DEVLETTEN alacaklarını zamanında tahsil edemeyen eczacılar, ilaç depolarının ödemelerini zamanında yapamadığı için borç ve faiz sarmalına girdi. Bunu fırsat bilip alacaklarına fahiş oranda vade farkı koyan ilaç depoları haciz işlemleri başlatarak eczacıların SGK ödemeleri, gayrimenkulleri ve eczanelerine el koymaya başladı.

14 bin dolayında eczanenin SGK'dan alacaklarına haciz konulduğunu belirten Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, ödemesini geciktiren eczanelere katı ekonomik yaptırımlar uygulandığını belirterek, bu yaptırımların başında ilaç geri alımlarının geldiğini söyledi.

Ecza depolarının yaptırımlarından birisinin de eczanelerden menkul ve gayri menkul teminatı almaları olduğunu belirten Saydan, ''Geri ödemelerdeki gecikmeler yüzünden borcunu ödeyemeyen eczanelerle ecza depolarının yaptığı görüşmelerde, ilaç akışının devam etmesi için gayri menkul ya da menkul rehni veya ipoteği isteniyor. Alınan teminat piyasa değeri yerine icra değeri üzerinden mevcut borca mahsuben kullanılarak eczacının varlıkları azaltılıyor ve borç ödeme gücü ortadan kaldırılıyor'' ifadesini kullandı.

Bu tip ekonomik yaptırımların artarak devam ettiğini öne süren Saydan, ''Aldığımız duyumlara göre, ödeme yapamayan eczanelerin işletmesine ecza depolarınca el konularak, eczane sahipleri kendi eczanelerinde maaşlı personel konumuna düşürülüyor'' dedi.

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) eczane ödemelerinin 45 günden 60 güne çıkarılmış olması nedeniyle mayıs ayında çok sayıda eczanenin iflas noktasına geleceğini ileri süren Saydan, ''Çünkü 15 günlük gecikmenin eczaneler üzerindeki faiz yükü en az 500 milyon TL'dir. Bunu karşılayacak gücümüz yok'' dedi.

****

Kaynak-Birgün



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat