“Meslektaşlarımıza Önerilerimiz;
1) İlaç alımlarının ve stokların olabildiğince minimize edilmesi,
2) Vadesi 90 günün altında olan ilaçları olabildiğince rafta saklamamak,
3) Eşdeğer olan ilaç guruplarında, gerek vade, gerekse M.F. olarak eczane ekonomisine yararlılığı olan ilaçları seçmek,
4) Eczacıyı zarara uğratan (iskonto, fiyat oynaması vb.) ya da SGK' nın ilaç ödeme zamanından daha geri vadelerle ilacını satan firmaların temsilcilerine tepkimizi yansıtmak ve ziyaretlerini kabul etmemek.”
ECZACI KAMUOYU' NA...
26.02.2009 tarihinde meclisimizce yapılan toplantıda mesleğimizin içinde bulunduğu sürece ve yaşadığı sorunlara ilişkin bir durum değerlendirmesi yapılmış, saptamalarımızın meslektaş kamuoyumuzca paylaşılması kararı alınmıştır:
1) Kamu Kurum İskontolarının uygulama biçiminden doğan kaybımız, her gün daha da zarara yol açacak şekilde sürmektedir. Bunun yanında, ilaç firmalarının iskontolarla kendi çıkarları doğrultusunda sürekli oynama yapması artık alışkanlık haline gelmiş, bu yolla adeta ek bir bedelsiz kamulaştırma alanı açılmıştır. Raf zararlarımız kesinlikle ödenmemektedir.
Konuya ilişkin yeni bir mücadele stratejisi geliştirmek zorunluluk haline gelmiştir.
2) Yine, sanayinin kendi çıkarları doğrultusunda gerçekleştirdiği ilaç fiyat indirimleri sürmekte, raflarımız adeta gasp edilmektedir. Önümüzdeki süreçte yeni ilaç fiyat indirimlerinin gerçekleşeceği bilinmektedir.
3) 01.02.2009 tarihinde yürürlüğe giren protokolle SGK ilaç ödemesi süresi fiili olarak 15 gün ötelenmiştir. Bu ötelenmenin yansımasını önümüzdeki Mayıs ayında yaşayacağız.
Bugün, SGK' nın geri ödemelerde hiç gecikme yapmadığını varsaysak - ki bunun mümkün olmadığını biliyoruz-, ilaç geri ödeme vadesi reel olarak 90 gündür.
Oysa eczanelerin ortalama ilaç alım vadeleri 60–70 gündür. İlaç sanayinin ve ilaç dağıtım kanallarının bu dönemde vadelerini yeniden gözden geçirmesi gerektiğinin ihtiyacı açıktır.
İlaç alım vadeleri yaşanan gerçeğe uygun olarak mutlaka uzatılmalıdır.
Meslektaşlarımıza Eczane Pratiğine İlişkin Önerilerimiz:
1) İlaç alımlarının ve stokların olabildiğince minimize edilmesi,
2) Vadesi 90 günün altında olan ilaçları olabildiğince rafta saklamamak,
3) Eşdeğer olan ilaç guruplarında, gerek vade gerekse M.F. olarak eczane ekonomisine yararlılığı olan ilaçları seçmek,
4) Eczacıyı zarara uğratan (iskonto, fiyat oynaması vb.) ya da SGK' nın ilaç ödeme zamanından daha geri vadelerle ilacını satan firmaların temsilcilerine tepkimizi yansıtmak ve ziyaretlerini kabul etmemek.
Bilgi ve değerlendirmenize sunuyoruz.
Sevgi ve saygılarımızla.