Kağan BOZKURT
Veteriner Hekim
Değerli Eczacılar,
Bu yazımızda kedi ve köpek sahiplerinin kulaktan dolma bilgiler ve yanlış yönlendirmeler sonucunda edindikleri kanılar ya da kafa karışıklığı yaşadığı konularda aydınlatıcı bilgiler bulabilirsiniz.
Yanlış 1: BARF(Çiğ Kemik ve Et)diyeti köpekler ve kediler için güvenli beslenme yöntemidir.
+Çiğ besinlerdeki bakteri kirliliği üzerine yapılan araştırmalarda çiğ kümes hayvanı etlerinin %20-35’ inde ve köpekler için hazırlanan çiğ mamalarının %80’inde Salmonella spp tespit edilmiştir.
+Bu beslenme rejiminin uygulandığı köpeklerden alınan dışkı örneklerinin %30’unda Salmonella test sonucunun pozitif olduğu görülmüştür.
+Çiğ mamalarda Echerichacoli ve Yersiniaentero colitica testleri de pozitif sonuç vermiştir.
+Ayrıca çiğ etlerde, Echinococcusspp, Neosporacaninum, Sarcocystissp, Toxocaracanis, Toxo-plasmagondii ve Taeniaspp gibi parazitlerde bulunabilir.
Yanlış 2: Kemikler köpekler ve kediler için güvenlidir.
+Kemik çiğnemek diş kırılmalarının sık karşılaşılan bir nedenidir.
+Küçük veya kıymık halindeki kemik parçaları özafagus, mide veya bağırsak tıkanmaları bakımından risklidir
+Ayrıca mide ve bağırsaklarda takılan kemikler bağırsağı delebilir;bu da potansiyel bir fatal peritonit tehlikesine neden olur.
+Çiğ kemik yedirmenin pişmiş kemik yedirmekten daha güvenli olduğuna inanılmaktadır;ancak bu inanışı destekleyen veya çürüten bir kanıt yoktur.
+Ayrıca çiğ kemikler de çiğ et tüketimiyle aynı patojen kontaminasyonu risklerini doğal olarak taşımaktadır.
Yanlış 3: Kemik, köpeklerin kedilerin ağız ve diş sağlığı için yararlıdır.
+Yabani köpeklerin ve iri yabani kedilerin ağız ve diş sağlığı üzerine yapılan araştırmalar,bu yönde bir kanıt sunmamaktadır.
+Afrika yabani köpekleri üzerinde yapılan bir çalışma, bu köpeklerde evcil köpeklerdekine benzeyen diş hastalıkları bulunduğunu göstermiştir.
+Yabani köpeklerin çoğunda diş tartarı belirtileri olmaksızın periodontitis bulunduğu; dişleri temiz görünmesine rağmen, dişetlerinin sağlıklı olmadığı görülmüştür.
+İri yabani kediler üzerinde yapılan çalışmalarda evcil kedilerde görülen benzer odontoklastik rezorbtif lezyonlar tespit edilmiştir.
Yanlış 4: BARF diyeti besleyici ve dengelidir.
+Hazır mamalar çok farklı ve sayıda besin maddesini içerir. BARF diyeti bu dengeyi sağlayamaz.
+BARF üzerine yapılan bir çalışmada bu beslenme şeklinin kalsiyum, fosfor, potasyum, çinko bakımından yetersiz ve D vitamini bakımından aşırı yüksek olduğu ortaya çıkmıştır.
+Karbonhidratlar diyetin temel elemanlarından olmayabilir ama tahılsız diyetler sadece yağ ve proteinden oluşur. Bu beslenme şekli uzun vadede kilo alımına ve üremiye neden olabilir. Bu da hem sağlık hem de yaşam süresi üzerinde olumsuz etkilere yol açar.
+Bazı yetişkin ev hayvanları, bazı dengesizliklere, klinik belirtiler ortaya çıkmaksızın birkaç aydan birkaç yıla kadar dayanabilmektedirler. Ancak bu dengesizlikler, gelişme çağındaki hayvanlar üzerinde ciddi olumsuz etkiler oluşturabilmektedir.
Yanlış 5: Kedi ve köpekler karbonhidratı sindiremez.
+Köpeklerin 10.000-15.000 yıldır, kedilerin 5.000 yıldır evcilleştirilmekte olduğu ve bu süreçte beslenmelerine giderek daha çok tahıl dahil edildiği unutulmamalıdır.
+Genetik düzenlemelerle köpekler,bu besinsel karbonhidrat artışına uyum sağlayacak şekilde gelişmiştir ve günümüzün köpekleri, nişasta sindirimi ve glikoz alımıyla ilgili olan birkaç gen bakımından kurtlardan farklıdır.
+Diğer metabolik özellikler evcilleştirme sürecinden etkilenmemiş olduğundan, hem köpekler hem de kediler, karbonhidratları sindirebilmelerine rağmen, düşük karbonhidrat içeren diyetleri tercih etmektedirler.
Yanlış 6: Tahıllar ve liflerin kedi ve köpek beslenmesinde hiçbir fonksiyonu ve besleyiciliği yoktur.
+Ev hayvanları için üretilen mamaların içerdiği lifler, sağlığı korumada birçok fonksiyona sahiptir.(örneğin, probiyotikler kolon sağlığını destekler)
+Ayrıca, hazır mamalarda ki tahılların besleyicilik işlevleri de vardır. Tahıllar önemli bir enerji, E ve B vitamini, mineral, omega 6 yağ asitleri ve doğal antioksidan kaynağıdır.
Yanlış 7: Hazır mamalarda kullanılan koruyucular ve katkı maddeleri hayvan sağlığına zararlıdır.
+Hazır mamalar, antioksidan koruyucu maddeler içermektedirler.
+Bu maddelerin hayvan sağlığı açısından bir sakıncası olmadığı gibi, tam tersine besinlerin bozulmalarını önleyerek onların sağlığını korumaktadır.
Yanlış 8: Tavuk eti veya tahıllar köpeklerde alerjiye yol açar.
+Tavuk etinin ya da başka bir protein kaynağının hayvanlar için alerjik olduğu bilimsel olarak kanıtlanmış değildir. Dahası, alerji kaynağı her köpek ve kedi için farklı olabilir.
+Esasen evcil hayvanlarda görülen alerjik dermatitlerin çok az bir kısmı(%3)gıda kaynaklıdır.
+Gıda alerjisine iri moleküller(çoğunlukla proteinler)yol açmaktadır.
+Kuzu etindeki proteinin moleküler ağırlığı,tavuktaki ile aynıdır. Yani tavuk etinin daha alerjik olması için bir neden yoktur.
+Alerjiye karşı geliştirilen ürünlerde, protein kaynağı hidroliz yoluyla daha küçük parçalara ayrılarak alerji riskinin önüne geçilmektedir.
+Hypoallergenik mamalarla alerjinin besin kaynaklı olup olmadığı kolayca teşhis edilebilir. Bunun için diyete 4 hafta devam edilmelidir.
Saygılarımla...
Kağan BOZKURT
Veteriner Hekim
Pepe Veteriner Kliniği-İSTANBUL
0216 651 52 08