Eczacının Sesi Meclisi 26 Mart 2009 tarihinde olağan gündemli toplantısını yapmış ve aşağıda yazılı bildirimi eczacı kamuoyu ile paylaşılmasına karar verilmiştir.

"Senelerdir süregelen ve eczacıların hak kayıplarına neden olan ilaç firmaları tarafından ticari iskontoların düşürülmesi ve/veya tamamen kaldırılması, ilaç firmalarının kamu kurumlarına nihai kurum iskontosu adı altında uyguladıkları iskontoların arttırılması ile raflarımızdaki ilaçların değer yitirmeleri ve ekonomik kriz bahane edilerek ilaç firmalarının vadeleri geri çekmeleri karşısında eczane ekonomileri tam bir yıkım ile karşı karşıya kalmıştır.

Sosyal Güvenlik Kurumları ile yüzde yarım iskontoların pazarlığı yapılırken, ilaç sanayicilerinin %4, %7 oranlarındaki ticari iskontolarımızı ortadan kaldırmaları, vadeleri geri çekmeleri karşısında siyasi üst örgütümüz Türk Eczacıları Birliği’nin ve ekonomik üst örgütümüz Tüm Eczacı Kooperatifleri Birliği’nin sesi çıkmıyor.

Gelinen süreç Eczacının Sesi Meclisi’nin savlarını ve öngörülerini haklı çıkarmaktadır.

İlaç Sanayicilerinin yaptığı baskıya örgüt yöneticilerimiz boyun eğiyorlar.

Çok uzun bir süredir ilaç firmaları tarafından eczacının uğratıldığı zararları liste liste, rakam rakam irdeliyor, eczacı kamuoyu ile paylaşıyoruz.

Şu ana kadar eczacı tabanı, tüm olumsuzluklarına ve edilgenliklerine karşın örgüt yöneticilerine gerekli desteğini vermiştir.

Ancak, yaklaşan Eczacı Odaları ve TEB seçimleri öncesinde görünen odur ki, örgüt yöneticilerimiz eczacının yararına değil, kendi mevcut yapılarını korumaya yönelik girişimlerde bulunmakta, asli görevlerini göz ardı etmektedirler.

Eczacının son derece canını yakan, somut zararını oluşturan ilaç sanayicilerinin uygulamaları karşısında gerekli duyarlılığı ve direnci gösteremeyen üst örgütlerimiz TEB ve TEKB yönetimlerini eleştiriyor ve kınıyoruz.

Yapılması gereken; 2002 öncesi ilaç fiyat kararnamelerinde yer alan, dönemin Sağlık Bakanı Dr. Osman Durmuş tarafından yürürlükten kaldırılan ve bu nedenle Türkiye’deki tüm eczacılar tarafından gerçekleştirilen “Yaşamak ve Yaşatmak için Eczane Kepenklerini İndirme” eylemliliği sonrası ilaç sanayicileri ve dönemin hükümeti tarafından eczacının hakkı olarak kabul edilen ticari iskontoların tekrar ilaç fiyat kararnamesinde yer alması için gerekli siyasi ve hukuksal girişimlerde bulunmak, eczacıların ecza depolarına ödemelerinin minimum Sosyal Güvenlik Kurumlarının geri ödeme süreleri doğrultusunda olmasını sağlamaktır.

Eczacı kamuoyuna duyurulur.

Saygılarımızla."

30.03.2009



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat