Meslektaşımız Ecz. Ertan Çiftçi,  15 Haziran 2004 tarihinde T.C. Sağlık Bakanlığı’nca gerçekleştirilen ilaç fiyat düşümlerine karşı açtığı davada iç hukuk yollarının tıkanması nedeni ile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvurdu.

T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından eczacıların parasını ve vergilerini ödediği raflarında ve stoklarında bulunan ilaçların 15 Haziran 2004 tarihinden itibaren düşük fiyatlı satmalarına neden olan uygulama nedeni aynı gün T.C. Zeytinburnu Sulh Hukuk Mahkemesi’ne tespit yaptıran Ecz. Ertan Çiftçi, Ankara 9. İdare Mahkemesine zararının tazmini istemi ile dava açtı.

Ankara 9. İdare Mahkemesi 20.07.2007 tarih ve 2007/1139 karar no’lu kararında,

“Bu nedenlerle, davacının uğradığını ileri sürdüğü zararın, ilaç fiyatlarının düşürülmesinden kaynaklandığı ve bu fiyatların belirlenmesi yolundaki kararın ve ilgili tebliğin mevzuata uygun olduğunun Danıştay’da açılan iptal davası(*)  reddedilmek suretiyle karar verildiği anlaşıldığından, idarenin kusurlu sorumluluğundan söz etme olanağı yoktur.

Davacının, olayda idarenin objektif sorumluluğu bulunduğu iddiasına gelince;

Kusursuz sorumluluk idarenin sorumluluğu konusunda istisnai olarak uygulama alanı bulur. Bu tür sorumluluğa dayalı olarak tazminata hükmedilmesi, ancak ağır ve anormal bir zararın, özel, istisnai bir riskten doğması halinde mümkündür. Her nitelikteki zararın ya da riskin idarenin kusursuz sorumluluğuna sebep olması, sosyal yaşamın gereği olarak bazı toplum üyelerinin, karşılık beklemeden toplum halinde yaşamanın doğan sakınca ve sıkıntılarına katlanmak zorunda olduğu gerçeği karşısında kabul edilemez.

Dava konusu olayda da, yukarıda açıklandığı nitelikte anormal ve ağır bir zararın meydana gelmediği konu olup, idarenin düzenleyici işlemine dayalı hukuka uygun işleminden doğduğu iddia edilen bu zarara davacının katlanması gerektiğinden, idarenin kusursuz sorumluluğundan bahisle tazminata hükmedilmesi de mümkün değildir.

Açıklanan nedenlerle davanın reddine …..”

Gerekçesi ile davayı reddetmiştir.

Yapılan temyiz başvurusu da Ankara Bölge İdare Mahkemesi tarafından 26.06.2008 tarih ve 2008/4271 karar no’lu kararla,

“Ankara 9. İdare Mahkemesinin ….. kararı usul ve hukuka uygun olup bozulmasını gerektiren bir neden bulunmadığından, itiraz isteminin reddi ile anılan kararın onanmasına …” karar vermiştir.

İdari Yargılama Usulü Kanunu 45/5. Maddesi gereği Bölge İdare Mahkemesinin kararları kesin olup ayrıca temyiz yoluna başvurulamayacağından iç hukuk yolları tükenmiş oldu.

Bunun üzerine Ecz. Ertan Çiftçi, Av. Fatma Özbay tarafından hazırlanan dilekçe ile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvurdu.

(*) İlaç Fiyat Kararnamesine karşı yürütmeyi durdurma davası İstanbul Eczacı Odası o dönem Yönetim Kurulu tarafından açılmıştır.



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat