Her eczacı eczane açamayacak
Türkiye’de 100 bin kişiye 33.12 eczacı düşüyor. Türkiye Avrupa Birliği ülkeleri arasında nüfus başına en düşük eczane sayısını sahip ülke. Eczacı sayısında ilk sırada Malta bulunuyor.
20/11/2008
Sağlık Bakanlığı, uzun süredir üzerinde çalıştığı Eczacılık Yasa Taslağı’yla yeni eczane açılışlarına sınırlama getiriyor. Her 2 bin 500 nüfus için bir eczane açılabilecek ancak eski eczaneler yeni düzenlemeden etkilenmeyecek
YURDAGÜL ŞİMŞEK
ANKARA - Sağlık Bakanlığı, Eczacılık Yasa Taslağı çalışmalarında sona yaklaştı. Eczane açılışlarına sınırlamalar getiren taslağa göre her 2 bin 500 nüfus için bir eczane açılabilecek. Sağlık Bakanlığı’nın, uzun bir süredir üzerinde çalıştığı Eczacılık Yasa Taslağı, eczacı milletvekillerinin de katılımıyla yapılan bir toplantıda değerlendirildi. Toplantıda vekillerin de taslakla ilgili görüşleri alındı.
Önümüzdeki günlerde son bir kez daha gözden geçirilkten sonra Başbakanlığa sevk edilecek taslak ile eczacılık sektöründe önemli değişikliklere gidilecek.
Edinilen bilgiye göre, AB uygulamaları da dikkate alınarak hazırlanan taslakla, yer alan bazı düzenlemeler şöyle:
Eczane açılışına nüfus
- Yasa taslağına göre her isteyen istediği yerde eczane açamayacak. Her 2 bin 500 nüfus için sadece bir eczane açma izni verilecek. Ancak mevcut eczaneler kazanılmış hak sahibi oldukları için yeni düzenlemeden etkilenmeyecek. Yasa yürürlüğe girdikten sonra açılacak olan eczaneler için söz konusu uygulama geçerli olacak.
Bir yıl staj zorunluluğu
- Eczacılık Fakültelerinin mezunları hemen eczane açamayacak. Bu kişiler 1 yıl boyunca eczanelerde 2. eczacı olarak çalıştıktan sonra kendi eczanelerini açabilecekler. Bu düzenleme, yasa çıktıktan sonra eczacılık fakültelerine girenler için geçerli olacak. Yasa çıktığında öğrenimi devam edenler ile mezun olanlar düzenlemeden etkilenmeyecekler.
İkinci eczacı zorunluluğu
- Eczanelere de ikinci eczacı çalıştırmak zorunluluğu getirilecek. Ancak ikinci eczacı çalıştırma şartı, eczanelerin sosyal güvenlik kurumuna verdiği reçete sayısı ya da cirosuna göre olacak. Belirli bir ciro ya da reçete sayısına ulaşan eczaneler için ikinci eczacı çalıştırma şartı getirilecek. İkinci eczacı çalıştırmak için reçete sayısının mı yoksa cironun mu esas alınacağı konusu henüz karara bağlanmadı. Bu konudaki karar son gözden geçirme toplantısında verilecek.
Ürün yelpazesi genişliyor
- Eczanelerde halen ilaç, ıtriyat ve kozmetik satışından oluşan üçlü ürün yelpazesi genişleyecek. Eczacılar yasanın geçmesiyle birlikte bitkilerle tedavi ürünleri, aromatik tedavi ürünleri, homeopati ürünleri (herhangi bir maddenin çok seyreltilmiş hali olan ilaçlar) gibi ürünleri de satabilecek.
Eğitim zorunluluğu
- Eczacılara her yıl hizmet içi eğitim alma zorunluluğu getirilecek. Buna göre eczacılar yılda bir kez meslek içi eğitime alınacaklar. Bu yılda 35 saatten az olamayacak. Verilecek eğitim Eczacılar birliğinin koordinasyonuyla Sağlık Bakanlığının onayladığı programlar kapsamında verilecek.
Teknisyen okulları
- Eczanelerde çalışan kalfalar yerine eczacı yardımcılığı ve eczacı teknisyenliği uygulaması getirilecek. Eczacı teknisyenleri için Eczacılık Fakültesi olan üniversitelerde eczacı teknisyenliği Yüksek Okulları açılacak.
Türkiye’de 100 bin kişiye düşen 33.12 eczacı düşüyor. Türkiye nüfus başına düşen eczacı sayısında Avrupa Birliği (AB) ülkeleri arasında en alt sırada kalıyor. Finlandiya’da 100 bin kişiye düşen eczacı sayısı 158.22, Fransa’da 116.08, Malta’da 206.67, İtalya’da ise 118.31 olarak belirlendi.
Türkiye’de sayıları 28 bin olan eczacıların yüzde 82’si serbest eczacı olarak çalışırken, diğerleri ise ya başka işlerle uğraşıyor ya da emekli oldu. Türkiye’de eczanelerin yüzde 37’si ise üç büyük ilde toplanmış bulunuyor.
Eczacının Sesi'nin bu haberlere YORUMU.