6197 sayılı Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanun’ da değişiklik yapılmasını öngören taslak nihayet ortaya çıktı.
Meslektaşlarımız konuya ilişkin sürekli uyarı yaptığımızı biliyorlar..
Bir defa daha “YASAMA DOKUNMA” diyoruz.
Konuya ilişkin en son arkadaşımız Ecz. Hakan Gençosmanoğlu’ nun, 27 Kasım günü Eczacının Sesi Meclisi toplantısında yaptığı “Önümüze Konulan Tuzak: Eczacı Eczacı Ortaklığı” konulu sunum DOSYA bölümümüzde yayımlanıyor.
Sunuma aşağıdaki adresten ulaşabilirsiniz. Tıklayınız…
http://www.eczacininsesi.com/index.php?yon=dosya&id=312
TASLAĞIN TAM METNİNİ AŞAĞIDA YAYIMLIYORUZ
ECZACILAR VE ECZANELER HAKKINDA KANUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TASARISI TASLAĞI
MADDE 1- 24/12/1953 tarihli ve 6197 sayılı Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanun’un 1’inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Madde 1- Eczacılık; hastalıkların teşhis ve tedavisi ile hastalıklardan korunmada kullanılan tabii ve sentetik kaynaklı ilaç hammaddelerinden değişik farmasötik tipte ilaçların hazırlanması, ilacın analiz yöntemleri, farmakolojik etkisinin devamlılığı, hastaya sunulması, emniyet, etkinlik ve maliyet bakımından en iyi biçimde kullanılması amacı ile gözetimi ile ilaçla ilgili standardizasyon ve kalite güvenliğinin sağlanmasına yönelik eğitim verilmesi ve ilaç kullanımı sonucu ortaya çıkan çok yönlü sorunlara çözüm getirilmesine ilişkin esasları belirleyen temel sağlık hizmetidir.”
MADDE 2- Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanun’un 5’inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Madde 5- Serbest eczaneler, eczacılık yapma hakkına sahip bir eczacının sahip ve mesul müdürlüğünde veya eczane açma hakkına sahip iki eczacının ortaklığında açılabilir. Bir eczacı ancak bir eczaneye ortak olabilir. Ortak olarak açılmış eczanelerde ruhsat iki eczacının adına düzenlenir. Ortaklardan biri sorumlu müdür olur. Ortaklardan birinin vefatı halinde varisler bir yıl içerisinde hisselerini eczane açma hakkına sahip bir eczacıya devrederler.
Eczaneler İl Sağlık Müdürlüğü’nün teklifi üzerine Valilikçe onaylanmış bir ruhsatla açılır. Eczacılar açmış olduğu eczanenin başında bilfiil bulunmak mecburiyetindedirler.
Eczane açmak, devretmek veya başka bir yere nakletmek isteyen eczacılar, Yönetmelikte belirlenen belgeler ile birlikte bulunduğu ilin Sağlık Müdürlüğü’ne dilekçe ile başvurur. Eczane açmak isteyenlerin belgelerinin tam olması halinde en geç onbeş iş günü içerisinde ruhsatname düzenlenir ve eczacıya teslim edilir. Düzenlenen ruhsatlar Sağlık Bakanlığı’na ve Türk Eczacıları Birliği’ne bildirilir.
Serbest eczane açma talepleri, ilçe sınırları içindeki nüfusa göre 2500 kişiye 1 eczane olacak şekilde düzenlenir.
Aynı ilçe içerisinde faaliyet gösteren eczanelerin nakilleri ile belediye başkan ve milletvekili seçimi ve devlet memuru eşin tayini nedeniyle yapılacak eczane nakillerinde herhangi bir süre öngörülmeksizin nüfusa göre eczane açılması kriteri uygulanmaz.
Serbest eczane açmak veya serbest eczanelerde mesul müdürü olarak çalışmak isteyen bir eczacı en az bir yıl müddetle “ikinci eczacı” olarak çalışmak zorundadır. İkinci eczacı, Kanunda öngörülen eczacılık yapabilme koşullarına sahip, hastane eczaneleri ve/veya serbest eczanelerde hizmet sözleşmesine bağlı olarak mesul müdür eczacı ile birlikte çalışan ve hizmet akdi süresince mesleki sorumluluk taşıyan eczacıdır. Serbest eczaneler, Sosyal Güvenlik Kurumu’na verdikleri yıllık reçete bedeli tutarına göre ikinci eczacı çalıştırır. İkinci eczacıların İl Sağlık Müdürlüğü ve Bölge Eczacı Odalarının denetimlerinde en az üç kez eczanede görevi başında mazeretsiz olarak bulunmadığının tespiti halinde çalışma süresi kabul edilmez.
Eczane açmak üzere ruhsatnamesini almış bir eczacının mahalli belediyeden ayrıca bir iş yeri ruhsatı alması ve mahalli belediyeye harç ödemesi zorunlu değildir.”
MADDE 3- Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanun’un 6’ncı maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Eczacılar aşağıdaki hallerde sanatlarını icradan men edilerek kendilerine verilmiş olan ruhsatnameler İl Sağlık Müdürlüğünce geri alınır ve Valilik onayı ile iptal edilir.”
MADDE 4- Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanun’un 8’inci maddesinin birinci fıkrasının birinci cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Vefat eden veya hacredilen veya meslek ve sanatının icrasından mütevellit devamlı maluliyete duçar olan bir eczane sahibinin karısı veya kocası veya çocukları varsa, eczanenin bunlar hesabına bir mesul müdürün idaresi altında işletilmesi için ruhsat verilir.”
MADDE 5- Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanun’un 9’uncu maddesinin son fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Şu kadar ki; ölen eczacının çocuğu bu müddetin hitamında yirmi yaşını bitirinceye ve eczacılık fakültesine girdiği takdirde bu tahsili bitirinceye kadar devam eder.”
MADDE 6- Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanun’un 14’üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Madde 14- Aşağıdaki bentlerde yer alan eczanelerin bir mesul müdür eczacının idaresinde bulunması şarttır. Bu takdirde mesul müdürlere ait müsaade veya ruhsatname Sağlık Müdürlüğü tarafından düzenlenerek verilir.
A) Yatan hastalara ilaç vermeye mahsus hastane ve buna benzer müesseselerin eczaneleri.
B) Yalnız fakirlere parasız ilaç verip hiçbir suretle para karşılığı reçete ile ilaç imal etmeyen belediye ve hayır cemiyetlerinin eczaneleri.”
MADDE 7- Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanun’un 16’ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Resmi ve devlete bağlı teşekküllere ait eczaneler, bu mahallerde serbest eczane bulunmadığı takdirde bedeli mukabilinde halka ilaç satmaya veya tertip etmeye yetkilidir.”
MADDE 8- Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanun’un 17’nci maddesinin son fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Eczane sahibi olup da askerlik hizmetini yapmak üzere silah altına alınanlar, iki yıllık süreyi geçmemek üzere mesleki eğitim alacaklardan mazeretini resmi olarak belgeleyenler, hastalık ve benzeri mazeretini resmi olarak belgeleyenler ile milletvekili, belediye başkanı, Türk Eczacıları Birliği Başkanı, Türk Eczacıları Birliği Genel Sekreteri ve serbest eczane sayısı beş yüzü geçen Bölge Eczacı Odası Başkanı seçilenler, bu görevleri devam ettiği müddetçe eczanelerine bir mesul müdür atamak zorundadırlar. Türk Eczacıları Birliği Başkanı ve Türk Eczacıları Birliği Genel Sekreterinin eczanelerine atanacak mesul müdürün maaş ve yasal giderleri Türk Eczacıları Birliği bütçesinden, Bölge Eczacı Odası Başkanı eczanesinin mesul müdürünün maaş ve yasal giderleri ilgili Bölge Eczacı Odası bütçesinden ödenir.”
MADDE 9- Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanun’un 28’inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Madde 28- İlgili Bakanlıktan izin/ruhsat veya fiyat alınarak üretilen veya ithal edilen teşhis, tedavi ve korunma amaçlı kullanılan tüm tıbbi ürünler, veteriner ilaçlar, Sağlık Bakanlığı’ndan izin alınmış ve destekleyici amaçla kullanılan ürünler, ilaç niteliğindeki bitkisel drog ve tıbbi ürünler, ofisinal ilaçlar, homeopati ürünleri, Enteral beslenme ürünleri dahil özel tıbbi amaçlı diyet gıdalar, tıbbi amaçlı bebek mamaları ile ilaç olarak kullanımı bilimsel ve klinik olarak kanıtlanmış ancak reçeteye tabi olmayan ürünler, çocukların anne sütü ve beslenme yetersizliğinde kullanılan mamalar ile erişkinlerin metabolizma bozukluklarında kullanılan tüm destekleyici ürünler, münhasıran eczanede satılır. Ayrıca eczacılık ve ziraatta kullanılan kimyevi maddeler, beslenme destek ürünleri, dermokozmetik, parfümeri, medikal malzemeler ve tanı ve teşhis amaçlı malzemeler de eczanelerde satılabilir.”
MADDE 10- Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanun’un 32’nci maddesine aşağıdaki fıkralar ilave edilmiştir.
“Serbest eczacılar, mesleki bilgilerinin güncelleştirilmesi ve halk sağlığının korunması amacı ile Türk Eczacıları Birliği’nin koordinatörlüğünde Sağlık Bakanlığı’nca onaylanan programlar çerçevesinde, ilgili fakülteler ve Türk Eczacıları Birliği’nin ayrı ayrı veya birlikte düzenleyeceği meslek içi eğitim programlarına katılmak ve yıl içinde düzenlenen programların en az %60’ına devam etmek zorundadırlar. Eczanede ikinci eczacı olması durumunda eczacının eğitime katıldığı sürelerde ikinci eczacı sorumluluğu devralır. Eğitim süreleri eczacılık hizmetini aksatmayacak şekilde planlanır ve uygulanır.
Eczacı; Bölge Eczacı Odası ve İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılacak denetimlerde meslek içi eğitime katıldığına dair belgeleri ibraz etmek zorundadır.”
MADDE 11- Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanun’un 35’inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Madde 35- Eczacı eczanesinin bulunduğu ilden yirmidört saatten kısa bir süre olsa dahi ayrılması durumunda İl Sağlık Müdürlüğü’ne bir yazı ile bilgi vermek zorundadır. Eczanede yapılan denetimde eczacının İl Sağlık Müdürlüğü’ne bilgi veren dilekçesi yok ve eczacı da eczanede bulunmuyor ise eczacı denetim saatinden itibaren altı saat içerisinde İl Sağlık Müdürlüğü’nde olmak zorundadır. Altı saat içerisinde İl Sağlık Müdürlüğü’nde olmayan eczacı ilk iki tespitte yazılı olarak uyarılır. Eczacının aynı yıl içerisinde görevi başında mazeretsiz olarak bulunmadığının üç kez tutanakla tespit edilmesi halinde, İl Sağlık Müdürlüğü tarafından eczanenin ruhsatı iptal edilir.
Ayrılış müddeti onbeş güne kadar devam edecekse ikinci eczanesi bulunmayan yerlerde eczaneye varsa resmi eczanenin eczacısı yoksa mahallin serbest tabibi nezaret eder. Resmi eczanenin eczacısı veya mahallin serbest tabibinin bulunmadığı veya bu süre zarfında eczaneye nezaret etmeyi kabul etmediği takdirde eczane kapalı kalır.
İkinci bir eczane bulunan yerlerde mesul müdür tayini kabil olmadığı takdirde eczane kapalı kalır. Ancak eczane açık bırakılmak istenildiği takdirde İl Sağlık Müdürlüğü’nden izin almak ve bir mesul müdür atamak zorundadır. Eczanede ikinci eczacı olması durumunda, ikinci eczacı İl Sağlık Müdürlüğü’ne bir dilekçe ile başvurarak sorumluluğu devralır. Eczacı eczanede ikinci eczacı olması durumunda ikinci eczacının sorumluluğu devralması veya eczaneye mesul müdür ataması koşulu ile yılda otuz gün tatil yapabilir. Ayrıca belgelenmesi koşuluyla kendisinin veya birinci derece yakınının sağlık sorunu ve/veya eğitimi nedeniyle mesul müdür atanması suretiyle eczane üç ay süreyle faaliyetine devam edebilir. Gerekli hallerde bu süre üç ay daha uzatılabilir.”
MADDE 12- Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanun’un 39’uncu maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“İlaç fiyatları hakkındaki şikayetlerin tetkiki Sağlık Bakanlığı’na aittir. Bakanlıkça belirlenmiş perakende ilaç satış fiyatının dışında ilaç satışı yapılamaz. Türk Eczacıları Birliği’nin eczanelerden ilaç temini hususunda kurum ve kuruluşlarla yaptığı sözleşmeler bu hüküm kapsamı dışındadır. Yapılan tetkik sonucunda Bakanlıkça belirlenmiş perakende ilaç satış fiyatı dışına çıktığı anlaşılanlar hakkında 44’üncü madde hükmü tatbik olunur.”
MADDE 13- Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanun’un 15’inci maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.
GEÇİCİ MADDE 1- Bu kanunun uygulanmasına ilişkin Yönetmelik, Kanunun yürürlüğe girmesinden itibaren altı ay içinde Sağlık Bakanlığınca hazırlanarak yürürlüğe konulur.
GEÇİCİ MADDE 2- Bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihte eczacılık yapma hakkını haiz eczacılar ile Eczacılık Fakültelerinde okumaya hak kazanmış öğrenciler hakkında, nüfusa göre eczane sınırlamaları, nakil ve ikinci eczacı olarak çalışma ile ilgili hükümler uygulanmaz. Bu kimselerin sahip ve mesul müdürlüğünü yaptıkları eczaneler bir sefere mahsus devredilebilir.
GEÇİCİ MADDE 3- Bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihe kadar, eczanelerde eczacıya destek personeli olarak çalıştığını belgeleyenden, eğitim durumuna bakılmaksızın bir defaya mahsus olmak üzere 14/06/1973 tarih ve 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu’na istinaden Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Türk Eczacıları Birliği işbirliği ile düzenlenecek kursları başarı ile tamamlayanlara Eczane Yardımcı Elemanı Sertifikası verilir.
Eczacılık Fakültesi bulunan üniversitelerin bünyesinde açılacak iki yıllık Eczane Teknikerliği ile ilgili yüksek okuldan ilk mezunlar verilinceye kadar eczanelerde eczacıya destek personeli olarak çalışanlardan asgari lise mezunu olmak şartıyla Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Türk Eczacıları Birliği işbirliğiyle düzenlenecek kursları başarıyla tamamlayanlar Eczane Yardımcı Elemanı Sertifikası almaya hak kazanırlar. Söz konusu kurslara ilişkin esaslar kanunun yürürlüğe girmesinden itibaren üç ay içinde Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın birlikte hazırlayarak yürürlüğe koyacağı düzenleyici işlemler ile belirlenir.
Eczacılık Fakültesi bulunan Üniversitelerin bünyesinde açılacak iki yıllık Eczane Teknikerliği ile ilgili bölümden ilk mezun verilmeye başlanması anında bu maddenin ikinci fıkrası ile belirlenen haktan ancak kursa başlamış ve devam etmekte olanlar yararlanabilir. Söz konusu kurslar da Eczane Teknikerliği ile ilgili okulun ilk mezunlarını vermesi ile birlikte uygulamadan kaldırılır.
MADDE 14- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 15- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.
GENEL GEREKÇE
Eczacılık hizmetlerinin kalitesinin yükseltilmesi, nitelikli halk sağlığı hizmeti sunulabilmesi, etik sorunların önlenmesi, Avrupa Birliği Eczacılık Mevzuatı’na ve günümüz koşullarına uyumun sağlanabilmesi günümüz gelişen şartlarında önem arz etmektedir. Bu nedenle 1953 yılında yürürlüğe konulmuş olan ve bazı hükümlerinin günümüz şartlarına cevap veremediği uygulamalar ile tespit edilen 6197 sayılı Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanun’da bazı değişikliklerin yapılması gerekmiştir. Bu değişikliklerle, eczane açılmasının yerelleştirilerek, yerel yöneticilerin ve meslek kuruluşu yöneticilerinin bölgelerindeki eczanelerin faaliyetlerini daha iyi takip edebilmelerini ve eczacıların eczane açarken zaman kaybetmemelerini sağlamak için daha önce yapılan bazı idari düzenlemelerin Kanun’a dercedilmesi ile kanuni zemine oturtulması sağlanacaktır. Yine gerek hizmet sunumu gerekse eczacı istihdamını arttırmak ve yeni mezun eczacıların, eczane açmadan önce, eczane hakkında bilgi ve mesleki deneyim edinmelerini sağlamak amacı ile ikinci eczacı kavramı getirilmiştir. İşlerliği kalmamış maddelerin kaldırılması, hızla değişen mesleki bilgilerin yenilenmesi ve yinelenmesi için meslek içi eğitimin zorunluluğu getirilerek sosyal güvenlik kapsamında bulunan kişilere eczacılık hizmetinin ülkenin her yerinde eşit olarak verilmesini sağlayacak anlaşmaların düzenlenmesi temin edilecektir. Ülke genelindeki eczanelerin eşitsiz dağılımını ve yeterinden fazla eczane açılmasının ortaya çıkardığı milli gelir israfını önlemek amacıyla, Avrupa Birliği ülkelerine benzer, nüfus kriteri esas alınarak eczane açılmasını sağlayacak düzenleme öngörülmektedir. Ayrıca değişiklik ile artan sağlık ürünlerinin, eczanelerden vatandaşa sağlıklı sunulabilmesi için eczanedeki ürün skalasının düzenlenmesi zorunluluğu temin edilecektir.
Yukarıda açıklanan gerekçeler ile eczacılık hizmetlerinin kalitesinin yükseltilmesi, nitelikli halk sağlığı hizmeti sunulabilmesi, etik sorunların önlenmesi, Avrupa Birliği Eczacılık Mevzuatı’na ve günümüz koşullarına uyumun sağlanabilmesi amacıyla iş bu tasarı hazırlanmıştır.
MADDE GEREKÇELERİ
MADDE 1- Madde ile 6197 sayılı Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanun’un 1’inci maddesi değiştirilmiştir. Yapılan bu değişiklik ile eczacılık mesleğinin ve eczacının tanımı yapılarak daha kapsamlı ve mesleği daha iyi ifade eden güncel bir tanım getirilmiştir.
MADDE 2- Aynı Kanun’un 5’inci maddesi değiştirilerek uygulamada eczane ruhsatlarının düzenlenmesi yönünden Yönetmelik değişikliği ile yapılan yetki devri Kanun’a dercedilmiştir. Yine madde ile ülke genelindeki eczanelerin eşitsiz dağılımını ve yeterinden fazla eczane açılmasının ortaya çıkardığı milli gelir israfını önlemek amacıyla, Avrupa Birliği ülkelerine benzer, nüfus kriteri esas alınarak eczane açılmasını sağlayacak düzenleme öngörülmektedir.
Yine madde ile gerek hizmet sunumu gerekse eczacı istihdamını artırmak ve yeni mezun eczacıların, eczane açmadan önce, eczane hakkında bilgi ve mesleki deneyim edinmelerini sağlamak amacı ile ikinci eczacı kavramı getirilmiştir. İki eczacının ortak olabilmesinin düzenlenmesi ile tek başına eczane açmak için durumu müsait olmayan eczacıların eczanelere ortak olarak mesleklerini ifa etmelerinin yolu açılmıştır. Maddede eczane açmak, devretmek ve nakletmek isteyen eczacılardan istenilen belgeler belirtilmiş, bu belgeler belirlenirken de günün gelişen şartlarına uygunluk sağlanmıştır.
MADDE 3- Madde ile Kanun’un 5’inci maddesinde yapılan değişikliğe paralel bir değişiklik öngörülmüş, ruhsat düzenlenmesinde yetkili ve görevli olan Sağlık Müdürlükleri/Valiliklerin ruhsatın iptali aşamasında da yetkili ve görevli olduğu belirtilmiştir.
MADDE 4- Madde ile Kanun’un 5’inci maddesinde yapılan değişikliğe paralel bir değişiklik öngörülmüş, Kanun’un 8’inci maddesinde yer alan Sağlık Bakanlığınca ruhsat verilir ibaresi ruhsat düzenlemesinde yetkili ve görevli olan Sağlık Müdürlükleri/Valilikler olarak belirlenmiştir.
