Taleplerinin dikkate alınmaması üzerine 2 Şubat'tan itibaren sigortalılara para karşılığı ilaç vereceklerini duyuran Türk Eczacıları Birliği devreden çıkarılarak, eczacılar örgütsüzleştirilmek isteniyor.
soL (HABER MERKEZİ) Eczanelerin büyük sermaye gruplarına devri tasarısına karşı çıkmak ve taleplerini dile getirmek için 21 Aralık'ta Ankara'da onbinlerce kişinin katıldığı bir miting düzenleyen Türk Eczacıları Birliği (TEB) hükümetin hedefinde. Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın mitingden bir gün önce eczacı odalarını ve TEB'in tutumunu "siyasi atraksiyonlar" olarak tanımlayıp artık tek tek eczacıları muhatap alacağını açıklamasının ardından, Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan da benzer mesajlar gelmeye başladı.
Sigortalıların serbest eczanelerden ilaç almasını sağlayan Kamu İlaç Alım Protokolü, SGK ile TEB arasında imzalanıyor. 2009 yılı protokolünde taleplerinin karşılanmaması üzerine TEB "sözleşmesiz dönem"e girileceğini açıklamış ve 2 Şubat'tan itibaren sigortalılara ancak fatura-fiş karşılığı ilaç vereceklerini duyurmuştu. Bunun ardından SGK yetkilileri bir süredir konuşulan e-sözleşme uygulamasını ortaya attı. SGK yetkilileri internet üstünden dayatacakları şartları kabul eden eczacılarla tek tek ilaç alım sözleşmesi yapacaklarını açıklarken, TEB yetkilileri kurumun eczacıların meslek birliğini devreden çıkararak bu yolu izlemesinin yasadışı olduğuna işaret ettiler.
Çolak: Muhatap biziz
TEB Başkanı Erdoğan Çolak, SGK'nın kendilerini devre dışı bırakarak tek tek eczacıları muhatap almasının 6643 sayılı TEB yasasına aykırı olduğunu belirterek eczacılar adına sözleşme yapma yetkisinin TEB'de olduğunu belirtti.
Uygulanması durumunda e-sözleşme ile SGK'nın dayatacağı koşulları kabul edecek olan eczanelerin, sermaye açısından güçlü az sayıdaki eczane olacağı ve semt eczanelerinin yok oluşunun ve büyük sermayeli zincir eczanelere geçişin hızlanacağı yorumları yapılıyor.
İstanbul'da 4 binin üzerinde imza
İstanbul Eczacı Odası başta olmak üzere bazı eczacı odaları üyelerinden e-sözleşmeyi kabul etmeyeceklerine dair imza topluyor. "Meslek örgütümüzü yok sayacak e-sözleşmeyi ve geleceğimizi yok edecek ortaklık yasa tasarısını kabul etmiyoruz!" denilen metne imza atan eczacıların sayısı sadece İstanbul'da 4 bini geçti. İmzaların bugün Sağlık Bakanı ve Çalışma Bakanına iletilmesi bekleniyor.
Talepler
TEB, eczacılık yasasına konulmak istenen eczacı-eczacı ortaklığı maddesiyle zincir eczanelere geçiş sürecinin başlatılacağını vurgulayarak bu tasarının geri çekilmesini, muayene ücretlerinin eczanelerden tahsilatına son verilmesini, SGK'nın eczanelere yaptığı geri ödemelerde kesintiye ve avans uygulamasına son verilmesini, ilaç firmalarının kamuya yaptığı iskontoların eczaneler üzerinden faturalandırılması uygulamasından vazgeçilmesini istiyor.
Zaman gazetesi de odalara karşı
Öte yandan dün yayınladığı haberlerle SGK'nın eczacı örgütlerini devreden çıkararak ilaçta sorunu çözdüğünü iddia eden Zaman gazetesi eczacıların tepkisine neden oldu. Gazetede "Eczacılar Birliği devreden çıkarılıyor, sigortalılar ilaç sıkıntısı yaşamayacak" başlığıyla dün yer alan haberde, eczacıların devletle örgütleri arasında kaldığı, odaların eczacılardan e-sözleşme yapmayacaklarına dair imzaları "zorla" topladıkları, TEB'i devreden çıkaracak e-sözleşme planıyla ilaçta sorunun çözüleceği iddia edildi. Habere tepki gösteren Zonguldak Eczacı Odası Başkanı Sema Karagülle gazeteye gönderdiği mektupta "Biz eczacılar, arkamızda güçlü meslek örgütümüz olmasına rağmen SGK tarafından bu kadar mağdur ediliyorken, nasıl bir mantık, eczacının örgütünün güvenlik kalkanından sıyrılıp tek başına kurumla anlaşma yapabileceğini düşünebilir" dedi.