28 OCAK 2009

Sahte İlacı Önlemek amacı öne sürülerek, dünyada hiçbir örneği bulunmayan bir sistem, adım adım eczacılara dayatılmakta, süreç işletilmektedir.

Görünen o ki; İlaç Takip Sistemi' nin uygulanmasıyla birlikte takip edilecek olan, ilaçla beraber eczanelerimizdir. Kurulacak olan sistem Eczane Takip Sistemi olacaktır.

1 Ocak 2009 tarihinden itibaren başlayan süreçle birlikte, karekodlu ilaçlar, ilaç dağıtım kanallarından eczanelerimize gönderilmeye başlandı.

İlaç Sanayi' nin kendileri için talep ettikleri geçiş süreci, bir gecede kabul edilerek, 1 Ocak 2009 tarihi, 1 Haziran 2009 tarihine ötelendi. Böylece bizim için 1 yıl olan geçiş süreci 6 aya çekilmiş oldu. 1 Haziran 2009 tarihinden itibaren, ilaç üreticileri ve ithalatçıları karekodu bulunmayan ilaçları, ilaç dağıtım kanallarına gönderemeyecekler. Eski barkodlu ürünlerini bu tarihe kadar tüketecekler.

Eczacılar ise 31.12.2009 tarihine kadar eski barkodlu ilaçlarını tüketmek zorundalar. Bu tarihten sonra yeni karekodlu ilaçlar sunulabilecek. Raflarda kalan ilaçlar ise eczacının zararı olarak çöpe gidecek.

Sistem, daha şimdiden eczanelerimizde kaos yarattı. Eczanelerimize gönderilen kupürsüz ve yeni karekodlu ürünlerin, kamuya nasıl fatura edlebileceği belirsizliğini koruyor.

SGK ve kamunun alt yapısı ve sistemi ise hazır değil.

İlaç Takip Sistemi' nin Amacı Ne? Eczaneye Neler Getiriyor?

Sistemin amacı, sahte ilacı önlemek olarak bildiriliyor. Ancak, öngörülen uygulama analiz edildiğinde, eczanelerin adeta göz altına alınacağı ve eczacılar üzerinden yeni bir teknoloji pazarı açılacağı görülüyor.

Ticaret yasalarına aykırı olarak, eczanelerin ekonomileri ilgisiz kişiler ve kurumlarca takip edilebilecek.

Eczanelerimize yeni bir iş yükü ile birlikte bir işletme masrafı kalemi daha ekleniyor.

Yaklaşık olarak her bir bilgisayar başına 600-700 dolar arası bir yatırım harcaması zorunluluğu geliyor.Bir bilgisayardan yapılacak ortalama bir hesaplama ile (25 bin eczane üzerinden) eczacıların yatırım harcaması 15 milyon dolar olacak.

Bunun yanında eczacıların sisteme ilişkin harcayacağı eğitim zamanı da ek bir yük getirecek.

Bugün, SGK Reçete Provizyon Sistemi' nde yaşadığımız tüm sorunları bu sistemde de yaşayacağız.

İlaç sanayicileri, konuya ilişkin her platformda, bu sistemin kendilerine getireceği süreli ve süresiz tüm ekonomik yükü, ilaç fiyatlarına yansıtacaklarını açıkça ilan ediyorlar.

Eczacıların süreli ve süresiz harcamalarını kim karşılayacak?

Ne İstiyoruz?

İlacın kontrol altında tutulmasına, denetlenmesine, izlenmesine asla karşı değiliz. Prensip olarak, İlaç Takip Sistemi' ni savunuyoruz.

Ancak, üretim ile birlikte ilaç sanayinin, tüm ilaçları sisteme bildirmesi ve kayıt altına aldırması, istenilen kontrolü zaten sağlayacaktır. Bu işleyiş yeterlidir.

Bundan ötesi, söylenilen amaçla açıklanamaz.

Bu doğrultuda tüm ilgililere sesleniyoruz; İlaç Takip Sistemi' nin amaca uygun şekilde yeniden düzenlenmesini talep ediyoruz.

Saygılarımızla.



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat