vasfı ve kalitesiyle yakından ilgili olacağını bildirdi.
Özel hastanelerdeki fark ücretinin yüzde 100'e kadar çıkarılmasının sektördeki en önemli aktörlerin özel sektöre geçmesi sonucunu doğurduğunu anlatan Akdağ, yetişmiş insan gücü yetersizliği olduğu için bazı önemli dallardaki hekimlerin özel sektöre transferinin söz konusu olabildiğini söyledi.
Akdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Bu insan gücü nerede olursa olsun, hakkını ölçülü bir biçimde kendisine veya onu çalıştıran kuruma ödeyerek vatandaşı mağdur etmeyecek bir sistematiği oluşturmamız lazım. Bu sınıflandırmalarla yüzde 30-75 arasında bir ilave ücret almanın önünü açmayı planlıyoruz.''
Mevzuatta yasaklanmasına rağmen özel sektörde hem haksız rekabet hem de gereksiz talep oluşmasına yol açan reklamlar yapıldığını kaydeden Akdağ, bunların yapılmamasını istedi.