www.eczacininsesi.com

Yeni muayene ücretlerindeki karmaşa sürüyor. Alınmayan ya da nakit para ile alınan reçetelere ait muayene ücretlerinin hastaya borç olarak kalıp daha sonrasında tahsil edilip, edilmeyeceği tartışması sürüyor.

Konuya ilişkin Adana Eczacı Odası'nın resmi web sitesinden yayımladığı duyuru şöyle:

" MUAYENE ÜCRETLERİ HAKKINDA HATIRLATMA

Değerli Meslektaşlarımız;

1 Ekim tarihi ile yürürlüğe giren 2008 SUT Tebliği'nde muayene ücretleri Sağlık Merkezlerine göre yeniden fiyatlandırılmıştır.

Muayene ücretleri Medula Sisteminde sigortalı ve hak sahiplerinin hangi sağlık kuruluşuna gidildiğinin tespiti yapıldığından dolayı;

Reçete yazıldığı andan itibaren muayene ücretleri geçerli olmaktadır. Reçetenin nakit alınması veya alınmaması durumunda bu muayene ücretleri daha sonraki reçetelerde tahsil edilecektir.

Muayene ücretleri 2. reçetede, örneğin 10 YTL ise 20 YTL provizyon sisteminde çıkacaktır.

Reçetenin nakit alınması vb. durumlarda muayene ücretinin ödenmesine engel değildir.

Bilgilerinize sunarız.

Adana Eczacı Odası "

Hürriyet Gazetesinde çıkan haberde ise SGK Adana İl Müdürü Mustafa Keskin ise muayene ücretinden kaçış olmadığını söylüyor.Söz konusu haber şöyle:

 

"MUAYENE ÜCRETİNDEN KAÇIŞ YOK

ADANA, (DHA)

SAĞLIK Bakanlığı’nın 1 Ekim itibariyle uygulamaya koyduğu Sağlık Uygulama Tebliği ile daha önce 1 YTL olan muayene ücretinin tedavi olunan hastaneye göre 10 YTL’ye kadar çıkartılması vatandaşlardan tepki görürken, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Adana İl Müdürü Mustafa Keskin, ücreti ödemek istemeyip çeşitli çözüm yolları üreten vatandaşların karşısına muayene ücretlerinin toplu bir şekilde çıkacağı uyarısında bulundu.

Keskin yaptığı açıklamada vatandaşların TC kimlik numaralarıyla tüm hastanelere muayene olabildiğini belirterek, uygulanmaya başlayan tebliğ kapsamında muayene ücretlerinin ikinci basamak resmi sağlık kurumlarında (devlet hastaneleri) 3, eğitim araştırma hastanelerinde 4, üniversite hastanelerinde 6 ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarında 10 YTL olarak belirlendiğini kaydetti. Eczanede ilaç alırken vatandaşların bu parayı ödemesi gerektiğini hatırlatan Keskin, “Parayı ödemek istemeyenler kendince bazı çözüm yolları üretmiş. Bunlardan birisi özele gidip reçetesini alan kişinin muayene ücreti alınmayan aile hekimine giderek, aynı reçeteyi tekrar yazdırıp ilaç almaya çalışması. İkinci bir yöntem olarak eğer ilaçları 10 YTL’nin altında ise eczaneden provizyon sistemine girmeden parasını ödeyerek ilacı alması. Fakat TC kimlik numarasıyla hastalar takip edildiği için gidilen muayene sayısına göre hasta devlete ücretini ödemek zorunda. Eğer zamanında ödemezse bu birikerek karşısına çıkacak. Bu hastanın zor anlar yaşanmasına neden olabilir” diye konuştu.

Keskin, muayene ücreti ödemek istemeyenlerin birinci basamak sağlık hizmetinden yani aile hekimlerinden hizmet alması tavsiyesinde bulundu
".



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat