www.eczacininsesi.com

Türk Eczacıları Birliği, İlaç Takip Sistemi' ni hiç sorgulamadan, eczacılara getireceği sonuçları irdelemeden kabullenmişe benziyor. Konuya ilişkin 15.10.2008 tarihinde (dün) bir duyuru yayımlayan TEB, "karekod barkodu bulunmayan ürünlerin üretici ve ithalatçılar tarafından 01.01.2009 tarihinden itibaren satılamayacağını ve bu konuda bir ertelemnin mümkün olamayacağını" bir defa daha duyurdu.

Aynı duyuruda " üretici ve ithalatçıların eldeki stoklarını 09.01.2009 tarihine kadar, İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü'ne bildirmeleri kaydıyla 01.01.2010 tarihine kadar satabilecekleri " bildirildi.

Eczacının Sesi e- Gazetemiz, 25.09.2008 tarihinde aşağıdaki haberle konuya ilişkin uyarısını yapmıştı. Haberimizi bir defa daha yayımlıyoruz:Söz konusu TEB duyurusunu da haberimizin altında bulacaksınız.  

İLAÇ TAKİP SİSTEMİ’ NİN GERÇEK AMACI NE?

25-09-2008

www.eczacininsesi.com

İlaç Takip Sistemi ile eczaneler “gözaltına” alınacak.”

“Amaç, denildiği gibi, yalnızca sahte ilacı engellemek mi? Masum gibi görünen projenin ardında yatan gerçekler ne?”

“Neden, dünyada bu hali ile hiçbir ülkede yapılmayan uygulama ülkemizde hayata geçiriliyor?”

“Proje, neden, eczacılardan ve akademik çevrelerden kaçırılarak, bir oldu bittiyle uygulamaya geçiriliyor?”

“Neden, uluslararası dev ilaç tekelleri ve yabancı zincir eczane gurupları projeyi ısrarla destekliyor? Zincir eczanelere elektronik alt yapı mı hazırlanmak isteniyor?"

“Sistem eczanelere ek bir ekonomik yük ve iş yükü getiriyor mu?”

İlaç Takip Sistemi’nin kurulması için 1 Ocak 2009’ da süreç başlıyor. Yeni barkodlu ilaçlar bu tarihten itibaren piyasaya verilmeye başlanacak. Eski barkodlu ürünler için bir yıl geçiş süreci tanınıyor. Bir yılın sonunda sistem tümüyle işlemeye başlayacak.

İlaç Takip Sistemi ile, kare barkodlarla her ilaca adeta bir “Nüfus Kimlik Cüzdanı” verilecek. İlaç üretiminden, tüketimine kadar, her aşamada takip edilebilecek.

İlaç firmaları kendi ürünlerinin nerede olduğunu adet adet takip edebilecek.

Sistem ile eczanelerin “özeli” tümüyle ortadan kalkacak.

Sistemin amacının sahte ilacı engellemek olduğu söylense de, incelendiğinde ilaç pazarının son kullanıcıya dek tüm detaylarıyla bilinmek istenilmesi amacı öne çıkıyor.

Başta Türk Eczacıları Birliği olmak üzere tüm ilgili, sorumlu eczacı meslek örgütlerini ve akademik çevreleri konuyu incelemeye ve tartışmaya açmaya davet ediyoruz.

ECZACININ SESİ

 

Türk Eczacıları Birliği'nin 15.10.2008 tarihli Duyurusu

İLAÇ TAKİP SİSTEMİ HAKKINDA DUYURU

36.A.00.03337 Ankara, 15.10.2008

BÖLGE ECZACI ODASI
YÖNETİM KURULU BAŞKANLIĞINA


Bilindiği gibi, 02.02.2008 tarihli ve 26775 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Beşeri Tıbbi Ürünler Ambalaj ve Etiketleme Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” hükümlerine göre, 01.01.2009 tarihinden itibaren uygulanmaya başlanacak olan İlaç Takip Sistemi kapsamında, ilaç ambalajlarında karekod konulması zorunluluğu getirilmiştir.

Bilindiği gibi, 02.02.2008 tarihli ve 26775 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Beşeri Tıbbi Ürünler Ambalaj ve Etiketleme Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” hükümlerine göre,

1) T.C.Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü tarafından Birliğimize gönderilen 12.09.2008 tarih 057217 sayılı yazı ile,
- 01.01.2009 tarihinden itibaren karekodu bulunmayan ürünlerin üretici veya ithalatçılar tarafından ecza depolarına satılmasının mümkün olamayacağı; sistemin yürütülebilmesi için herhangi bir ertelemenin de yapılmayacağı;
- İlaç sektörü mensuplarının mağdur olmamaları için çalışmalarını buna göre yapılandırmaları
Bildirilmiş;

2) T.C.Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü tarafından Birliğimize gönderilen 10.10.2008 tarih 61331 sayılı yazı ile de;
- Yapılan incelemelere göre 31.12.2008 tarihi itibariyle karekodu bulunmayan ve halen üretici ve ithalatçı stoklarında bulunan ürünlerin stok durumlarının, 09.01.2009 tarihi mesai bitimine kadar, İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü’ne beyan yoluyla bildirilmesi gerektiği;
- Bu bildirimde yer alan ürünlerin 01.01.2010 tarihine kadar üretici veya ithalatçılar tarafından ecza depolarına satılabilmesi,
Bildirilmiştir.

Bilgilerinizi ve konunun üyelerinize duyurulmasını rica ederim.

Saygılarımla,

Ecz.Hilmi ŞENER

Genel Sekreter



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat