Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (SSGSS) Yasası'yla maaşlarından katkı payı kesilmeye başlanan emekliler hasta olmaya bile korkar hale geldi.
soL (Kocaeli) Yasadan en çok etkilenenler arasında yer alan emekliler, 1 Ekim'den sonra nasıl etkilediklerini anlatırken, yaşlanmaktan korktuklarını belirtip, "Bir Müslüman bir Müslüman'a bu kadar eziyet etmez" diyerek hükümeti eleştirdi. Emekli-Sen üyesi emekliler, gelecek nesilleri daha çok etkileyecek olan yasanın 18 yaşındaki gençleri sosyal güvencesiz bıraktığını savundu.
Her aşama paralı
Sendika üyesi emekli doktor Mikinas Akdüzgün, soL’a yaptığı açıklamada, katkı payları yüzünden hastaneye gitmekten korktuklarını belirterek, "Yalnızca muayene ücretleri değil, her aşamada para talep ediliyor. İkinci bir kez hastaneye gitmekten korkuyoruz. İnsanları SSGSS ile sağlıksızlığa, sosyal güvencesizliğe mahkum eden AKP iktidarı ve milletvekilleri, iyi demelerine rağmen kendilerini gazi statüsüne koyup yasanın dışında tuttular" dedi.
GSS'nin sadece emeklilere değil tüm halka yansıdığını anımsatan Akdüzgün, "18 yaşına kadar tüm çocuklara bedava bakacağız dediler. Buna kim karşı çıkabilir? Çok güzel bir uygulama. Ama 18 yaşından sonra sosyal güvencesiz kaldı gençlerimiz. 18 yaşında yeğenim var. Yüksek okul mezunu iş bulamadı. Şimdi bu çocuk hastalanırsa ne yapacağız. Toplanıp fon mu oluşturacağız, yoksa AKP'nin kapısında dilenecek miyiz? Kan tahlili geçen yıl 60 liraydı, hastalanmasın diye dua ediyoruz" diye konuştu.
Tanı dahi konulmayacak
Akdüzgün, yaşlanan insanların daha fazla kronik hastalığı yakalanma potansiyeli olduğunu da ifade ederek, şöyle devam etti: "Yaşlıların daha iyi beslenme, daha iyi koşullarda yaşaması gerekir. Bizler çok az maaşla çok zor koşullarda yaşayan insanlarız. Hastalığın finansmanı nereden karşılanacak? Bu sistemde birincisi SSK, Bağ-kur'dan. İkincisi muayene, tetkik, tedavi sürecindeki katkı payından. Diğer bir ayağı da henüz ülkemizde uygulamaya konulmamış özel sigortalardan. Ancak yaşlılıkta özel sigortada çalışmıyor. Ya çok yüksek ödemeler istiyor ya da yaşlılara yapmıyor. Bu sistemle bu yaş gurubundaki insanların hastalıklarına tanı konulamayacak, konulsa da tedavi olamayacak. Henüz yasa yürürlüğe gireli bir ay oldu. Ciddi anlamda etkileriyle karşılaşmadık. Karşılaşmak için önce yaşlanacak, sonra hastalanacak sonra hastaneye gideceğiz."