Hükümet, eczacıları köşeye sıkıştırmayı hedefliyor

İlaçta yasaya aykırı sistem

Online’ tartışması

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun, 2 Şubat’tan sonra sigortalılara para karşılığı ilaç verileceğini açıklayan Türk Eczacılar Birliği’ni (TEB) devre dışı bırakmak için uygulamak istediği online sistemin yasaya aykırı olduğu bildirildi. Hükümetin eczacıları hedef alan politikalar yürüttüğünü belirten TEB Başkanı Çolak, iktidara yakın bir sermaye oluşturmak istendiğini öne sürdü.

Yurttaş zorlanacak

Hükümetin, eczacıların taleplerini karşılamaması yurttaşları zor durumda bırakacak. Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Gürsoy, “Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu’nun istenen önlemleri almalarını talep ediyoruz” dedi. CHP’li Selvi de sosyal devlet ilkesinin yok edilmek istendiğini belirterek “İktidarın yanlışlarının bedeli, insanların sağlığıyla ödetilmek isteniyor” diye konuştu.

ECZACILAR HEDEFTE

Online ilaç yasaya aykırı

MURAT KIŞLALI

ANKARA - Türk Eczacılar Birliği’nin (TEB) ödemelerdeki sıkıntılar nedeniyle 2 Şubat’tan itibaren sigortalı hastalara sadece parası karşılığı ilaç vereceğini açıklaması üzerine Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK), TEB’i devre dışı bırakmak için getirmek istediği on-line sistemin yasaya aykırı olduğu ortaya çıktı.

Eski TEB Genel Sekreter Yardımcısı Eczacı Betül Bilgetekin, sigortalı hastaların 2 Şubat’tan itibaren eczanelerden ancak parasını ödeyip ilaç alabilecekleri ve ödedikleri parayı SGK’den alabilmek için eskiden olduğu gibi kuyruğa girecekleri sürece üç ana konunun neden olduğunu belirterek bunları şöyle özetledi: “Eczaneler, aldığı ilaçların parasını SGK’den tahsil ediyor. Bu süreçte firmaların eczaneler üzerinden SGK’ye uyguladığı yüzde 11’lik kamu kurum iskontosu, ilaç alım fiyatı ile perakende fiyat arasındaki fark nedeniyle her 100 TL’de eczanelerin kendi cebinden 1.3 ile 2.8 TL zarar etmesine neden oluyor. SGK’nin getirmek istediği yeni avans sistemi nedeniyle eczaneler, hastalara sattıkları ilaçların parasının ancak yüzde 75 ila 90’ını toplayabiliyor. Eczanelerin zaten ilaç bazında yüzde 25 ile 12 arasında bulunan kâr marjı bu uygulamalar nedeniyle ciddi biçimde düşüyor.

SGK’nin tebliği

TEB Başkanı Erdoğan Çolak, SGK’nin TEB ile 30 Haziran’da yaptığı protokolde mevcut sorunların 31 Aralık 2008’e kadar çözüleceği sözünün verildiğini anımsatarak, “Şayet isteklerimizi yerine getirmezlerse 2 Şubat’tan itibaren yeni uygulamaya gireceğiz” dedi. SGK’nin 29 Eylül’de yürürlüğe soktuğu Sağlık Uygulama Tebliği’ne (SUT) kurumun ilaç satışı ile ilgili hizmeti on-line sistem üzerinden doğrudan eczanelerden sağlamasına dönük düzenleme koyduğunu anımsatan Çolak, şunları söyledi:

“Ancak bu düzenleme TEB Yasası’na aykırı. Yasanın 39. maddesinin j fıkrasında ‘Özel veya kamu kurum kuruluşlarıyla eczanelerin yapacağı sözleşmelerle ilgili protokolü imzalamak ve dağıtmak’ TEB’in görevleri arasında sayılıyor. Biz tebliğin iptali için yargıya başvurduk.”

AKP’nin eczane rantı

Çolak, Başbakan Erdoğan’ın protokolün iptaline göz yumulmasının ardında “uzun vadede eczanelerin ortadan kaldırılarak AKP’ye yakın zincir eczane marketlerinin yaratılmasına dönük rant politikasının yattığı” iddiası hakkında da “Hükümetin 2004 yılından beri yaptığı uygulamalarla bizi köşeye sıkıştırmaya çalışması, iktidara yakın bir sermaye yaratmak için olabilir” dedi. SGK ile TEB arasındaki anlaşmazlığın fitilini ise SGK’li üst düzey bir yöneticinin voleybol takımı için istediği yardımı TEB’in yapmamasının ateşlediği ifade ediliyor.

Türk Tabipleri Birliği Başkanı Gürsoy, eczacıların dayanma güçlerinin sınırında olduklarını belirtti

‘AKP sistemi tıkadı’

ANKARA (Cumhuriyet Bürosu) - AKP’nin eczacıların talepleri karşısında gerekli adımları atmaması yurttaşları zor durumda bırakacak. Sigortalıların serbest eczanelerden ilaç alımını sağlayan sözleşmelerin feshedilmesi nedeniyle şubattan itibaren ilaç bedelleri hastalardan alınacak. Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Gençay Gürsoy, Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu’nu önlem almaya çağırdı.

TTB Başkanı Gürsoy, küresel krizle birlikte sağlıkta dönüşüm programının dayanabileceği ve sürdürülebileceği inancının bütünüyle ortadan kalktığını söyledi. Gürsoy, “Daha şimdiden memurlardan, yeşil kart sahibi olanlardan da katkı payı ve ek ödemeler alınması gündeme geldi. İlaç tüketimi bugüne kadar ulaşılmamış boyutlara ulaştı. Sağlık harcamalarının içinde ilaca ayrılan pay 12 milyar TL’yi buldu ve bu kaynak bütünüyle 10-15 ulusüstü global sermaye çevrelerine transfer ediliyor” dedi. Eczacıların dayanma gücünün sınırına geldiklerini söyleyen Gürsoy, “Eczacıların haklı taleplerine TTB olarak biz de yandaşız. Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu’nun derhal durumu gözden geçirip istenen önlemleri almalarını talep ediyoruz” diye konuştu. Görsoy, hükümetin, özel sağlık alanında küçük işletmelerin çökmesine, büyük sermayenin ayakta kalmasına neden olan sağlık politikası ile şimdi de eczanelerde benzer kapıyı açmaya çalıştığını belirterek “Eczanelerde ortaklığa yol açacak son derece masumane gözüken bir yasa değişikliği ile eczane piyasasını, alışveriş merkezleri başta olmak üzere zincir eczanelere devredecek, ilaçta reklamı, reçetesiz tezgâh üstü satışları da gündeme getirecek düzenlemelere gidiyorlar” dedi.

AKP’nin son seçimlerdeki oy artışının yüzde 47’ye çıkmasında ilaç kuyruklarının kaldırılmasının etkili olduğunu belirten Gürsoy, şunları söyledi: “Geçmişteki sağlık sisteminin savunulacak tarafı yoktu. Hükümet, biraz da sübvansiyonlarla, nispeten sağlıkta tedavi edici, sağlık kurumlarına ulaşmada kolaylık sağlayıcı düzenlemeler getirdi. Bu bir memnuniyet sağladı tabii. Ama bunun sürdürülmesi mümkün değildi. AKP de bunu biliyordu. Tercih edilen sistem sağlığın piyasalaştırılması ve özelleştirilmesidir ve bu sistem seçenekleri içinde en pahalı, eşitsizlikleri en arttıran sistemdir. İşin içine bir de kriz girince, bu sistemin sürdürülemeyeceği şimdiden ortaya çıktı. Kaynakları hovardaca harcadılar şimdi sistem tıkandı.

Sağlıkta dönüşüm programının bir Dünya Bankası projesi olduğunu anımsatan Gürsoy, “Sistem piyasalaşacak, kaynak aktarımı açılmış olacak. Buna da AKP kendi sermayesini eklemliyor” diye konuştu.

MURAT KIŞLALI



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat