"Ancak İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü, sınava dakikalar kalana değin süren ısrarcı taleplerimize kayıtsız kalmış, sonuç olarak 29.04.2009 tarihinde Birliğimizin gözetmenleri bulunmaksızın sınavı gerçekleştirmiştir."

"Ancak tüm bu haklı taleplerimiz ve hukuksal başarılarımız göz ardı edilerek, 07.05.2009 tarih, 27221 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Denklik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile, denklik sınavlarının 2 aşamalı gerçekleştirilmesi zorunluluğu kaldırılmış, pratik sınav aşaması eklenmemiş ve başarı notu 100 üzerinden 50 puan olarak bırakılmıştır. Bu durum, Birliğimizle hukuksal platformda mücadele edilerek elde edilemeyen hakların, yönetmelik değişiklikleri ile elde edilmeye çalışıldığının açık göstergesidir."

"07.05.2009 tarih, 27221 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Denklik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik hukuksal ve yargısal yollara başvurulmak üzere Birliğimiz Hukuk Birimince değerlendirilmektedir. "

 

 Türk Eczacıları Birliği açıklaması:

 YURT DIŞI YÜKSEK ÖĞRETİM DİPLOMALARI DENKLİK YÖNETMELİĞİ'NDE YAPILAN DEĞİŞİKLİK HAKKINDA

Bilindiği gibi, Yüksek Öğretim Kurumu tarafından, 18.08.2006 gün ve 2006.10.3802 sayılı karar ile Sağlık Bilimleri (tıp doktorluğu, diş hekimliği ve eczacılık) alanında yurt dışından alınan diplomaların denklik işlemleri için zorunlu olan seviye tespit sınavı kaldırılmış; ancak bu işlem, Birliğimiz tarafından açılan dava neticesinde (eczacılık açısından) Danıştay 8.Daire Başkanlığı’nın 23.01.2008 gün ve 2006/6724 E 2008/329 K sayılı kararı ile iptal edilmişti.

Ancak, bu karara rağmen, yurt dışındaki bazı Üniversitelerin eczacılık programını tamamlamış kişilerin diplomalarına T.C.Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’ndan sınavsız denklik verilmesi ve Sağlık Bakanlığı tarafından da söz konusu diplomaların tescil edilmesi nedeniyle Birliğimiz harekete geçmiş, YÖK ve Sağlık Bakanlığı yetkilileri ile bir dizi sözlü ve yazılı görüşmelerin ardından, Sağlık Bakanlığı tarafından 25.06.2008 tarihinde diploma tescil belgeleri iptal edilmişti.

Yüksek Öğretim Kurulu tarafından, daha önce diploma denklikleri, sınav yapılmadan onaylanan kişilerin diploma tescillerinin Sağlık Bakanlığı tarafından iptal edilmesi üzerine, bu kişiler için, 08.09.2008 tarihinde, Ankara’da “Eczacılık Seviye Tespit Sınavı” düzenlenmişti. Sınavın ardından, Birliğimiz tarafından yapılan araştırmaların sonucunda, sınavın Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Denklik Yönetmeliği ve 2008 Seviye Tespit Sınav Kılavuzuna aykırı bir şekilde tek basamaklı olarak yapıldığı tespit edilmiş ve sınavın iptali için dava açılmış ve 16.03.2009 tarihinde, T.C Ankara 11.İdare Mahkemesi tarafından, dava konusu işlemin yürütülmesinin durdurulmasına oy birliğiyle karar verilmiştir.

Mahkeme kararı Birliğimize ulaşmadan, 2009 Seviye Tespit Kılavuzunda, 07.02.2009 tarihinde yapılacağı belirtilmesine rağmen, 1.Basamak Seviye Tespit Sınavı yapılmadan 07.03.2009 tarihinde, Ankara’da “2.Basamak Seviye Tespit Sınavı” yapılmış ve bu sınavda Birliğimiz tarafından görevlendirilmiş 3 gözetmen yer almıştır.

Gözetmenlerimiz tarafından, sınavın içeriği, şekli ve bilimsel yeterliliği konusunda tüm endişelerimizi doğrular nitelikte tespitlerin yer aldığı geniş kapsamlı bir değerlendirme raporu hazırlanmış ve bu rapor gereğince, 07.03.2009 tarihli sınavın da iptali için yargı yoluna başvuruda bulunulması, Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyetinin 22.04.2009 tarihli toplantısında kararlaştırılmıştır.

Ayrıca, Ocak ayında yayımlanan 2009 Seviye Tespit Sınav Kılavuzunda, yer almamasına rağmen, Birliğimizi tamamen devre dışı bırakmak adına, bu sefer İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesinde 29.04.2009 tarihinde saat:14.00’da Seviye Tespit Sınavı yapılacağı şeklinde haricen alınan duyumlar üzerine hemen harekete geçilmiştir.

29.04.2009 tarihinde yapılacak sınavla ilgili yapılan kısa süreli araştırmada, YÖK’ün İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanlığı yerine doğrudan Rektörlüğü görevlendirdiği ve Rektörlük tarafından da Eczacılık Fakültesinden 3 kişiden oluşan küçük bir grubun yetkili kılındığı öğrenilmiştir.

Bunun üzerine, zaman kaybedilmeden İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü ve İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanlıklarına resmi başvuruda bulunularak, 29.04.2009 tarihinde yapılacak olan sınavda, önceki dönemlerde yapılan örneklerine uygun olarak, meslek örgütümüzü temsil edecek gözlemci bulundurulması talep edilmiş ve İstanbul Eczacı Odası ile görüşülüp resmi yazı gönderilerek, başvurumuzun İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü tarafından kabul edilmesi ihtimali göz önünde bulundurularak, 29.04.2009 tarihinde yapılacak sınavda görev almak üzere, İstanbul Eczacı Odası Yönetim Kurulu Üyeleri ve denetçi eczacılarının yer alacağı 10 kişilik bir gözetmen heyetinin, Oda tarafından hazır bulundurulması istenmiştir.

Ancak İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü, sınava dakikalar kalana değin süren ısrarcı taleplerimize kayıtsız kalmış, sonuç olarak 29.04.2009 tarihinde Birliğimizin gözetmenleri bulunmaksızın sınavı gerçekleştirmiştir.

Sınavın gerçekleştirilmesinin ardından Birliğimiz, İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü’ne, sınavla ilgili;

•Sınavın, Rektörlüğe verilen hangi görevlendirme ile yapıldığı,
•Sınavın hangi isim altında yapıldığı,
•Sınava kaç kişinin alındığı,
•Kaç soru sorulduğu,
•Kaç kitapçık türü bulunduğu,
•Kaç kişinin başarılı olduğu

konularında, tüm bilgilerin tarafımıza bildirilmesi amacıyla resmi başvuruda bulunmuştur.

Söz konusu belgelerin Birliğimize ulaşmasını müteakip, 29.04.2009 tarihinde İstanbul Üniversitesi’nde gerçekleştirilen sınavın yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle yargıya başvurulacaktır.

Birliğimizin kaygısı, mesleğimizin, bilimsel olarak yetkin kişilerce ve layıkıyla gerçekleştirilebilmesi ve halk sağlığı hizmetinin bu doğrultuda sunulabilmesidir. Birliğimizin bu bilinçle, sembolik denklik sınavlarına karşı vermiş olduğu büyük mücadele hukuksal platformda da başarı ile sürmektedir. Ülkemizdeki eczacılık eğitiminin içeriği göz önünde bulundurulduğunda, yapılacak denklik sınavlarının en az 2 aşamalı olması ve eczacılığın uygulamalı bir meslek olması nedeniyle bir pratik sınavın mutlaka yapılması, sınavlardaki başarı notunun ülkemizdeki not sistemiyle paralel olarak 100 üzerinden en az 60 olması gerekliliği ve zorunluluğu yetkili mercilere defalarca bildirilmiştir.

Ancak tüm bu haklı taleplerimiz ve hukuksal başarılarımız göz ardı edilerek, 07.05.2009 tarih, 27221 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Denklik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile, denklik sınavlarının 2 aşamalı gerçekleştirilmesi zorunluluğu kaldırılmış, pratik sınav aşaması eklenmemiş ve başarı notu 100 üzerinden 50 puan olarak bırakılmıştır. Bu durum, Birliğimizle hukuksal platformda mücadele edilerek elde edilemeyen hakların, yönetmelik değişiklikleri ile elde edilmeye çalışıldığının açık göstergesidir.

Görünün odur ki! Türk Eczacıları Birliği’nin, göstermelik denklik sınavlarına hukuki yolları kullanarak geçit vermediğini ve bundan sonrada vermeyeceğini görenler, yönetmelik değişikliği ile bu amaca ulaşma yolunu seçmiştir.

Bilindiği gibi, hukuk sistemimizde kanunların geriye yürümezliği ilkesi kabul edilmektedir. Bu nedenle, yayımlanan yönetmelik değişikliğinin 07.05.2009 tarihinden önce gerçekleştirilmiş denklik sınavlarına bir etkisi olmayacak, değişiklik bu sınavları kapsamayacaktır. Birliğimizin, bu tarihten önceki sınavlar için yürüttüğü hukuksal mücadele kararlılıkla devam edecektir.


07.05.2009 tarih, 27221 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Denklik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik hukuksal ve yargısal yollara başvurulmak üzere Birliğimiz Hukuk Birimince değerlendirilmektedir.

Konuyla ilgili Birliğimiz tarafından gösterilen kararlılığın, bundan sonraki süreçte de artarak devam edeceğinin bilinmesini isteriz.

Tüm eczacı kamuoyuna duyurulur.

Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat