29.9.2008 tarih 27012 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği ve 5510 sayılı kanun sebebiyle serbest eczanelerimiz tarafından provizyon birimimize sıkça iletilen sorunların çözüme ulaştırılabilmesi amacıyla aşağıda belirtilen hususlarda serbest eczanelerimizin gerekli dikkati ve özeni göstermelerini rica ederiz.
1. 22/10/2008 tarih ve 27032 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “2008 Yılı Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ” in (2) numaralı maddesinde, SUT’un (6.5.4) numaralı maddesinde yer alan “aile hekimi muayenelerinde,” ibaresinden sonra gelmek üzere “acil sağlık hizmetleri ile (2.3) numaralı maddenin (a), (b), (c) ve (d) bentlerinde belirtilen sağlık kurumları/ kuruluşları tarafından sunulan sağlık hizmetlerinde” ibaresinin eklendiği bildirilmiştir. Bu itibarla, A. Diyaliz merkezleri ve Sağlık Bakanlığından ruhsatlı diğer özelleşmiş tedavi merkezleri, B. Refik Saydam Hıfzısıhha Laboratuarları, C. Tanı, tetkik ve görüntüleme merkezleri ile laboratuarlar, D. Kurumca yetkilendirilen işyeri hekimleri, tarafından sunulan sağlık hizmetleri, E. Acil sağlık hizmetleri, için, muayene katılım payı alınmayacaktır.
2. SUT’un (12.1.3) numaralı maddesinin 8 inci fıkrasında, kullanımı sağlık raporuna bağlı veya katılım payından muaf ilaç(lar) için düzenlenecek reçetelere ait fatura ekinde aslı gibidir onayı yapılmış rapor fotokopisinin Kuruma gönderileceği belirtilmiş olup aslı gibidir onayı, raporu düzenleyen sağlık kurumu veya reçeteyi düzenleyen hekim veya reçeteyi veren eczacı tarafından yapılması halinde kabul edilecektir.
3. SUT’un (12.1.3) numaralı maddesinde; sağlık rapor formatları konusunda Sağlık Bakanlığı düzenlemelerine uyulacağı, sağlık raporlarının düzenlenmesinde, SUT’un 21inci maddesi dikkate alınacağı, bu raporların, SUT’ta yer alan istisnalar saklı kalmak kaydıyla 21.1 inci madde doğrultusunda uzman hekim tarafından düzenleneceği, SUT’un 21.2 inci maddeye göre düzenlenen sağlık kurulu raporlarının da geçerli kabul edileceği belirtilmiştir. Kurumla sözleşmeli eczaneler tarafından “ilaç kullanım raporu” başlığıyla düzenlenmiş sağlık raporlarının kabul edilmediği bildirilmekte olup Sağlık Bakanlığı formatına ve SUT hükümlerine uygun olarak düzenlenmiş “ilaç kullanım raporları” geçerli kabul edilecektir.
4. Uygulamaya alınan 2008 yılı Sağlık Uygulama Tebliği esaslarında sağlık yardımı yapılan hak sahiplerinden, başvuru yaptıkları sağlık tesisine göre belirlenmiş Muayene Katılım Bedeli alınmaktadır. Bu bedel Kurumdan gelir ve aylık alanlar ile bakmakla yükümlü olduğu kişiler için gelir ve aylıklarından mahsup edilmek suretiyle, diğer kişiler için ise reçete ile ilaç temini için başvurulan Kurumla sözleşmeli eczaneler tarafından kişilerden tahsil edilmektedir. Uygulamada sağlık kuruluşunda muayene olmakla beraber herhangi bir reçete verilmeyen kişilerin ödeyecekleri Muayene Katılım Ücreti sistem üzerinde, sağlık tesisi bazında ve alınan MEDULA Takip Numarası altında toplanmaktadır. Bu durumda ilgili kişiye daha sonra reçete verildiğinde, eczane sistemi tarafından adına Takip Numarası alınmış fakat reçete düzenlenmemiş bütün takip numaraları için katılım payı hesaplanmakta ve tahsil edilmektedir. Yukarıda genel esasları belirtilen uygulama gereğince sağlık tesislerinin kişiler adına başvuru anında aldıkları MEDULA Takip Numarası oldukça önem kazanmakta olup, işlem yapmadıkları veya yapmayacakları Takip Numaralarının silinmesi gerekmektedir. Aksi takdirde bu takip numaraları muayene olan kişiler için Muayene Katılım Ücreti olarak sistemde toplanmış olacağından tahsili gerekecektir. Vatandaşlarımızın mağdur olmamaları bakımından takip numarası alınmış ancak işlem görmemiş takip numaralarının en kısa sürede silinmesi önem arzetmektedir. Sağlık Kurumlarından gerekli düzeltmeyi yaptırmak için başvuran haksahiplerinin sağlık kurum ve kuruluşları tarafından gerekli düzeltmenin yapılamaması halinde Doğancılar Sağlık Sosyal Güvenlik Merkezimize başvurmaları gerekmektedir.
5. SUT’un (12.1.3) numaralı maddesinin son fıkrası aşağıda belirtildiği şekilde değiştirilmiştir. “SUT’un yürürlüğe girmesinden önce düzenlenen sağlık raporları, raporun düzenlendiği tarihte yürürlükte bulunan SUT hükümlerine uygun olması kaydıyla 31/12/2008 tarihine kadar (bu tarih dâhil) geçerlidir. SUT’un yürürlük tarihinden önce düzenlenmiş SUT hükümlerine uygun olan sağlık raporları ise SUT’ta belirtilen süreleri boyunca geçerlidir.” Buna göre 2008 SUT hükümlerine uygun olmayan raporların son geçerlilik tarihi 31.12.2008 olacağından, bu raporlar ile 31.12.2008 tarihine kadar verilen ilaç bedelleri ödenebilecektir. Yani 31.12.2008 tarihinde süresi sona erecek rapor ile 30.12.2008 tarihinde düzenlenen reçeteye en fazla 1’er kutu ilaç verilebilecektir.
6. Günübirlik tedavi kapsamında Provizyon sistemimizde “103- Günü Birlik Tedavi” butonu açılmıştır. Doktor tarafından GÜNÜ BİRLİK TEDAVİ kaydı bulunan raporsuz reçetelerin kayıtları 103 kodu seçilerek yapılmalıdır. Bu yöntemle sadece 1 günlük ilaç bedeli karşılanmaktadır. Raporlu reçetelerin karşılanmasına eskiden olduğu gibi devam edilecektir.
7. 18 yaş altı olup, Kurumdan gelir ve aylık alanların çocukları dışında kalanlar için reçete çıktılarında yer alan “Katılım payı maaşınızdan kesilecektir.” ibaresi sehven çıkmakta olup, bu kişilerin katılım payı kendilerinden alınacaktır.
8. T.C. Kimlik numarası bulunmayan yabancı uyruklu kişilerden GSS kapsamında olanların İçişleri Bakanlığı Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından verilen özel numara ile Sosyal Güvenlik Merkezlerine başvurmaları halinde bu kişilerin aktivasyonları yapılmaktadır.
9. Sığınmacı veya vatansız olarak kabul edilen kişiler için, Emniyet Müdürlükleri tarafından verilen GSS Giriş Bildirgesine istinaden ilgili Sosyal Güvenlik Merkezleri tarafından aktivasyon işlemleri yapılmaktadır. |