www.eczacininsesi.com/ ÖZEL HABER

“Yazıdan anladığımız, durum umutsuz gibi görülüyor. Önümüzde ki dönemde, yurt dışından "bedeli ödenerek, çok kolayca" alınmış diplomalarla, "kitabına uydurulmuş denklik sınavlarıyla edinilmiş belgelerle", pıtrak gibi açılacak eczaneler geliyor.”

TEB: “ Eczacı Odaları tüzel kişiliktir”

Malatya Eczacı Odası: “Burada izaha muhtaç olan konu; ülke genelinde birlikte hareket edilmesi gereken BU VE BENZERİ konularda Üst birliğin TAVIR DEĞİŞTİREREK HER ODANIN BİREYSEL HAREKET ETMESİNE YOL AÇACAK BİR TAVIR SERGİLEMESİDİR.”

 Bir süre önce Azerbaycan' dan diploma almış olan eczacılar meslek gündemimize oturmuştu. e- Gazetemiz, konuyu 28.05.2008 tarihinde haber yaparak  meslek kamuouyumuzu sorundan haberdar etmişti.

Azerbaycan' dan diploma almış eczacılar, ülkemizde eczane açabilme talebinde bulunmuş, Türk Eczacıları Birliği ise konuyu yargıya taşımıştı.

Söz konusu eczacıların eczane açabilme talepleri sürerken, TEB, 28.01.2009 tarihinde Eczacı Odaları' na bir yazı gönderdi.

TEB yazısında, gerekli olan tüm görüşme ve yasal işlemleri yaptıklarını, bu şekilde çok yoğun bir eczane açma talebi bulunduğunu bildiriyor.

TEB' in yazısında; "Birliğimiz tarafından konuya ilişkin yapılan araştırma neticesinde YÖK' ün, test şeklinde bilimsel yeterliliği ölçmekten uzak, göstermelik, tek aşamalı bir seviye tespit sınavını 8.9.2008 tarihinde gerçekleştirdiği saptanmıştır" deniyor.

TEB, tüm bu gelişmeler üzerine söz konusu sınavın iptali istemiyle dava açtığını da bildiriyor.

TEB' in yazısının bitiş kısmı ise dikkat çekici. Şöyle deniyor:

"Bilindiği gibi, 6643 sayılı TEB Kanunu' nun 5. Maddesi hükmü gereği her Bölge Eczacı Odası Türk Eczacıları Birliği' nden ayrı bir tüzel kişiliğe sahiptir.Aynı kanunun 1. maddesi hükmü gereği mesleğini serbest olarak icra eden veya özel kuruluşlarla eczacılıkla ilgili hizmetlerde çalışacak eczacılar işe başlamadan önce bulundukları ilin eczacı odasına kaydolmaya ve üyelik ödevlerini yerine getirmeye mecbur oldukları belirtilmektedir. Yukarıda yer alan bilgiler ışığında Türk Eczacıları Birliği, 6643 sayılı Kanun'un kendisine vermiş olduğu yetki ve görevler çerçevesinde, konuya ilişkin tüm girişimlerde bulunmuş ve yasal işlemleri başlatmıştır. Ancak 6643 sayılı 5 ve 1 inci maddeleri hükmü gereği Bölge Eczacı Odalarımıza kayıt olma istemiyle yapılan başvurulara ilişkin işlemlerin tesisi, başvuruda bulunulan Bölge Eczacı Odası Yönetim Kurulu'nun yetkisindedir."

Bu yazıyla TEB özetle şöyle diyor; "Biz elimizden gelen her şeyi yaptık ve yapıyoruz. Şimdi sözü Eczacı Odaları' na bırakıyoruz"

Yazıdan anladığımız, durum umutsuz gibi görülüyor. Önümüzde ki dönemde, yurt dışından "bedeli ödenerek çok kolayca" alınmış diplomalarla, "kitabına uydurulmuş denklik sınavlarıyla edinilmiş belgelerle", pıtrak gibi açılacak eczaneler geliyor.

Diğer yandan, Türk Eczacıları Birliği' nin söz konusu yazısına, Malatya Eczacı Odası'ndan sert bir tepki geldi. MEO Başkanı Ecz. Bülent Köse' nin yazısını aşağıda yayımlıyoruz:

 

 T.E.B. 22.BÖLGE MALATYA ECZACI ODASI

SARAY MAH. BEŞKONAKLAR CAD. NO:56

TEL:0422 323 18 91-92-93 FAX:0422 323 18 95

www.malatyaeczaciodasi.org.tr.

e.mail:.malatya.eczacilarodasi@gmail.com-

malatyaeo@ttmail.com

Tarih:09.02.2009

Sayı: 022.44.T.013/2009

TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ

MERKEZ HEYETİ BAŞKANLIĞI’NA

ANKARA

İlgi;28/01/2009 tarh 4382 sayılı yazınız

İlgide kayıtlı yazınız ile yurt dışında eczacılık diploması alan kişilerin kayıt işlemleri hakkındaki görüşleriniz son kez odalara hatırlatılmış bulunmaktadır.

Oldukça izah dolu yazınızın son sayfasında koyu harflerle dikkat çekici şekilde odaların 6643 sayılı yasalardan kaynaklanan yetki ve sorumluluklarına atıfta bulunulmuş, ve bizlere TÜZEL KİŞİLİĞİMİZ hatırlatılmıştır. TEB 'nin alışkın olmadığımız üslubunu içeren bu hatırlatmanın gönderilmesi oldukça düşündürücüdür. Bilmenizi isterim ki 51 eczacı odası başkanı ve yöneticileri bu hatırlatmanızı ve yasal haklarını bilmektedirler.

Burada izaha muhtaç olan konu; ülke genelinde birlikte hareket edilmesi gereken BU VE BENZERİ konularda Üst birliğin TAVIR DEĞİŞTİREREK HER ODANIN BİREYSEL HAREKET ETMESİNE YOL AÇACAK BİR TAVIR SERGİLEMESİDİR. Biz bu işe karışmıyoruz yetki eczacı odalarında denmesinin altındaki GERÇEK SEBEP NEDİR? ve bu karar TEB merkez heyetinin ortak tavrı ve kararımıdır.?

Odaların bireysel tavırları sonucunda oluşacak karmaşık yapının sorumlusu kim olacaktır? yargıya intikal ettirildiği ifade edilen bir konuda TEB’ nin konu dışına çıkarılmasının ve yukarıdaki sorularımın cevaplandırılması dileği ile bilgilerinize saygı ile arz olunur.

Yönetim Kurulu Adına

BAŞKAN

Ecz. Bülent KÖSE

GEREĞİ:Türk Eczacılar Birliği

BİLGİ: Bölge Eczacı Odaları

*****

28.05.2008 tarhli haberimizi aşaığda bir defa daha yayınlıyoruz:

 

ŞANLIURFA'DA AZERBAYCAN DİPLOMALI ECZACI ŞOKU

www.eczacininsesi.com

Şanlıurfa Eczacı Odası, Azerbaycan Üniversitelerinden diploma almış eczacıların kayıt olma ve eczane açma talepleriyle sarsıldı.

"Azerbaycan N.Narimanov Medical University" den Eczacı diploması alan eczacılar, YÖK' e başvurmuşlar.

YÖK, 22.05.2008 tarihinde diplomaların denkliğini onaylamış.

Sağlık Bakanlığı ise yine aynı tarihte,hızla söz konusu diplomaları onaylamış.

Adı geçen üniversitenin "paralı" olduğu biliniyor.

Eczacı diploması için ise 2000 dolar harcamak gerektiği bildiriliyor.

Eczacının Sesi'ne gelen bilgilere göre şu anda 57 diploma bu şekilde onaylandı, çok sayıda evrak sırada bekliyor.

Bu şekilde diploma almış on eczacı Şanlıurfa Eczacı Odası'na kayıt ve eczane açmak için başvuruda bulundu.

Görüştüğümüz Şanlıurfa Eczacı Odası yetkilileri, durumu TEB'e ilettiklerini bildirdiler.



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat