Aşağıda oldukça uzun bir uyarı yazısı var...
Bizlere yani eczacılara uyarı mahiyetinde... zaten canı sıkılan yada işinden kaçmak isteyen herkes bu meslekte topu eczacılara atmakta,
Nasıl olsa eczacı zurnanın son deliği ya her hangi bir çatlak ses çıkarsa diğer tüm notaları unutup direk eczacının enstrümanına kabahat bulmak herkesin en kolayına giden şey…
Oysa ki bu orkestrada daha onlarca yüzlerce enstrüman ve haliyle bu enstrümanları çalanlar var…
Şef var en başta…orkestra doğru yönetilmezse çalınan melodiden ne hayır gelir ki…
Çatlak ses bizden gelmiyor ki…
Hele birde raporlu olanlara bakarsanız,yandık ki ne yanmak.doktor kanaat getirip raporu düzenliyor ,hasta zaten ortalıkta kalmış amacı bir an evvel ilacına kavuşmak,kendince finişe ulaşmış bir koşucu edasıyla eczaneden içeri giriyor…Elinde rapor, elinde reçete muayenesini olmuş, bundan ötesimi var ilacını alacak işte…
Eczacı duvar kesiliyor karşısında …haliyle kızılca kıyamet çıkıyor…doktor doktorluğunu yapmış yazmış vermiş ama ne yazmış ne şekilde yazmış bihaber…Çünkü o doctor…ya biz neyiz,mahallenin kasabı mı…onlar her zaman haklı çünkü araştırmadan incelemeden ellerinde kalem yazıyorlar…
Çok şey mi bekliyoruz hekimlerimizden acaba diye geçiriyorum içimden ,biraz uyarılara uyup dikkat ederek tüm bu stres dolu kaostan kurtulmak varken ,onlar çok meşguller her daim,sanki onlar yorulup mesai harcarlarken bizler oturduğumuz yerden para kazanıyoruz,onların sırtından geçiniyoruz gibi bir tavıra maruz kalıyoruz…
Hasta deseniz zaten lütfetmiş eczanemizi şereflendirmiş…
Çok klasik bir diyalogdur şu;Eczacı Bey yada hanım bak kalktım taaa bilmem nereden bilmem kaç eczane geçtim sana geldim.İlaçlarımı almaya…allah razı olsun minnettarız sizlere ,ne iyi yapmışsınızda bize gelmişsiniz…Önünüzde birde secde edip eğilelim hatta sırtınızı sıvazlayıp izzeti ikramda bulunalım %10 küsür kazandıracak olan bu iş için,tabii ki kesintilere kırpılmalara iadelere maruz kalıpta elimizdeki tüm parayı da kaptırmazsak getirdiğiniz reçete ile…
Pek çoğumuz korkudan ne kadar kazandığımızı bile hesap etmiyoruz son zamanlarda …muhasebecilere bırakıyoruz hesap işini,zira olurda hesap edersek bu işi yapmaktan vaz geçeriz .Zararına yapılan bir meslek oldu artık,itiraf edemeyenlerimiz olsa bile amiyane tabirle içerdeyiz kardeşim…
Meslek hakkı diye çırpınan çok az bir kesimimiz var,başımızdakilerin umurunda değil bile bu konu,gündeme dahi gelmiyor hiç mi hiç…
Bir şey talep etmek işlerine gelmiyor ,
Bu sektörde herkes hizmetinin bedelini alırken eczacı sadece ilaçtan kazanacağı ,o da vergilere ,masraflara ,kesintilere kurban giden bir parayla depolardan koparta bildiği bir kaç ay ödeme ötelemesine bedavadan çalışıyor .Gerçi depolardan alınan vade çoktan SGK nın kasasına ipoteklendi ,artık o bile yok elimizde…
İşte meslek hakkı diye bağırınmamız bu sebepten,eve götüreceğimiz ekmek
Evet;Doktor yazıyor hasta alıyor içiyor iyileşiyor ... Peki ya sonraki kesinti kırpıntı yoluntu sürecinde ne oluyor,eczacı kendi kaderiyle başbaşa kalıp borçlarını ödeyebilmek için çabalayıp duruyor…giden eczacının parası nasıl olsa... kimin umurunda…
Şifalı olsun efendim sıhhatinize deysin...için için...beleş eczacı
Madem ödenmiyor,yazmayın sayın arkadaşlar,sayın doktorlar,yada doğru şekilde yazın mesleğinizi konuşturun da semeresini eczacı çekmesin...
Bir de buradaki bize yapılan uyarıları tarafımızdan düzeltilmesi için Doktor lara iletmek var ki o da tam bir stres konusu...
Ben uzmanım, ben doktorum, ben doçentim, ben profum yazarım verecek… mecbur eczacı...
Hastanın ilaca ulaşmasında tek engel biz kalakalıyoruz…
Ödenmemesi,fiat farkı çıkması,yanlış yada eksik yazılması kimsenin kabahati değil…haklısınız tek kabahatli eczacı…
Kabahati okuyup bu mesleği seçerek SGK ya teslim bayrağını çekmeye mecbur bırakılması…
Neden doktorlar uyarılmaz...Uyarılır deniliyor,ama onlar umursamaz,Çünkü onların herhangi bir kaybı yoktur da ondan... Eğer eskaza yaptıkları SGK ya göre yanlış olan uygulamalardan maddi bir kayba uğrasalar vallahi reçete yazmaya korkarlardı,noktasına virgülüne dikkat ederlerdi,nasıl ki biz bu gün reçete yapmaya korkuyor,santim santim reçeteleri raporları inceliyor,hatta olmadı telefonlar açıyor ,benzer reçetelerin verilme koşullarına tektek bakıyor isek…Onlarda bu şekilde ihtiyatlı olurlardı…SGK yı arayıp ben şuşu ilaçları yazacağım acaba hangi kriterlerde yazarım diyen tek bir doktor varmıdır Türkiye Cumhuriyetinde acaba…Ben biliyorum ve herkeste biliyor ki …yoktur…
Biz tüm bu ilaçları verince SGK ya vermeyince de hastaya ,doktor arkadaşlara karşı itham altında kalıyoruz...
Ama neden…
SGK bir uygulama başlatmadan evvel sağlık çalışanlarına doktorlarına eczacılarına danışsa,doktorlar reçete yazarken kanun ve kararnamelere usulünce dikkat etse,eczacı zaten hiçbir mesuliyetten kaçmadan son aşamada elinden gelen çabayı sarfetmektedir buna herkes inansın…
Sık Karşılaşılan İade Nedenleri
Yazar Üsküdar Doğancılar Sağlık Güvenlik Merkezi Müdürlüğü
Salı, 24 Şubat 2009
Birimimiz bünyesinde kontrol edilen reçetelere aşağıda belirtilen hususlara dikkat edilmemesi sebebiyle sıklıkla iade işlemi uygulanmaktadır. Serbest eczacılarımızın konuyla ilgili gerekli dikkati göstermelerini rica ederiz.
2008 Sağlık Uygulama Tebliği gereği;
1) Lipid düşürücü ilaçların kullanım ilkeleri'ne göre;
İlgili uzman hekim raporuna son 6 ayda yapılmış
Ayrıca E maddesi gereği; Raporlu hastalarda raporun yenilenmesi durumunda, yapılan tetkik sonucu dikkate alınmadan, daha önce alınmış ilacın teminine esas olan önceki raporun fotokopisinin rapora eklenmesi veya tedaviye başlama tarihi ve başlama değerlerinin raporda belirtilmesi yeterlidir. Ancak yeni yapılan tetkikin sonucu başlama değerlerine uygunsa önceki rapora ait bilgilere gerek olmadan ilgili ilaçların 1X1 dozda reçete edilmesi halinde kurum tarafından karşılanır.
2)Osteoporozda ilaç kullanım ilkeleri'ne göre;
· Senil ve post menopozal osteoporoz tebliğin Ek 2 listesinde yer alan muaf tanılarından olmayıp 20.02 katılım paylı rapor olarak sisteme kaydedilmelidir.
· KMY ölçümleri rapor tarihinden max 6 ay öncesine ait olabilir
· Rapordan sonra yapılan KMY ölçümleri dikkate alınmaz.
· 75 yaş üstü hastalarda kemik ölçümü aranmamaktadır.
· Osteoporoz ilaçlarına ait reçeteler Uzman hekim tarafından düzenlenmelidir.
· Paget hast, uzun süreli steroid kullanımına bağlı osteoporoz, juvenil osteoporoz gibi tanılarda rapor süresi 1 yıldır. Bu tanılarda KMY ölçümü aranmamaktadır.
3)Yardımcı üreme yöntemi tedavileri;
· IUI'de tüm tüp bebek kriterleri aranır.
· Tebliğ gereği IUI ve Tüp bebek tedavisinde erkek faktörü, tubal faktör v.b.nedenler olsa bile son 3 yıl içinde diğer tedavi yöntemleri ile yanıt alınamadığının raporda belirtilmesi gerekir.
· IUI ve Tüp bebek tedavisinde en fazla 2 siklus toplamda 6000U kurum tarafından karşılanır
· Klasik ovulasyon indüksiyonunda en fazla 2 siklus toplamda 3000 U kurum tarafından karşılanır
4) Klopidogrel verilme ilkeleri;
· Tıkayıcı periferik arter ve iskemik inme olan serebro vasküler olaylarda angiografi sonucu aranmamaktadır. Yalnızca Koroner Arter Hastalığının angiografik olarak belgelenmesi gerekmektedir.
· Belirtilen tüm tanılar için raporda GIS intoleransı belirtilmelidir. ASA intolerensı yeterli değildir.
5) Aripiprazol;
Şizofreni ve bipolar I bozukluğa eşlik
6) Silastazol;
1.İleri evre Periferik arter hastalığı olup (Dopler veya Anjiyografik olarak hastalığı tespit edilmiş ve klas 3 veya klas 4 semptomları olan) operasyon yapılamayan hastalarda,
2. Dopler veya Anjiyografi ile Periferik arter hastalığı tespit edilmiş olan ve eşlik
8) Klozapin;
Tebliğin 12.8 Güvenlik ve endikasyon formu maddesi ve Sağlık Bakanlığı genelgesi doğrultusunda 6 ay süreli rapor ve en fazla 1 aylık dozda güvenlik izlem formuyla Kurum tarafından karşılanır.
9) Pregabalin;
Nöropatik ağrı raporları 3. basamak sağlık kurumlarında düzenlenir.
(2.2 maddesi c) Üçüncü basamak resmi sağlık kurumları: Eğitim ve araştırma hastaneleri, özel dal eğitim ve araştırma hastaneleri, üniversite tıp fakültelerinin bulunduğu ilde kurulu sağlık uygulama ve araştırma merkezleri (üniversite hastaneleri) ile bu hastanelere bağlı semt poliklinikleri ve üniversitelerin diş hekimliği fakülteleri, Türk Silahlı Kuvvetlerine bağlı tıp fakültesi hastanesi ile eğitim ve araştırma hastaneleri, vakıflara ait eğitim ve araştırma hastaneleri.)
10) Gabapentin;
Epilepsi ve diabetik nöropati teşhisinde muaftır. Ancak nöropatik ağrı teşhisinde muafiyeti bulunmamaktadır.
11) Kuru göz sendromu teşhisinde kullanılan suni gözyaşları ve siklosporin topikal preparatları için schimmer testi sonucu rapora eklenmeli veya raporda belirtilmelidir.
12) Şeker Stripleri için düzenlenen raporlar sisteme aşağıda belirtilenler doğrultusunda kaydedilmelidir.
95.00 Tip I Diabetes Mellitusda strip kullanim raporu-Ayda 100 adet
96.00 Insulin kullanan Tip II Diabetes Mellitusda strip kullanim raporu-3 Ayda 100 adet
97.00 Hipoglisemide strip kullanim raporu-Ayda en fazla 50 adet
98.00 Gestasyonel diyabette strip kullanim raporu-Ayda en fazla 100 adet
99.00 Sadace oral antidiyabetik kullanan Diabetus Mellitusda strip kullanim raporu-3 Ayda 50 adet
13) Eritropoetin ve darbopoetin;
KBY ile ilişkili anemilerde ve MDS tanısında kurum tarafından karşılanır.
KBY tanısında; her reçeteye 3 ayda bir bakılan ferritin ve TSAT değerleri ile hemoglobin değerini gösteren lab tetkik belgesi eklenir.
MDS tanısında; her reçeteye hemogram sonuç belgesi eklenmelidir.
Tetkik sonuçlarının cihaz çıktısı şeklinde olması gerekmektedir.
14) 12.7.14 "Kanser ilaçları verilme ilkeleri" 3. maddesinde belirtilen özel düzenleme gerektiren ilaçların verilmesi halinde patoloji ve sitoloji raporu veya teşhise esas teşkil
15) Tebliğin 12.7.9 maddesi b ve c bendinde belirtilen Sevelamer ve Parikalsitol için istenilen başlangıç kriterlerinin gösterir belgenin raporda yer alması veya rapor ekinde belgelenmesi gerekmektedir. Tedavinin kesilmesinden sonra tedaviye ilk başlama kriterleri aranarak tekrar başlanabilir.
16) Acil polikliniğinde düzenlenen reçetelerde hekim tarafından "ACİL" halinin belirtilmediği durumlar Tebliğde belirtilen Acil haller kapsamında değerlendirilmez. Bu nedenle ACİL halinin belirtilmediği reçeteler sisteme 104 kodu ile giriş yapılmamalıdır.
Son Güncelleme ( Salı, 24 Şubat 2009 )
Not: Hastaya ilaç vermek ceza sebebidir…aman dikkatli olunuz meslektaşlarım…