www.eczacininsesi.com

İlaç ve Eczacılık Genel Müdürü Mahmut Tokaç, kupürsüz ilaçlar konusunda, Türk Eczacıları Birliği' ne bir yazı göndererek, İstanbul Eczacı Odası' nın yazısını tekzip etti. Etti ama bu son derece haksız bir tekzip oldu.

Gerekli düzenlemeler yapılmadığı için, biz de İstanbul Eczacı Odası' nın yaptığı açıklamanın HAKLI VE DOĞRU bir açıklama olduğunu düşünüyoruz.Meslektaşlarımıza, gerekli düzenlemeler yapılıncaya kadar İstanbul Eczacı Odası'nın açıklaması doğrultusunda davranmasını öneriyoruz. ( ECZACININ SESİ)

Bakanlığın ve İstanbul Eczacı Odası' nın konuya ilişkin yazılarını aşağıda yayımlıyoruz:

 Fiyat etiketleri ile ilgili İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğünden açıklama

Sadece fiyat küpürlerinin kaldırılıp, karekod ve gözle okunabilir bilgilerinin konulduğunun Bakanlığa

bildirilmesi 1/1/2009 tarihine kadar yeterli sayilacak olup uygulama için aynca onay

beklenmeyecek .

iegm.gov.tr

 

T.C.

SAĞLIK BAKANLIĞI

İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü

SAYI : BI00IEGO130000

KONU: Sürşarj Etiketli İlaçlar

TÜRK ECZACILARI BİRLİĞi BAŞKANLIĞINA

İstanbul Eczacı Odasına ait www.ieo.org.tr adresli web sitesinde yer alan 28.01.2009 tarihli ve "Kutusunda fiyat küpürü basılı olmayan ilaçlar hakkında" başlıklı duyuruda "1262 sayılı İspençiyari ve Tibbi Müstahzarlar Kanunu, Madde 12 gereği ilaç kutularının üzerinde fiyat bilgilerinin basılı olması gerekmektedir. Kutu üzerine sonradan yapıştınlmış. sürsarj etiketleri yeterli değildir." seklinde bir ifade yer almaktadır.

1262 Sayılı ispençiyari ve Tibbi Müstahzarlar Kanunu'nun 4/1/1943 tarihli ve 4348 sayılı Kanunla değişik 12 nci maddesi "Müstahzarlann dış ambalaj kısımları üzerinde fiyatı yazılı olacak ... " şeklinde olup fiyatın basılı olmasını değil üzerinde yazılı olmasını amirdir.

Ayrıca 2/2/2008 tarihli ve 26775 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren "Beşeri Tibbi Ürünler Ambalaj ve Etiketleme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'in geçici 3.üncü maddesi "Bu Yönetmelik yürürlüğe girdikten sonra ruhsatlı ürünlerin yenilenmesi gereken dış ambalajlan hakkında ruhsat/izin sahipleri tarafından yapılacak başvuruda, sadece fiyat küpürlerinin kaldırılıp, karekod ve gözle okunabilir bilgilerinin konulduğunun Bakanlığa bildirilmesi 1/1/2009 tarihine kadar yeterli sayılacak olup uygulama için ayrıca onay beklenmeyecek ..." şeklinde olup buna göre fiyat küpürlerinin kaldırılarak yerine sursarj etiketi konulmasında mevzuata herhangi bir aykırılık yoktur.

Konu ile ilgili olarak SUT ve SGK. Protokolunde gerekli değişikliklerin yapılması için 8/1/2009 tarihinde SGK'na yazı yazılmış olup SUT ve SGK Protokolünde gereken değişiklikler SGK tarafından yapılacaktır.

Mevzuata uygun olarak sürşarj etiketi ile piyasaya çıkan ilaçlar hakkında "Kutusunda orijinal fiyat etiketi bulunmayan, üzerine sonradan yapıştırılan sürsarj etiketleri ile fiyat bilgisi eklenen ilaçların alınmaması, alınan ilaçların ise dağıtım kanallarına iade edilmesi gerekmektedir.'' seklinde duyurular yapılarak eczacıların yanlış yönlendirilmemesi ve böylece hastaların mağduriyetine sebep olabilecek yasal olmayan davranışlardan kaçınılmasını eczacı odalanna duyurulması hususunda gereğini rica ederim.

Dr. Mahmut TOKAÇ

Bakan a.

Genel Müdür

********** 

İSTANBUL ECZACI ODASI'NIN AÇIKLAMASI 

Kutusunda fiyat kupürü basılı olmayan ilaçlar hakkında!

29.01.2009

Bazı ilaç firmaları tarafından kutularında fiyat kupürü basılı olmayan sadece sürşarj etiketi yapıştırılmış ilaçlar, dağıtım kanalları aracılığıyla eczanelerimize gelmeye başlamıştır.

"1262 Sayılı İspençiyari ve Tıbbi Müstahzarlar Kanunu, Madde 12" gereği ilaç kutularının üzerinde fiyat bilgilerinin basılı olması gerekmektedir. Kutu üzerine sonradan yapıştırılmış sürşarj etiketleri yeterli değildir.

Ayrıca 2009 yılı SGK Protokolü'nün "Sözleşmenin Feshi ve Cezai Şartlar" başlıklı bölümünün aşağıda yer alan maddeleri uyarınca da ilaçların kendi kutusu üzerindeki orijinal fiyat kupürlerinin reçeteye eklenmemesi sözleşme fesih nedenidir.

Kurumlara fatura edilen recetelerde yer alan ilaçlar için kutusunda orijinal fiyat etiketi bulunmayan, üzerine sonradan yapıştırılan sürşarj etiketleri ile fiyat bilgisi eklenen ilaçların alınmaması, alınan ilaçların ise dağıtım kanallarına iade edilmesi gerekmektedir.

Tüm meslektaşlarımıza önemle duyurulur.

1262 sayılı İSPENÇİYARİ VE TIBBİ MÜSTAHZARLAR KANUNU

Madde 12 - (Değişik madde: 04.01.1943 - 4348/1 md.)

Müstahzarların dış ambalaj kısımları üzerinde ve ambalaj içindeki tarifnamelerde açık ve Türkçe olarak ruhsat sahibinin ve yapıldığı laboratuvarın adı ve adresi, ruhsat numarası ve ilacın nasıl kullanılacağı ve fiyatı yazılı olacak ve terkibinde müessir ve zehirli maddeler varsa cins ve miktarları ve vekaletçe lüzum gösterilen hallerde yapıldığı tarih göze çarpacak surette kayıt ve işaret edilecektir.Yalnız tabip reçetesiyle satılmasına müsaade edildiği takdirde bu husus dahi açık olarak yazılacaktır.

 

2009 yılı SGK PROTOKOLÜ

6. Sözleşmenin Feshi ve Cezai Şartlar

6.3.4. Reçetelere orijinal ambalajından kesilmiş ilaç fiyat kupürleri ve barkodu yerine ilaç kutusunun her hangi bir yerinden ilaç ismi taşıyan kısımlarının reçetede kupür yerine kullanılarak Kuruma fatura edilmesi durumunun ilk tespitinde kupür tutarının 5 katı tutarında cezai şart uygulanarak eczacı yazılı olarak uyarılır, tekrarı halinde kupür tutarının 5 katı tutarında cezai şart uygulanarak sözleşme feshedilir ve 6 (altı) ay süre ile sözleşme yapılmaz.

6.3.17. Herhangi bir kartona, kağıda veya benzeri bir zemine sürşarj etiketi yapıştırılarak reçeteye eklenmesi, sürşarj yoluyla mükerrer satış yapmak için ilaç fiyat kupürünün pencere şeklinde kesilerek veya fiyat kupürünün soyularak reçeteye eklenmesi durumunun tespiti halinde bu kupürlerin 5 katı tutarı cezai şart uygulanarak sözleşme feshedilir ve 2 (iki) yıl süre ile sözleşme yapılmaz.



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat