www.eczacininsesi.com

09.02.2009 tarihinde TEB’in web sitesinde

Bakınız: http://www.teb.org.tr/index2.php?modul=haberdetay&id=1175318

TEB tarafından Pfizer ve Biofarma firmalarına gönderilen yazılar (world dökümanları) yer almakta.

Pfizer İlaçlarına Gönderilen Yazı İçin Tıklayınız.
Biofarma İlaç Sanayi A.Ş ye Gönderilen Yazı İçin Tıklayınız.

WDVIEWER.EXETEB in sitesindeki solda görülen ikona office programınız varsa tıklamayınız. Boşu boşuna worldviewer dosyası indirirsiniz. Umarım sitede düzenleme yaparlar.
Benzeri yazıları kısa süre önce üyesi olduğum İstanbul Eczacı Odamızın sitesinde de gördük..
Geç bile kalındı, şiddetle desteklemeliyiz..

İlaç Sanayii bunu ilk kez yapmıyor ki.. Alıştık artık. İskontolarımızın azaltılması, vadelerin kısılması dayatması her daim pişirilip pişirilip tekrar önümüze getiriliyor.
SUT değişiklikleri ile boğuşurken, İlaç sanayicileri de doğal olarak her yıl olduğu gibi ilaç satış koşullarını kendi menfaatleri doğrultusunda düzenlemek ister. Her sene adeta ayni oyun sahneye konulur. Sezon başında sıkıp, yıl sonu kotoları tamamlamak için satış koşullarında türlü sözde cezbedici koşullar uygulanır.

Bu oyunun aktörleri arasında depolar, eczacı kooperatiflerini de yer alır.. Nedendir bilinmez işin mutfağında çalışan, emektar eczacının fikri, sıkıntıları bildim bileli sorulmaz.

Sanayiici … büyük satıcı
Depo………..toptancı
Eczane ……büyük alıcı
SGK………….en en büyük alıcı..

Sanayinin güçlü dernekleri, lobi oluşturabilen güçlü örgütleri var..
Depocuların dernekleri,
Kooperatiflerimizin birliği
Biz eczacıların, TEB üst kuruluşumuz ve eczacı odalarımız, sendikamız, derneklerimiz, "eczacının sesi" miz var. Kısa süre önce görüldü.. En güçlü olan bizim örgütlerimiz. Kuşkunuz olmasın, en dirençlisi, en yanyana duruş sergiliyeni biz eczacıların dayanışması.

TEB ve İstanbul Eczacı Odasının yaptığı ilaç üreticilerine adeta dilekçe ile  başvuru gibi.. Bu yeterli değil...Devamını belirleyiniz.. Bizlerle paylaşınız. Bizleri bilgilendiriniz. Bizlerle toplanınız. Bizlerin sesinide dinleyiniz.

İzlemeniz gereken bana kalırsa yol şöyle olmalıdır;

Önce aktörlerin üst düzey yöneticilerini arayacaksınız. Acil toplantıya çağıracaksınız. Bizlerinde yer aldığı toplantılara davet edeceksiniz. Bizlerinde onlarla görüşeceklerimiz,söyleyecek sözlerimiz, dileklerimiz olacaktır elbette.

İlacın en büyük alıcısı biz eczacılarız!" diyeceksiniz. Gücümüzden güç alarak..

Nedir bu keyfi uygulamalar.!” diyeceksiniz.

Devlet payını sürekli arttıran, bunu sağlamak için eczacıların koşullarını daha da zorlaştıran sanayicileri uyaracaksınız..!

Benim tabanımı, meslektaşlarımı daha fazla sıkamazsınız, iskontolarımızı ne demek azaltmak.! “Arttıracaksınız”  diyeceksiniz.!

Vadelerimizi değil kısmak uzatacaksınız!” diyeceksiniz. İnat edip devlete vermesi gereken katkı payını bile eczacının sırtına yükleyenleri kibarca uyaracaksınız. Anlamazsa “Yeter artık..!, Haddini bil.!” diyeceksiniz..

Depoları, kooperatifleri bir araya getirerek eczacının durumunu konuşacaksınız. Dertlerimizi, yangınımızı aktaracaksınız.

Adamına göre muameleleri, firmaların propogantist ile eczanelere farklı koşullarda ilaç satışını konuşacaksınız..

Firma temsilcilerinin rapor çıkartma, doktora reçete yazdırma gibi türlü çeşitli ahlak dışı girişimlerinin olup olmadığını konuşacaksınız. Gerektiğinde izleyip, zabıt tuturup savcılığa suç duyurusunda bulunacaksınız. Dava açacaksınız..

Türlü çeşitli sektörler işçi çıkarıp, iflas edip, yerlerde sürünürken, ayakta görülen ilaç sanayicisini bizim adımıza bilgilendireceksiniz.

Bütün bunları yapmanıza rağmen, yanınızda yer almayarak, destek vermezsek bizlere ne derseniz haklısınız..

Lütfen harekete geçiniz..

Krediniz, kredimiz tükenmek üzere bitiyor..

Beklemeye devam eder, kaplumbağa hızı ile ilerler iseniz, işimiz çok zor.

Bitiyoruz, tükeniyoruz, çıra gibi yanıyoruz sayın idarecilerimiz. Bu oyunu daha öncede gördük. Başarılıda olduk. Genç meslektaşlarımız bilmeyebilir, Biz yaşadık. Biz başardık, Biz kazandık..!

Not: İstanbul Ecza Koop'un kuruluşu eczacı iskonto ve vadelerinin kısılması sonucu yaşadığımız sıkıntılara karşı oluşan tepki sonucu başarılmıştır. Sanayii ve depoların tavrı karşısında kenetlendiğimizde haklarımız (vadeler, iskontolar) geri alınmıştı..


Bir bakalım mı depocular derneği mühür zamanda (20 yıl önce) bizlere neler demiş..
İzin verirmisiniz, birlikte göz atalım. İlaç sanayii geçmişte (15 yıl önce )neler demiş..

 

ECZA DEPOCULARI
DERNEĞİ

Salih Tozan Sok. Polat Sitesi 18/8

Gayrettepe – İSTANBUL Tel Telefax: 172 30 82

 

İst, 20.02.1989

Sayın Eczacı,

1988 yılı doğru ağırlaşan ekonomik şartlar neticesi bir kısım ilaç imaaltçısı genel durumlarını ve satış koşullarını gözden geçirmişler, 1989 yılı başında iskonto ve vade kısıtlamalarına gitmişlerdir.

Buna bağlı olarak Ecza Depoları da bazı tedbirler almak zorunda kalmışlardır.

Ecza Depocuları Derneği; depolarla eczaneler arasındaki sağlıklı işbirliği ve ticari ilişkiyi korumayı görev bilerek gerçek durumu sizlere duyurmayı uygun bulmuştur.

1.Bölge İstanbul Eczacı Odası Yönetim Kurulu 7.2.1989 tarihinde eczanelere gönderdiği yazılarda yeterli belgesel veriler dikkate alınmadan ecza depoları ile ilgili bazı eleştirilerde bulunmuş; “İlaç firmalarının satış şartları 1988’e göre 1989 yılında değişmediği halde ecza depoları bir kısım ilaçların iskontosunu %7’ye düşürmüştür” denilmiş ve genel ilaç üretiminin %65’ini karşılayan firmaları gösteren bir tablo çıkarmıştır.

1. Gerek bu tabloyu oluşturan firmalarda ve gerekse 1988 yılına göre 1989 yılında imalatçıların satış şartlarının değişmediği şeklindeki aç.ıklamalarında yanlışlıklar vardır.

2. 1988 yılında depocunun %7 iskonto ile üreticiden satın aldığı malın toplam ciro içindeki oranı %8-10 civarında idi. Nisbetin küçük olması ve toleranslı mal alımlarının yoğun olduğu 1988 yılında bu ilaçlardan uğranılan zarar sineye çekilebilecek diğer mamuller gibi normal olarak satılmaktaydı. Ancak 1989 yılında ise üretici firmalar vadelerdeki toleransı kaldırmış, bunun yanında %7 iskonto ile alınan ilacın genel ciro içindeki oranı %35-38’lere yükselmiştir.

3. Yaptığımız incelemede iskontosu %10 dan %7’ye düşen ilaçların genel cirodaki payı %35 civarındadır.

1988 ve 1989 karşılaştırmalı satış şartları tablosu ekte sunulmuştur. Bu tablonun tetkikinde geçen yıla göre farklılıklar görülecektir. Tablo dışında kalan firmalarda da kısmen iskonto, ciro primi ve vade kısıntıları olmuştur. Ancak bu kısıntılar %10 iskonto sınırı zorlamadığı için depolar değişiklik yapmamıştır. Sadece %10-12’lerden net %7 iskontoya düşen müstahzarları %7 iskonto ile, diğer tüm ilaçları %10 iskonto ve normal vadelerde satmaktadırlar.
Yukarıda belirtile kısıntılardan ayrı olarak 15 ecza deposunun kayıtlarında yapılan incelemede son üç yılda masraf oranlarının artış seyri şu şekildedir:

1989’da masrafların ciro içindeki yeri %3.5-4
1987’de masrafların ciro içindeki yeri %4.5-5
1988’de masrafların ciro içindeki yeri %5.5-6.4
1889’da bu oranın %7’yi bulacağı aşikardır.
İadeler ve diğer fireler oranı %1.5’dir.
Depocunun gözü eczacının karında değildir. Hiçbir zaman da olmamıştır ve olamazda. Zira eczanelerin karlılığı, durumu iyi olmazsa deponun da durumu iyi olamaz. Depocu bugüne kadar imalatçıdan alabildiğinin çok küçük bir kısmını kendisine ayırarak aldığını olduğu gibi eczaneye yansıtmıştır. Bundan sonra da böyle olacaktır. Ekonominin kuralı, serbest ticaretin ve rekabetin hükümleri aynen uygulanmaya devam edecektir. Geçmişin satış koşulları, yapılan kampanyalar ve verilen vadeler, yüksek iskontolar bunun kanıtıdır. Depoların eczaneye hizmet yarışı, ekonomik koşullar içerisinde devam edecektir. Eskiden olduğu gibi kampanyalı ve vadeli satışlar devam edecektir. Olay sadece %7 iskonto ile alınan ilacın %10 iskonto ile satılmasının zarar ettireceği düşüncesidir.
Depocunun karı alış üzerinden %9, satış üzerinden %8.25’dir. Masrafın %6’larda olması düşünülürse %7 alıp %10 verildiğinde doğacak %3 zararın telafisi mümkün olmadığıdır.
Depocunun zararına satılan bir ilacı stoğunda kafi miktarda bulunduramayacağı ve eczaneye çeşit yönüyle hizmeti aksatabileceği gerçeğini göz ardı etmemeliyiz.
Eczacı Odasının, depocuların zorunlu uygulamasını “keyfi ve tek yönlü” olarak değerlendirmesi biz depocuları son derece üzmüştür.
Mesleğimizi kaderi, “karlara kar katmaya” hiçbir zaman el vermedi. Bu durum eczaneler için de aynen geçeridir. Bugünkü tatbikat bir karar değil ekonomik şartların getirdiği bir zorunluluktur.
Eczacı Odasının 14.2.1989 tarihli yazısında tüm ilaçları %10 iskonto ile satmaya devam edecek bazı ecza depolarının isimleri açıklanmıştır. Derneğimiz eczanelere daha çok iskonto yapabilen depolar olursa ve arzu edilen hizmeti eksiksiz eczaneye sunabilirse bunu memnuniyetle karşılar.
Bizim yukarıda izah etmeye çalıştığımız, depoların içinde bulunduğu genel durumları göz önüne alınırsa istikrarlı ve düzenli bir hizmetin devamlılığı zarar ederek sağlanamaz. Bazı ecza depoları %7’li ilaçları da %10’lu satacağım diyebilir. Fakat, bu ilaçlardan ne kadar stok yapıp eczaneyi tatmin edebileceğine bakılmalıdır. Ayrıca bu depoların mal fazlalı uygulamaları var mıdır? Vadeli satışlar ve kampanyalar yapabiliyorlar mı? Bunların da etraflıca hesap edilmesi gerektiği kanısındayız.
Eczacı, kendisine hizmet eden depoyu seçmesini çok iyi bilir. Bundan hiç şüphemiz yoktur. Bizim üzerinde titizlikler durduğumuz herkesin açık ve dürüst olarak davranmasıdır. Ayrıca üzüntümüz şu veya bu şekilde eczane ile depocu arasında gerginlik doğması gibi bir görüntünün ortaya çıkmasıdır. Lütfen, tüm depolar ve eczacılar el birliği ile buna imkan vermelidir.
Ecza Depocuları Derneği olarak biz yıllardır “ Eczane karları çağdaş değildir, satıştan %20 karla eczane çalıştıran tek ülke yok” diyoruz. “ Yüksek tahsili ile mesaisi ile sermayesi ile yaşama mücadelesi veren başka bir meslek kolu yok” diyoruz. “ Birlikte hareket ederek güncel şartlara uygun gerçek ve haklı karlılık için gerekli mücadeleyi verelim.” diyoruz.
Bizler, depocu ile eczacı arasında geçmişten bu yana kurulmuş olan sağlıklı diyaloğun devamı için elimizden geleni yapacağız. Durumu siz sayın eczacılarımıza duyurma görevini yapmanın huzuru ile saygılarımızı sunar, esenlikler dileriz.
NOT:
İmalatçı firmalardan depolara intikal ettirilen son gelişmelerin ışığında DRİFEN – M.ŞAHİN – SABA ilaçları müstahzarlarının depocu iskontosu %10’a çıkarmıştır. Ayrıca net olarak satılan FAKO’nun Agumentin tb. Pediatrik şurup  - ve Fort şurubu ile Abfar ilaçları müstahzarları ise %7 iskontaya çıkarılmıştır.

  Ecza Depocuları Derneği

Yönetim Kurulu



Yıllar önce (18 Nisan 1994) İlaç ve Kimya Endüstrisi İşverenler Sendikasından üyelerine bir sirküler gönderilmişti. Aşağıda görülen sirkülerde "Herkesce kabul edildiği üzere".. denilerek şunlar belirtiliyor..


Ekonomik kriz nedeni ile;
%7 iskontoların bir an evvel kaldırılması,
Satış vadelerinin indirilmesi, Bu vadelerin bir ay içinde 45 güne çekilmesi ve takip eden aylarda 30 güne indirilmesi,
Bütün promasyon faaliyetlerinde tıbbi tanıtım ilkelerine uyulması ve bu tür masrafların ve faaliyetlerin mümkün olduğunca azaltılması, ayrıca mal fazlası verilmesinde de ayni prensiplere riayet edilmesi.
Yukarıda belirtilen bu tedbirler görüleceği üzere sadede endüstrinin içinde bulunduğu ekonomik krizi, en az etkilenecek şekilde atlatmasına yardımcı olabilecek ve halka verdiğimiz sağlık hizmetinin devamlılığını temin için tavsiye niteliğindedir.

Bilgilerinize sunarız.
Saygılarımızla,



İEİS


Depocuların, sanayiicilerin geçmişin zabıtlarında dedikleri bunlar..

Biz eczacılar kenetlendik, sanayiicinin dediği değil, istedigimiz gerçekleşti.
Biz güçlüyüz.
İlacın alıcısı biziz.
İlacın satıcısı biziz.
İlacın dağıtıcısı biziz. Geriye ne kaldı..? :)
Şimdi bekleme zamanı olmamalı.
Zaman fikir alışverişinde bulunma zamanı değildir.
TEB deki, Odalarımızdaki siz değerli seçilmişlerin vakti bol olabilir, bizlerin tükendi..

Siz meslektaşlarımın vaktini fazla almak istemiyorum. Ancak şunu kısaca belirtmeliyim.
Geçmişte Firmaların tavırlarına karşı eşdeğer listeleri çıkardık, tüm eczacı odalarına dağıttık, Tabip odalarına dağıttık, doktorların bize en uygun ilacı yazmalarını sağladık. Paneller, açık oturumlar düzenledik..Böylesi zorlanmaları çözmek zor değil.. Biraz gayret..

Hıfsı Veldet Velidedeoğlu'nun anılarında rastladığım ve unutamadığım deyişini sizlerle paylaşmak isterim..Bakınız usta ne diyor.." Dünü bugüne bağlamazsak yarının temellerini atamayız."
Geçmişi sorgulamaktan sıkılmamalı, o bizlere yön gösterir, verilecek kararda, atılacak adımda yardımcı olur.
Kimi meslektaşlarım "Geçmişe ne bakıyorsun, şartlar değişti artık." diyor. yani şimdi yasak savma zamanı mı? Yani şimdi "Dostlar alışverişte görsün.." mü ? demeli..
Bu gidişle yazık.. Hemde çok yazık olacak.
Saygılarımla, HT 11.02.2009 09:51

Ek tarihi görüntüler:
Depocular derneği yazısı-1
Depocular derneği yazısı-2
Depocular derneği yazısı-3
İEİS sirküleri



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat