Ecz. Sema KARAGÜLLE

Zonguldak Eczacı Odası Başkanı

 

18 Eylül Kararnamesi sonucu uygulamaya girecek yeni iskonto oranlarının eczacıları ve dolayısıyla vatandaşı mağdur edeceğini bazı basın yayın organlarında yer alan haberler sonucu farkına varan SGK yetkilileri uygulamayı 4 Aralık'a erteledi. Erteleme ile ilgili açıklamayı yaparken de eczacıları yeteri kadar süreleri olmasına rağmen stoklarını düzenleyememiş olmakla yani beceriksizlikle de suçladı.

Birileri bizi kandırıyor… Ya SGK yetkilileri veya TEB yetkilisi!…

Bize TEB tarafından aktarılan yetkililerle görüştükleri, son dakikaya kadar da görüşmeye devam ettikleri… Ancak herhalde bu görüşmeler de eczacıların sıkıntıları ve uygulama yürürlüğe girdiğinde yaşanacak kaos anlatılmıyor ki, SGK yetkilileri son dakikada hem de tatil gününde basın yayın organlarında yayınlanan haberlerle eczacıların ve vatandaşın mağdur olacağını anlıyor. Gerçi eczacının mağduriyeti onları pek ilgilendirmiyor. İlgilendirse zaten bu kararnameyi çıkarırlarken kamu kurum iskontosu denilen uygulamayı eczacının sırtından alırlardı. Eczacının bu uygulama da mağdur olacağı çok açık, 2 Kasım'a kadar eczanesindeki stokları ayarlayamayan beceriksiz eczacının 4 Aralık'a kadar nasıl ayarlayacağını sanıyorlar acaba? Eczacı stoklarını niye ayarlayamıyor hiç düşünmüyorlar mı? Vatandaşı mağdur etmememe adına hala bu ilaçları depolardan satın almaya devam ettiklerini düşünemiyorlar mı?

Sanayii'nin 18 Eylül den itibaren yeni iskontolarla ilacı satması ve kamunun 45 gün sonra yeni iskontolarla ilaç almaya başlaması ile eczacının raf zararı bir ölçüde karşılanabilecekken, sadece uygulamanın 4 Aralık'a ertelenmesi neyi değiştirir ki? Kurum yetkilileri 4 Aralık da yaşanacak kaosu da herhalde 3 Aralık'da yine basın yayın organlarında görüp fark edecekler. Yalnız yetkililer şunu bilmeliler ki, 4 Aralık'da yaşanacak kaos, 2 Kasım'da 700 ilaçta yaşanacak kaosa benzemeyecek. O güne kadar uygulamada eczacı lehine bir düzenleme yapılmazsa kamu iskontosu yükselecek 700 kalem yanına fiyatı düşecek 2300 kalem ilaç da eklenerek depolara iade edilecek ve rafında ilaç kalmayan eczacı hizmeti zorunlu olarak durduracak.

Artık herkes yani TEB ve SGK yetkilileri şunu anlamalı, eczacının hiç kimse için feda edecek bir kuruşu bile yok. Bizler yaşam savaşı veriyoruz. İlaç hizmetinin aksamadan devam edebilmesi için, yani yaşatmak için yaşamalıyız. Bunun için de eczacının sırtındaki kambur yani Kamu Kurum İskontosu ve Muayene Katılım Payları bizlerden alınmalı, İlaç Fiyat Kararnamesi yeniden düzenlenerek eczacı karlılığı % 30 un üzerine çıkarılmalı ve devlet bizden aldığı hizmetin bedelini yani meslek hakkımızı ödemeli.

4 Aralık'da hizmetin aksamadan devam etmesi için tüm yetkilileri uyarıyoruz. YAŞATMAK İÇİN ÖNCE BİZ YAŞAMALIYIZ…



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat