TEB'DEN YAPILAN BASIN AÇIKLAMASI
4 Kasım 2008
Türk Eczacıları Birliği Genel Başkanı Ecz. Erdoğan ÇOLAK, son günlerde basında çıkan bazı haksız eleştiriler içeren haberlere yönelik bir açıklama yapma gereği duymuştur. Söz konusu açıklama aşağıdaki gibidir;
Değerli Basın Mensupları,
Birkaç gündür gerek yazılı gerek görsel medyada muayene ücretlerinin eczaneler tarafından tahsil edilmesiyle ilgili, kamuoyunu yanlış yönlendirici ve mesleğimizi küçük düşürücü haberlerin çıkmış olduğunu gördük. Özellikle 2 Kasım 2008 tarihli bir gazetede diyaliz hastalarının eczanelere ödedikleri muayene ücretleriyle ilgili çıkan haberde eczacıların “rant peşinde koşan kişiler” olarak gösterilmesi bizleri üzmüştür.
Muayene ücretlerinin Kurum adına tahsili, daha önce hastanelerde oluşan uzun kuyrukların önüne geçilmesine katkı koymak amacıyla ve SSK’lı hastalarla sınırlı olmak üzere geçici olarak eczaneler tarafından üstlenilmişti. Ancak, 2007 Sağlık Uygulama Tebliği'nde yer alan düzenleme ile devredilen üç kurumun sigortalılarından da eczaneler aracılığıyla tahsil edilmiş ve 01.10.2008 tarihinden itibaren yürürlüğe giren 2008 Yılı Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği’nde yapılan düzenlemeler ile de oranları iyice arttırılmıştır.
Türk Eczacıları Birliği olarak, eczacıların görev ve sorumluluğunda olmadığı ve şu an için hastanelerde tahsili mümkün olduğu halde devam eden muayene ücretlerinin eczanelerden tahsiline ilişkin düzenlemenin kaldırılması için, her türlü girişimde bulunulmuştur. Ancak bu mümkün oluncaya kadar, eczacı ekrana yansıyan ücreti hastadan almak zorundadır. Çünkü Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından kullanılmakta olan MEDULA sistemi aracılığıyla hastanın işlemleri sisteme aktarılmakta, bu tutarlar hastanın reçetesinin eczane tarafından sisteme girişinde ekrana yansımaktadır.
Bu sebeple, bazı gazetelerde diyaliz hastalarından her reçetede 10 YTL'lik muayene ücreti alınmasıyla ilgili çıkan haberlerde de belirtildiği üzere, 01.10.2008 tarihinden sonra, provizyon sisteminde diyaliz merkezleri için muayene katılım payı görünmesi nedeniyle, eczaneler tarafından zorunlu olarak bu katkı payı Kurum adına alınmıştı. Sistemle ilgili uygulamada fark edilen hatalar için de Sosyal Güvenlik Kurumu ile gerekli görüşmeler ve yazışmalar yapılmıştır. Görüşmelerin ardından, çıkarılan Genelge ve duyurularla muayene ücretleri ile ilgili olarak provizyon sisteminde gerekli düzenlemenin yapılması sağlanmıştır.
Diyaliz merkezleri için de söz konusu düzenleme, Sosyal Güvenlik Kurumu resmi web sayfasında, 31.10.2008 tarihinde yayımlanan duyuru ile yapılmış ve diyaliz merkezleri için 31.10.2008 tarihinden itibaren muayene katılım payı alınmayacağı bildirilmiştir. Böylelikle girişimlerimiz sayesinde diyaliz hastalarının kısa süreliğine de yaşadıkları mağduriyet ortadan kaldırılmıştır.
MUAYENE ÜCRETLERİ KALDIRILSIN!!!
Değerli basın mensupları,
Daha önce de alınan ancak 2008 yılı Sağlık Uygulama Tebliği ile oranlarının iyice artırılmış olmasından kaynaklı hastaların haklı olarak tepki gösterdiği bu uygulamaya aylardır biz de karşı çıktık! Çünkü eczacıyı tahsildar durumuna getiren söz konusu uygulamada herhangi bir sorumlulukları bulunmamasına rağmen hastaların tepkisine eczacılar maruz kalıyor. Öte yandan hastalar eczacıdan kasa fişi istiyor, eczacı da vermediği bir hizmetin fişinin olamayacağını hastaya anlatmaya çalışıyor. Bunlar olurken devlet ise hala uygulamanın devamı konusunda ısrarcı bir tavır sergiliyor.
Hasta ile eczacıyı karşı karşıya getirecek bu uygulamanın; tek taraflı olarak, kamuoyunun eksik bilgilendirilmesinden kaynaklı kolaylıkla speküle edilebilecek ve eczacıyı “rant sağlamakla” suçlayıcı bir biçimde haberlere konu olmasının, bizleri bir kez daha derinden üzdüğünü ifade etmek isteriz.
Değerli basın mensupları,
Bizler her zaman sağlık hizmetinin ücretsiz verilmesinden yana olduk. Bu nedenle hem hastayı hem de eczacıyı mağdur eden, sağlık hizmetini pahalılaştıran, bunun bedelini de hasta ve eczacıya ödeten uygulamalara seyirci kalmayacağımızın altını bir kez daha çizmek istiyoruz. Devlet tarafından zorunlu hale getirilen bir uygulamanın faturasını artık daha fazla ödemek istemiyoruz. Bir kez daha yüksek sesle ifade etmek istiyoruz ki, bizler devletin tahsil memurları değiliz!
Bir an önce bu uygulamaya ve başta eczanelere gelen hastalar olmak üzere basının ve kamuoyunun aklındaki, biz eczacılara yönelik haksız bir şekilde yapılan suçlamalara, önyargılara son verilmelidir.
Bizler haber niteliği taşıyan her konunun haber yapılabileceğini sonuna kadar savunuyoruz. Ancak kaynağı tam olarak öğrenilmeden ve yeterince araştırılma yapılmadan haberleştirilmeyen; konunun tüm muhataplarının görüşünün alındığı tarafsız, objektif yayın anlayışına uygun haber yapılması ilkesini doğru buluyoruz. Bu amaçla mesleğimizi ve meslektaşlarımızı küçük düşürücü haberler yapmadan önce konuyla ilgili bütün detaylı bilgiyi bütün taraflardan alacağınıza yürekten inanıyor, hepinize saygılarımızı sunuyoruz,
Basına ve kamuoyuna duyurulur.
TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ
BASIN BÜROSU