Rauf ATEŞ

Türkiye’de 23 bin civarında eczane var. Bunların yaklaşık 5’te biri İstanbul’da faaliyet gösteriyor. Dışarıdan bakıldığında karlı bir iş gibi görülse de, gerçek öyle değil. Yılda 300-400 yeni eczane açılıyor, sayıları kesin olmasa bile bir o kadar da kapanış yaşanıyor. Giderek kalabalıklaşan, karlılığı azalan bir iş haline dönüşüyor.

Rakamlar da bu gerçeği destekliyor. Türkiye’deki 7 bin 800 eczane ayda 20 bin YTL ciro yapıyor. Kar marjının yüzde 10 düzeyinde olduğu dikkate alınırsa, aylık gelir 2 bin YTL’de kalıyor.

Buna rağmen işi çok iyi olanlar da var. Yaklaşık 2 bin eczane, toplam cironun yüzde 70’ini gerçekleştiriyor. Sağlık sektörünün önde gelen isimlerinin katıldığı bir toplantıda dinlemiştim. Eczanelerin yüzde 30’u da mali açıdan zorda.

Bir de yeni uygulama geliyor

Bütün bunların üstüne bir de yeni uygulamalar yolda… Bunlar arasında en önemlisi ise zincir eczanelerin açılması olacak… Aldığım bilgiler, zincir eczane uygulamasının başlayacağı yolunda… Sanıyorum bundan kaçış pek mümkün olmayacak.

Çünkü, hükümet, zincir eczaneler yaratarak, sağlık harcamalarını daha iyi kontrol etmeyi planlıyor. Böylece karşısına çok sayıda ezacı değil, az sayıda şirket yöneticisi çıkabilecek. Pazarlık şansı artacak, ödediği bedel düşecek.

Bu eczacılar kadar, ilaç üreticileri için de kötü haber… Zincir eczaneler, tıpkı büyük market zincirleri gibi ilaç üreticilerinin karşısına güçlü bir şekilde oturacaklar. Onlar da kendi koşullarını, fiyatlarını zorlayabilecekler.

*****

Kaynak- Hürriyet


rates@capital.com.tr



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat