Ecz.Süleyman BOZKUŞ

Sağlık,hiç şüphesiz sosyal devlet ilkesinin temel taşıdır.Bu taşı değiştirmek veya yerinden oynatmak sosyal devletin özüne zarar vermektir.Devlet bünyesinde barındırdığı tebasına sağlık hizmetini,ücretsiz vermek zorundadır,sağlık ağlarını yaygınlaştırmak,erişimini kolaylaştırmak temel kuralıdır...

Kapitalizmin yükselmesiyle birlikte mevcut ülke sorunları artmış,değişerek komple sorunlar doğurmuştur.Ülkemiz de bundan nasibini almıştır.Özellikle de sağlık sistemini perişan etmiştir.Ülkenin artan dış borç yükünü ayakta tutacak olan KDV,ÖTV,......katsayıları artmış,yaşam çekilmez hale gelmiştir.2000 lerin başlarında itiibaren ise var olan sağlık sorunlarına çözüm bulamayan devlet ise sosyalitesiin gereği olan ilkesini ihlal edip özel sektöre yönelmeye ve özel sektörden sağlık hizmeti satın almaya başlamıştır.Bu özel açılımlarla beraber var olan sorunlar ikiye katlanmıştır.Sağlık alanındaki harcamalardaki aslan payı ise ilaça gitmiştir.Kişi başına muayene ,ilaç ,optik ..giibi masraflar artmıştır.

Hiç şüphesiz bağlı ve bağımlı olduğumuz IMF'yi memnun etmemiştir.IMF'nin sağlık alanındaki ciddi tasarufları ve tasarrufa yönelik politikaları bu sektörden geçinen birçok kesimi,emekçiyi,(doktor,eczacı,hemşire,eczane teknisyenleri...ve aileleri)sıkıntıya sokmuştur.IMF'nin getirdiği eczacı iskontoları,eşdeğer ilaç bandıyla oynanması,muayene ücreti....gibi durumlar sağlık politikası olarak devlet kurumları tarafından benimsenip,kabullenilmiştir..IMF'nin ve devletin sağlık alanındaki kurum ve kuruluşları((SGK)) özellikle eczacıların sırtından kazandığı paralarla hem cari açığı kapatmaya çalışmış hemde bunu sistemik hale getirmiştir.Bu duruma hiçbir sağlık emekçisi tepki vermemiştir,verilen tepkiler ise zayıf ve ses getirememiştir.Zaten var olan sağlık alanındaki mesleki sorunların üzerine bu bela çökmüş ve içinden çıkılmaz hale bürünmüştür.

Mensubu olduğum eczacılık sektöründeki yaşatılan birçok durumu yaşamış ve yakından takip etmişimdir.Hasta muayene ücretinin artırılması,eczacıların tahsildar durumuna düşmesi,hasta ile karşı karşıya bırakılacak durumların yaşatılması.... hem mesleki aşınmayı getirmiş hem de Başbakan'ın ''sağlık ücretsiz hale gelecek ''lafını boşa çıkartmıştır..

Bu keşmekeşin içinde eczacılık kanunlarıyla oynanması,zincir eczane dayatmaları,ecza odalarının yetkilerinin kısıtlanması bu sağlıksız dönüşümün tuzu biberi olmuş ve sektörün sonunun yaklaştığını işaret etmiştir..

8 yıllık AKP hükümetinin sağlık sektörüne ve bileşenlerine bulaştırdığı binbir belalarla,sektörün her alanında((hastane,eczane,optik..))tekelleşmesine,kartelleşmesine zemin hazırlamıştır. Sağlık sektörü AKP'nin sağlığa zararlı olduğunun herkesimden insana göstermek zorundadır..

Yakın zamanda devlet ;hastane,eczane ve optikleri istimlak etmeye çalışması bir eczacı olarak beni hiç şaşırtmayacaktır....

Saygılarla.....

 

*****

Yazı Eczacının Sesi Forum alanından aktarımdır.



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat