Yoga: Hareket/Eylem

 

Yoga, insanın kendinden başlayarak eyleme geçmesidir.

 

Kendinden başlamak ne demektir?

 

Kişinin; sosyal, iktisadi, kültürel olarak farklı tanımlamaları vardır.

 

Yoga da kişinin kendi varlığının farkına varması, kendinden oluşan dünyanın bilincine varması ve kendini geliştirmesidir.

 

Başlamak niyettir. Niyet; öngörmek, istemek, ummaktır. Niyet, hareketin oluşumudur.

 

Yoga, Hareket ve Sükûnetten Oluşur.

 

Yoga’da “form” hareket üzerinden başlar. Form dışta sabit ve sınırları gösterirken, içte ise dalgalanmaları ve akışı içerir. Form hareketin hedefidir. Hareket akışkandır; bu akışkanlık “form”la somutlanır. Bir nehrin denize akması gibi düşünürsek eğer; nehir hareket, deniz ise bu hareketin ulaştığı formdur.

 

Yoga’da “Güneşe Selam” bir formlar dizisidir.

 

Bu dizi bir formdan, diğer forma hareket ile oluşur. Form ile hareketi birbirine bağlayan ise nefestir.

 

Nefes Nedir?

 

Nefes bir gerekçedir. Yaşam boyu bütün canlıların refakatçisidir.

 

Yoga’da nefes(Pranayama), yaşam enerjisinin sürekli olarak yenilenmesi, saflaşması ve temizlenmesidir.

 

Nefes iç dünyaya açılan bir kapıdır. İç dünya vücut ile somutlanır, yeryüzü kendini vücutla resmeder. Temel elementler (Ateş-Su-Hava-Toprak), aynı zamanda vücuda da aittir ve “nefes”in işlevi burada ortaya çıkar. Nefes bu elementlerin dengeli ve sağlıklı çalışmasını sağlar.

 

Nefesin refakatçiliği ile iç dünyaya doğru başlayan süreçte, dünyanın simgeleri ile buluşturur; kök salmış ağaçların bir orman oluşu, dorukları göğe varan dağların yalınlığı… Bu yalınlıkta yaşam bulan canlılar, gökle doruklar arasında kanat açarlar, bilinmez bir dikkat ve niyet ile denizlerin bir kıpırtısına doğru süzülerek sürekli avlanırlar.

 

Yoga’da nefes teknikle başlar. Teknik, nefes ile ilişki kurmaktır. İlişkinin kurulduğu yer sükûnettir.

 

Sükûnet Nedir?

 

Yoga’da sükûnet sessizliğe doğru kanat açmak, ahenkle buluşmaktır. Bu yaşamın kaynağına, yani kendine doğru gidiştir.

 

Kendinden başlamanın yolculuğunda dikleşerek, güçlenerek, kendin olmayı keşfetmektir. Bilinenden bilinmeze doğru yapılan bir yolculukta Yoga ile bir harita çizilir. Ve her keşif bir eylemdir.

 

Yoga Yolculuğu

 

2002 yılında Yoga Türkiye’de çok tanınmıyordu. Almanya’ya Bremen’e geldiğimde Centred Yoga/KlausBusch ile Yoga eğitimine başladım. Centred Yoga/Dona Holleman’la İtalya’da 3 yıl yoga öğretmenliği eğitimini tamamladım.

 

Farklı gruplarla praksis yaptım: Otistik ve eğitim zorluğu olan çocuklarla, yaşlılarla, anne ve bebekleriyle, hamilelerle, yogaya yeni başlayan ve Yoga’yıin tensive(yoğun) düzeyde uygulayan gruplarla çalıştım.

 

Bu çalışmalar süresince, her yaşta ve durumda Yoga’ya başlanabilir olduğu sonucuna ulaştım.

 

Yaşlılar Grubu

 

60 yaş ve üzeri gruplarda, özellikle eklem ağrıları, romatizmalbelirtiler, kemik erimesi, omurga eğriliği, adalelerde zayıflık, bel ağrıları ve denge bozukluğu gibi rahatsızlıklara sık rastlanır.

 

Katılımcılar sistematik bir çalışma ile rahatsızlıklarla baş etmeyi, çözümler bulmayı ve vücutsal güçlerini artırmayı öğrenirler.

 

Otistik ve Eğitim Zorluğu Olan Gruplar

 

Okyanusa bir taş attığımda, taşın nereye ve hangi derinliğe gittiğini tahmin edememe duygusu yaşarım. Otistik ve eğitim zorluğu olan kişilerle çalışırken benzer duygular içinde olurum. Bu çalışmalarda hareket, kendini bir formda tamamlayamasa bile, sadece oluşabilmesinin bile bir başarı olduğunu anlarım.Uzun çalışmalar sonucu sadece bir hareketin gerçekleştirilmesi bile bu gruplarda olumlu sonuç yaratmaktadır.

 

Hamileler Grubu

 

Hamilelikte Yoga; özerk bölgeleri, özellikle leğen kemiği, omurga, alt bel esnekliği ve nefes kaslarını güçlendirme çalışmalarını ön plana alır. Bu sağlıklı bir doğum için ön hazırlıktır. Bu hazırlık süreci, fiziksel olduğu kadar, ruhsal olarak da ahenkli ve dengeli olmayı sağlar.

 

Anne-Bebek Grubu

 

Yoga, annelerin doğumdan 3 ay sonra fiziksel olarak belli bir program dahilinde tekrar normal durumlarına gelmelerine yardımcı olur. Bu süreç içinde hareketlerin bebeklerle de yapılabilecek şekilde uyarlanmasına önem verilir.

 

Annelerin, doğum sonrası ilk dönemde bebekleriyle bir olma, birlikte olma duyguları vardır. Doğum sonrası içinde olunan mekanın bebekler için güvenilir olduğunun bilinmesi ve bebeklerle birarada sosyal bir çevre oluşturmaları, dikkati kendi bedenlerine de yöneltmelerini sağlamaktadır.

 

Yeni Başlayanlar ve Yoğun Yoga Uygulaması Yapan Gruplar

 

Yoga’yı tanımak, geliştirmek ve günlük yaşamalarına uygulamak bu gruplar için ön plandadır.

 

Uygulanan formları, kendi vücutlarında tecrübe etmek, ilişkilendirmek ve öğrenmek hedeftir. Vücudun aklını tecrübe ettikçe oluşan bağ vücut bilincini yaratır. Bu insanın kendi zayıf noktalarını güçlendirmek ve zayıflığa neden olan semptomlarla baş edebilmek bilincidir.

 

Tülin ŞENSAN

 

İstanbul doğumlu. Uzun yıllar Türkiye’de işletme/finansman birimlerinde üst düzey yöneticilik yaptı. Yorucu iş yaşamını keserek, verdiği ani bir kararla yaklaşık 15 sene önce Almanya’ya taşındı. Bir yandan Bremen Üniversitesi’nde iktisat eğitimini devam ettirirken, diğer yandan da Yoga macerası başladı. Uluslararası Centered Yoga öğretmeni olan Klaus Busch’un yanında yardımcı yoga öğretmeni olarak başladıktan sonra Klaus Busch’uniş ortağı oldu. 50 yıldan beri Iyengar Yoga öğretmeni olarak, Amerika’da ve Avrupa’da sayısız öğretmen yetiştiren ve merkezi İtalya’da olan Centered Yoga Organizasyonu’nu kurmuş ve uzun yıllar Başkanlığını yapmış olan Dona Holleman ile uluslararası yoga öğretmenliği kurslarına devam etti. 3 yıl süren “Centered Yoga Teacher Sertifikation” programını bitirdi. Şu an Almanya’da Bremen’de Fluid Yoga Stüdyosu’nda yoga öğretmenliği yaparken, bir yandan da Bremen Diako Hastanesi’nin “Hastalık Öncesi Sağlık Projesi’nde” çocuklar, hamileler ve herkese açık katılımcı gruplarla, hastalık etkileri ya da hastalık olasılıklarını engelleme merkezli çalışmalar yapmaktadır. Diako Sağlık Projesi’nin, okullar, sağlık sigortaları ve kendi bünyesinde yaptığı ortak çalışmalarda görev almakta, çocuklara yönelik konsantrasyon zayıflığı, bedensel hareket koordinasyon zayıflığı (Motorische Defizite), hiperaktiflik, ve kilo fazlalığı programlarında çalışmaktadır. Hamilelik ve Doğum Sonrası Yoga Programları yapmakta, Bremen Spor Derneği’nde orta yaş ve orta yaş üzeri grupların yoga çalışmalarını yönetmektedir. Ayrıca tiyatro oyuncularına dönük yoga kursları ile tükenmişlik sendromuna dönük çalışmalar yapmaktadır. Her yaz Türkiye’de kısa süreli de olsa yoga eğitimleri vermekte, özel gruplarla çalışmaktadır.

 

Fotoğraflar: Florian Ulbricht (http://www.florian-ulbricht.com/), Rahmi Çiftçi
İletişim için e posta: t.sensan@gmx.de, tsensan@gmail.com
Web sitesi: http://www.fluid-yoga.de/

 



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat