Gelişen teşhis ve tedavi yöntemleri, sağlık sektöründe yeni ürünlerin girmesine yol açmıştır. Bununla birlikte bulaşıcı hastalıkların artması tek kullanımlık malzemelerin artmasına da neden olmuştur. Bu gelişmeler günümüzde ilaç âdeti kadar tıbbı malzeme medikal cihaz ve ortopedik ürün oluşmasını sağlamıştır.
Ülkemizde serbest eczane hizmeti yapılan mekânlarda; ilaç ıtriyat kozmetik ve tıbbı malzeme satışı yapılmaktadır. Bunun yanında toptan veya perakende satış yapan medikalciler hizmet yapmaktadır. Medikal konusunda ülkemizde nitelikli eleman ihtiyacı bulunmaktadır çünkü bu sahada eğitim ve öğretim kurumları bulunmamaktadır.Diğer yandan eczacılık eğitiminde de bu konuyla alakalı yeterli bilgi verilmediğinden, serbest eczacılık yapan eczacılar ilaç ve medikal ürün reçetesi ile gelen hastaların ilaç ihtiyaçlarını karşılamakta fakat medikal ürünler için medikalcilere yönlendirilmektedir. Bunun nedenini sorduğumuzda bilgisi olmadığını veya uğraşmak istemediğini belirtmektedirler.
Günümüzde sağlık araç ve gereçlerinin özellikle büyük bir bölümünün eczanede satılması gerektiği inancındayım. Bu ürünlerin eczanede satılması gerekliliğini birkaç madde ile sıralamak isterim.
1-Eczacı nitelikli bir sağlık personelidir yani bu reçetelerin karşılanması mesleğin aslı görevi olmalıdır.
2-Eczacı aldığı eğitim ile bu gibi reçeteleri karşılamadığında mesleği eğitim ve öğretim görmemiş kişilerin ellerine bırakmış ve yanlış uygulamalara da sebebiyet verecektir.
3-Yaşanan ekonomik kriz ve kar paylarının azalması bu gibi ilaç dışı medikal ürünlerin satışlarının eczane üzerinden yapılması işletmeye artı ciro kazandıracaktır.
Sonuç olarak eczacı arkadaşlara tavsiyem, eczanelerinde bir medikal ürün reyonu kurmaları ve bu konularla alakalı bilgi ve becerilerini artırmaları olacaktır.