Yorgun, bitkin, sinirli meslektaşlarım.
16 Mayısa çok az kala oda ve TEB yöneticilerine bir çağrım var.
SGK ve İTS sorumluları birçok konuda yanılıyorlar. Ama bunu anlayamıyorlar. Konu bir inatlaşma değil. Güç, dengesiz kullanılıyor. Mantıklı olmadığından ve sadece inat edildiğinden yanlışlıklar olacağından serzenişte bulunuyoruz. Bunu anlamak gerek. Yönetemediler, firmaların kupürleri havada uçuştu. Kupür yönetmeliklere göre yasaktı, alın ve yapıştırın dendi. Bu durum bile sağduyulu yaklaşımın bir gerçeğiydi ama anlamadılar.
Şimdi gelelim çağrıma; bizler yönetmeliklere ya da sözleşmelere uymayınca ya da uyamayınca hemen cezalandırılıyor ya da paramızı alamıyoruz. Şimdi yetkiyi elinde tutanlar bir tarih veriyorlar, sistem söylenen tarihte söyledikleri gibi çalışmazsa bunun bedelini ödemeliler. Noter kanalıyla durum tespiti yapılıp, karşılaşılan zor durum tespit edilmelidir. Bu gibi durumlarda meslek kuruluşlarımız bir şey yapmamaya devam ederlerse, mağduriyetlerimiz hiçbir zaman bitmeyecektir. Açın mahkemeyi, karşı tarafta kendini toparlamaya gayret etsin.
Sistem çalışsa neden karşı durulsun anlatmak gerek. Çoğunluk, düzgün yürüyen sitemden nefret edemez. İstemeyenler olacaktır, doğaldır ama bunlar azınlıktır. Örnek teşkil etmez. Buda anlatılmalıdır.
Son gün eczanede kalan kare kodsuz ürünler ne yapılacaktır netleşmelidir. Firmalar, raf ömürleri ile ilgili sınır koyacaklardır. Gene birçok ürün heba olacak, sermaye biraz daha eriyecektir. Bu yüzden konu bu hale gelmeden netleştirilmeli ve bunu yapmayan firmalar için bir yaptırım olmalıdır.
Firmaların depolarındaki kare kodsuz ürünlerin tespiti yapılmadan ve ne yapılacağı net belli olmadan, dağıtım kanalların depolarındaki kare kodsuz ürünleri için yapılması gereken netleştirilmeden geçiş sadece inattır. Bunun üzerinde durulmalı ve durum yönetilmelidir. Bu yapılmazsa haksızlık gene devam edecektir. Bile bile haksızlık yapmak ilahi adalete de sığmaz.
Yöneticiler çabuk olun yeni bir kargaşa oluşmadan gereğini yapın. Yoksa gene karmaşa ve gerginlik olacaktır. Bu seferde gecikirseniz yeni durumun sorumlusu olacaksınız.
Biraz gayretli, biraz cesaretli, biraz cevval olunuz.
Bir diğer konuda ilaç ödemeleridir. Madem ilaca harcanan para artmaktadır, gelin birlikte bir analiz yapalım. Mesela 2005 den beri bölgesel veya şehirsel olarak ve aynı zamanda eczane sayısına göre ortalama ödemeleri aylık olarak açıklansın. Böylece hangi bölgede nasıl bir artış oluyor görelim. Alınacak önlem tüm ülkeye mi yoksa bölgeye mi alınmalıdır görelim. Hangi ilaç gruplarına daha çok para ödeniyor. Hatta hangi firmaların ilaçlarına yıllara göre ödemeler yapılmış anlayalım. Yani ne olup bitiyor bizlerde görelim. Topluca suçlanacağımıza ve ceremesini çekeceğimize doğru bir teşhis için doğru bir analiz yapalım.
Saygılarımla,
Ecz. Ufuk HALLI
Seyrantepe-istanbul