MADDE 5- Kanun’un 9’uncu maddesinde yer alan ve eczacının vefat etmesi halinde çocuğunun reşit olmasına kadar eczanenin vereseli işletileceğine ilişkin hüküm uygulamada liselerin 4 yıla çıkarılması ve pek çok öğrencinin kolej vb. okullarda eğitim görmesi sebebiyle öngörülen hakkın kullanılmasını neredeyse imkansız hale getirmiştir. 18 yaşını tamamlayarak reşit olan bir çocuk genelde lise son sınıf öğrencisi olduğundan üniversite sınavına girme anında verese eczane işletmesi hakkını kaybetmiş olmaktadır. Bu nedenle maddenin son fıkrasında yapılan değişiklik ile Kanun ve öngörülen değişiklikle mümkün hale getirilmiştir.
MADDE 6- Madde ile Kanun’un 14’üncü maddesinde yer alan ecza dolaplarına ilişkin kısımların kaldırılması ile maddenin dilinin sadeleştirilmesi sağlanmış ve maddede sayılan eczanelerin bir mesul müdür ve eczacının idaresinde bulunması şartı belirtilmiştir.
MADDE 7- Madde ile Kanun Taslağı ile kaldırılan 15’inci ve 14’üncü maddenin kaldırılan hükmüne atıf yapan 16’ıncı maddenin birinci fıkrası kaldırılmış, böylece uygulanma imkanı kalmayan hükümler madde metninden çıkarılmıştır.
MADDE 8- Madde ile eczaneye mesul müdür atanacak haller, gelişen koşullar itibariyle uygulamadaki eksiklikleri de giderecek ve Kanun ile sağlanan amaca daha iyi hizmet verecek şekilde düzenlenmiştir. Yine maddede mesul müdür atanması gereken hallerden olan Türk Eczacıları Birliği Başkan ve Türk Eczacıları Birliği Genel Sekreterinin eczanelerine atanacak mesul müdürün maaş ve yasal giderlerinin Türk Eczacıları Birliği bütçesinden, Bölge Eczacı Odası Başkanı mesul müdürünün maaş ve yasal giderlerinin ilgili Bölge Eczacı Odası bütçesinden ödeneceği ifade edilmiştir.
MADDE 9- Madde ile yapılan değişiklikle artan sağlık ürünlerinin, eczanelerden vatandaşa sağlıklı sunulabilmesi için eczanedeki ürün skalasının düzenlenmesi zorunluluğu temin edilecektir.
MADDE 10- Maddede yapılan değişiklikle hızla değişen mesleki bilgilerin yenilenmesi ve yinelenmesi için meslek içi eğitimin zorunluluğu getirilerek Sosyal Güvenlik kapsamında bulunan kişilere eczacılık hizmetinin ülkenin her yerinde eşit olarak verilmesini sağlayacak anlaşmaların düzenlenmesi temin edilmektedir.
MADDE 11- Maddedeki değişiklik ile eczacının eczanesinin bulunduğu ilden yirmidört saatten kısa bir süre olsa dahi ayrılması durumunda İl Sağlık Müdürlüğü’ne bir yazı ile bilgi vermek durumunda olduğu, eczanede yapılan denetimde eczacının İl Sağlık Müdürlüğü’ne bilgi veren dilekçesi yok ve eczacı da eczanede bulunmuyor ise denetim saatinden itibaren altı saat içerisinde İl Sağlık Müdürlüğü’nde olmak zorunda olduğu, altı saat içerisinde İl Sağlık Müdürlüğü’nde olmayan eczacının İl Sağlık Müdürlüğü’nce ilk iki tespitte yazılı olarak uyarılacağı, üçüncü kez aynı şekilde yerinde bulunmadığının tespiti halinde eczanenin ruhsatının iptal edileceği hükme bağlanmıştır. Yine eczacının eczanesinde ikinci eczacı olması durumunda ikinci eczacının sorumluluğu yazılı olarak devralması koşulu ile veya eczaneye mesul müdür ataması yapılarak yılda Otuz gün tatil yapabileceği öngörülmüştür. Yine eczacının kendisi veya birinci derece yakınının sağlık sorunu ve eğitimi gerekçeleriyle eczanenin 3 aylık süreyle mesul müdür marifetiyle işletilmesine cevaz verilmiştir. Bu sürenin belgelenen şartların devamı halinde bir defaya mahsus üç ay daha uzatılabileceği öngörülmüştür.
MADDE 12- Madde ile ilaç fiyatları hakkındaki şikayetlerin tetkikinin Sağlık Bakanlığınca yapılacağı ve Bakanlıkça belirlenmiş perakende ilaç satış fiyatı dışında ilaç satışının yapılamayacağı ancak Türk Eczacıları Birliği’nin eczanelerden ilaç temini hususunda kurum ve kuruluşlarla yaptığı anlaşmaların bu hükmün kapsamı dışında olduğu belirtilmiştir. Yapılan tetkik sonucunda Bakanlıkça belirlenmiş perakende ilaç satış fiyatı dışına çıktığı anlaşılanlar hakkında 44’üncü madde hükmünün uygulanacağı ifade edilmiştir.
MADDE 13- 6’ıncı madde ile yürürlükteki Kanun’un 14’üncü maddesine getirilen değişikliğe paralel bir değişiklik getirilerek 15’inci madde yürürlükten kaldırılmıştır.
GEÇİCİ MADDE 1- Madde ile kanun değişikliği ve yeni düzenlemeler ile ilgili hususları içeren yönetmeliğin Kanun’un yürürlüğe girmesinden itibaren altı ay içinde Sağlık Bakanlığı’nca hazırlanarak yürürlüğe konulacağı hükme bağlanmıştır.
GEÇİCİ MADDE 2- Bu Kanun’un yürürlüğe girdiği tarihte eczacılık yapma hakkını haiz eczacılar ile Eczacılık Fakültelerinde okumaya hak kazanmış öğrenciler hakkında, nüfusa göre serbest eczane sınırlamaları, nakil ve ikinci eczacı olarak çalışma ile ilgili hükümlerin uygulanmayacağı ile bu kimselerin sahip ve mesul müdürlüğünü yaptıkları eczanelerin bir sefere mahsus devredilebileceği hükme bağlanmıştır.
GEÇİCİ MADDE 3- Eczanelerde eczacıya destek personeli olarak çalıştığını belgeleyen, eczanede halen çalışan ve bu şartları taşımak kaydıyla çalışmış olan eczane personelinden, eğitim durumuna bakılmaksızın bir defaya mahsus olmak üzere 14/06/1973 tarihli ve 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu’na istinaden Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Türk Eczacıları Birliği işbirliği ile düzenlenecek kursları başarı ile tamamlayanlara Eczane Yardımcı Elemanı unvanı verileceği hükme bağlanmıştır.
Bu düzenleme ile insan sağlığı ile yakından ilgili bir meslek grubunda hizmet veren personelin günümüzde kullanıldığı şekliyle eczacı kalfası unvanı taşıması yerine Avrupa Birliği ülkelerinde olduğu gibi eczacı teknikeri unvanını taşıması ve mesleğini icra edebilmesi için lise eğitimden sonra iki yıl eczacılık teknikerliği ile ilgili yüksek okullarda öğrenim görmesinin bu öğreniminin kriterlerinin YÖK tarafından belirlenmesine kadar göreve geçiş eczane standartlarının belirleneceği bir eğitim programı sonrası kendilerine eczane yardımcı elemanı unvanı verilmesi öngörülmüştür. Bu hususta uygulamaya ilişkin usul ve esasların Bakanlığımız ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın birlikte hazırlayacağı düzenleyici işlemler ile belirleneceği hükme bağlanmıştır.
Eczacılık Fakültesi bulunan üniversitelerin bünyesinde açılacak iki yıllık Eczane Teknikerliği ile ilgili bölümden ilk mezunların verilmeye başlanması anında, bu haktan ancak kursa başlamış ve devam etmekte olanların yararlanabileceği ile mezkur maddede belirtilen kursların Eczane Teknikerliği ile ilgili okulun ilk mezunlarını vermesi ile birlikte uygulamadan kaldırılacağı hükme bağlanmıştır.
MADDE 14- Yürürlük maddesidir.
MADDE 15- Yürütme maddesidir.