Eczacı Odaları ve Ecza Kooperatifleri Yöneticilerine

            2008 yılı Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamındaki kişilerin Türk Eczacıları Birliği üyesi eczanelerden ilaç teminine ilişkin protokol 01.07.2008 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere S.G.K. kurum başkan vekili Fatih Acar ile T.E.B. Merkez Heyeti Başkanı Ecz. Erdoğan Çolak arasında 09.07.2008 tarihinde imzalanmış bulunmaktadır.

            İmzalanan protokolün ekinde Ek-1 olarak yer alan ve altında T.C. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, T.C. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile T.E.B. Merkez Heyeti Başkanı Ecz. Erdoğan Çolak’ın imzasının bulunduğu Protokol Görüşmeleri Tutanağı’nın 1. maddesinde aynen 01.07.2008 tarihinden itibaren, ilaç firmalarından alınacak iskontolar YTL  olarak depolara aktarılacak, depolar aynı YTL miktar iskontoyu eczanelere yansıtacaklardır. Eczaneler de aldıkları YTL miktarını ilacın KDV dahil perakende satış fiyatından düştükten sonra kalan miktara eczane iskontosunu uygulayarak, SGK’ya fatura edeceklerdir.” ibaresi yer almaktadır.

            Son iki senedir kamu kurumları ile T.E.B. Merkez Heyeti arasında imzalanan sözleşmelerde ilaç firmalarının imalatçı/ithalatçı fiyatları üzerinden verdiği (ya da hiç vermediği) firma kurum iskontoları, kurumun hatası nedeniyle kurum provizyon sistemlerinde perakende satış fiyatları üzerinden hesap edilerek eczacılardan kesiliyordu.

            Eczacılara yaptırılan bu taşeronluk işleminde eczacının ortalama % 2,5-3,0 arası fazladan iskonto vermesi durumu ortaya çıkıyordu ki, resmi olarak belgelendirilemediğinden kazanmadığımız bu bedelin ayrıca vergisini de vermek zorunda kalıyorduk.

            Yeni imzalanan 2008 yılı protokolü ekinde yer alan tutanakta eczacının bu kaybı T.C. Hükümetinin ilgili bakanları tarafından da kabul edilerek  düzeltilme yoluna gidilmiştir.

            Ancak son iki sene süregelen uygulama nedeni ile eczacıların çok ciddi kayıpları söz konusudur. Kaba bir hesapla kurumlara ayda 10.000 YTL brüt tutar üzerinden fatura kesen bir eczacının ayda 250-300 YTL, iki senede 6.000-7.200 YTL (vergisi verildiği için) net kaybı vardır. Bu kaybını dileyen eczacı kurumlardan talep etme hakkına sahiptir.

            Bu nedenle Hukuk Bürolarınızı harekete geçirerek, dileyen eczacının bu kaybının telafisini isteyebilmesi için mahkemelere başvuracağı dilekçe ve dosyaları hazırlatacağınızı beyan etmenizi talep ediyorum.

            Bu iş üyelerinize karşı olan yasal zorunluluğunuzdur ve yapmama gibi bir hakkınız bulunmamaktadır.

            Saygılarımla,

            Ecz. Ertan ÇİFTÇİ

Yazıya Ek: Eczaneler üzerinden yapılan firma kurum iskontoları 2005 yılı sözleşmeleri ile 19.01.2005 tarihinde başladı.

Bu durumda kurumlara ayda 10.000 YTL brüt tutar üzerinden fatura kesen eczacının bu güne dek olan kaybı 10.500 - 12.600 YTL'nı bulmaktadır.

 



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat