İlaç konforuna para ödemem

 
Aysel ALP-ANKARA
İlaç konforuna para ödemem
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), içinde idrar söktürücü etken madde bulunan tansiyon ilacı ile bulunmayan tansiyon ilacını ‘eşdeğer’ kabul etmesinin ardından başlayan tartışmada son noktayı Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürü Sami Türkoğlu koydu.

 “Çocuk ve akıl hastaları ilaçları hariç; ilaçta kullanım konforuna para ödemem” diyen  Türkoğlu, “Bir tansiyon ilacının yanında idrar söktürücü kullanırsanız, içinde idrar söktürücü bulunan tansiyon ilacı ile aynı işi görür. Tek fark bir yerine iki ilaç kullanmış olunur” dedi.

Geçen hafta kamuoyunda tartışılan uygulamaya ilişkin bugüne kadar tepki göstermeyen SGK, sessizliğini bozdu. Söz konusu uygulamanın düzenleyicisi olan Genel Müdür Türkoğlu, geçen hafta boyunca yurtdışında olduğu için SGK’den konuyla ilgili resmi bir açıklama yapılmamıştı. Bugün görevinin başına dönen Türkoğlu, uygulamaya dönük tepkilerle ilgili hürriyet.com.tr’nin sorularını yanıtladı.

 

Firmalar çeki düzen versinler

Beyin cerrahı olan Türkoğlu, kendisinin de yüksek tansiyon hastası olduğunu ve ilaçları bittiğinde yeni sisteme göre alım yapacağını söyledi. “Fark çıkarsa ödeyeceğim ve ilacımı alacağım” diyen Türkoğlu, söz konusu uygulamayı tasarruf için yapmadıklarının altını çizdi. Vatandaşın arkasına saklanarak birilerinin iddialarda bulunduğunu söyleyen Türkoğlu, satır aralarında ilaç firmalarına önemli mesajlar verdi:

“Biz kesinlikle bunu tasarruf için yapmıyoruz. Ama bir ana ilaç var (tansiyon ilacı) bunun içine diüretik madde katıldı, diye o ‘yeni ilaç değildir’ mesajı veriyoruz. Örneğin bir boğaz ağrısı için bir ilaç var; içine diş ağrısını kesici madde kattın diye bu farklı bir ilaç olmamalı. Ruhsatlandırma, fiyatlandırma açısından olabilir. Ama ben Geri Ödeme Kurumuyum. Benim görevim vatandaşın alması gereken sağlık hizmetinin en iyisini en ucuza almak. İki kriter en iyi ve en ucuz. Dolayısıyla ben iki ilaç tek ilaç haline geldi diye, fazla ödeme yapmam. Ben burada olduğum sürece ilaçta kullanım konforuna para ödemem. İki istisna hariç; çocuklar ve akıl hastaları, şizofren ilaçları. Bu iki gruba ilaç içirmek zordur. Bunu kolaylaştıranlara öderim ama bunların dışında ödemem. Günlük dozda 10 lira olan bir ilaç 7 günlük tek tablet haline getirildiğinde ben 70 lira ise onu öderim; tek tablet haline geldi diye 100 lira vermem. Dolayısıyla ya vatandaş fark ödeyecek, ya iki ilaç alacak ya da firmalar kendilerine çeki düzen verecekler.”

Yeni düzenleme iması

Genel Müdür Türkoğlu, sağlık ve ilaç konularının dinamik alanlar olduğunu anımsatarak, “Vatandaşın sağlığa ulaşımını engellemeyecek şekilde, bu ülkenin şartlarına en uygun, dinamik her türlü düzenlemeyi yapmaya devam edeceğiz” dedi.

İnceleme sürüyor

Yüksek tansiyon ilaçlarıyla ilgili uygulamaya gelen itirazlar üzerine inceleme başlattıklarını da belirten Türkoğlu, “Fahiş bir hata yapılıyor mu diye konuyu yeniden inceliyoruz ama abartıldığı gibi insan sağlığına etki edici tıbbı bir sorun yok. Tek fark eğer ücret ödenmek istemiyorsa hasta; bir tablet yerine iki tablet ilaç içecek” dedi. Vatandaşın gerçekten mağdur olup olmadığını tek tek gözden geçirdiklerinin de altını çizen Türkoğlu; “Gerekirse bu mağduriyetleri önlemek için firmalarla da görüşürüz. Yapmamız gereken düzenlemeler varsa bunlarla ilgili de adım atarız. Gerçekten bir hata yapmışsak geri dönmesini de biliriz. Ama şuanda bir sıkıntı görmüyoruz” diye konuştu.

Ne oldu?

SGK Başkanlığı Sağlık Uygulama Tebliği ekinde 28 Ocak’ta değişiklik yaptı. Buna göre Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde yapılan düzenlemeyle yüksek tansiyon hastalarının kullandığı ve içinde ‘diüretik’ etken maddesi olan ilaçlardan fark ücreti alınmasının önü açıldı. Bu durumda fark ücreti ödemek istemeyen bir hastanın, içinde idrar söktürücü bulunmayan yüksek tansiyon ilacı kullanması durumunda tansiyonunun kontrol altına alınması zor olacağından ‘riske’ gireceği iddia edildi. Ancak SGK, hastanın yüksek tansiyon ilacının yanı sıra idrar söktürücü de kullanması durumunda hiçbir risk bulunmadığını ileri sürüyor.

Bu arada Türk Eczacılar Birliği, etken maddeleri farklı iki ilacın ‘eşdeğer’ kabul edilemeyeceği vurgusuyla, uygulamanın değiştirilmesi için SGK’ye başvurdu. Sözkonusu düzenlemeyle eski ilaçlarına devam etmek isteyen hastaların kutu başına 20 liraya kadar çıkar fark ücretleri ödemesi gerekiyor.

 



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat