Ne zaman yeni bir eylem kararı duysam aklıma 2008 yılındaki hayal kırıklıkları gelir, 2008 yılı Temmuz ayında sanayiinin imzasız taahüdüne dayanarak kabul edilen bir sözleşme ve sonra atılan geri adımla gelen hayal kırıklığı, sonra aralık ayındaki miting, çizilen kırmızı çizgiler, o çizgilerin pembeleşmesi, en son kırmızı çizgilerin ilk 3 maddesi KKİ-muayene ücreti-ilaç fiyat kararnamesine bağlı karlılığın düşük olması, bedelsiz kamulaştırmanın eczane sermayeleri üzerinden yapılması konuları çözümlenmeden sözleşmenin imzalanması ile gelen hayal kırıklığı, şimdi tekrar bir hayal kırıklığına uğrayacak gücüm yok..
Aşağıda yazılı konular çözümlenmeden yapılacak bir anlaşma bu saatten sonra ne beni, ne de eczanesinde yaşam savaşı veren yirmibin küsur eczaneyi tatmin etmez.
1-KKİ (kamu kurum iskontosu, yani sanayii iskontosu kamburu tamamen eczanelerin üstünden alınıp, kurum ile sanayii arasında çözümlenmeli)
2-Muayene ücreti tahsilatı hastaneden yapılmalı,eczaneler hiç bir şekilde bulaştırılmamalı bu işe, eğer bu uygulama devam edecekse ya TEB, ya da Kurum tarafndan özel güvenlik elemanı tahsis edilmeli(hastalarla çıkabilecek tartışma ve kavgalara müdahele edebilmesi için).
3-İlaç fiyat kararnamesi baştan sona gözden geçirilmeli.
a-İlaç karlılığı, gerekirse MF'ler ve ticari iskontolar kaldırılarak, net, anlaşılır bir hesap ile %30-35 seviyelerinde olması sağlanmalı.
b-İlaç fiyat düşüşleri (buna karşı değiliz, ama bizim cebimizden ve sermayemizden yapılmaması şartı ile) zararları için eczanelere bir kaynak sağlanması (bu sanayiinin desteği olabilir, eczacılık meslek hakkı olabilir)
4- a-SGK provizyon sistemi ile SUT un uyumlu olması, bilgiler doğru giriliyor ve provizyon sistemi ödüyorsa, sonraki süreçte eczacının sorumluluğunun olmaması,
b-Kesintilere neden olan ilaç raporlarının formata uygun olmaması durumunda kesintinin raporu düzenleyen hastane ve doktordan tahsil edilmesi, eczanelerin bu sıkıntıdan kurtarılması
Şimdi bir eczaneye ortalama her gün 100-150 reçete geldiğini varsayalım, eczacı önce bu hastanın sigortalılık durumunun uygunluğunu kontrol edecek, sonra varsa raporu uygun mu değil mi bakacak, sonra gerek varsa ldl, kemik dansitometresi, anjiyografisi, hemoglobin seviyesi, lökosit, trombosit seviyesi, kaçıncı siklüs olduğu vs tahlilleri var mı ?? varsa uygun mu?? Bakacak, sonra eski ve yeni muayene katılım payı borcu var mı ona bakacak, ilacı bitmiş mi bitmemiş mi ona bakacak, tabii bunlar provizyon sistemi çalışıyorsa yapacağı işlemler,çalışmıyorsa 1 saat 2saat eczanede oturtacak, çay içirecek, oyalıyacak, bütün bunları halletti diyelim bir de sağlık ve ilaç danışmanlığı yapacak, gebelik var mı, başka ilaç kullanıyor mu?? metabolik bir hastalığı var mı?? doz ayarlaması gerekiyor mu?? gibi konularda danışmanlık yapacak. Bir de işin ekonomik boyutu var, o gün ödenmesi gereken çekin karşılığı var mı?? "x" kurumun ödeneği ne zaman gelecek (konsolide bütçede ödeneği 9 ay gelmeyen kurumlar var) bütün bunları eksiksiz yapmaya eczacının ne zamanı ne de takati var, bunu yapabilmek için eczacının üstünden bazı angaryaların kaldırılması gerekiyor.
4 Aralık ta kepenk kapatmanın sonrasında, fiyat düşüşlerinden kaynaklanan zararımızın bir kısmı karşılanacak, eylem son verdik denirse bu eylemin hiç bir anlamı olmaz, bizim sorunlarımız yukarda saydığım şekilde bir bütündür, hepsi bir arada çözümlenmediği takdirde, tüm sorunlar yerli yerinde, ama fiyat düşüşüile ilgili 1-2 iyileştirme yapıldı sıkıntı bitti noktasına gelirse, bu eylemin hiç bir anlamı olmaz, popülist bir eylem olmaktan öteye geçmez, o zaman da bu ve bunun gibi eylemlerin başarı şansı sıfırdır, çünkü sorunumuz bir değil, 6-7 tane dir. Hepsinin bir arada çözümlenmesi gerekir, yoksa 2 geri 1 ileri gider gelir ve hiç bir neticeye varamayız, 9-10 ay ara ile miting yapar, kepenk kapatır ama hiç bir netice elde edemeyiz, hastaların, vatandaşın maskarası oluruz.
Eylemin etkili olabilmesi için ;
1-Tüm sorunların beraber vurgulanması (tek sorunumuz fiyat düşüşü değildir,yukarda sayılan bir sürü sorun vardır)
2-Bu sorunlar beraber çözümlenmediği takdirde kepenk kapatma ve devamında tek taraflı sözleşme feshi dahil tüm seçeneklerin kullanılması
3-Tatmin etmeyen pansuman tedbirlerlere revizyonlara itibar edilmemesi, 10 sorununuz var ,ikisini çözdük sekizi kalsın çözümlerinden uzak durulması,5 yıldır bu işin bedelini bizim ödediğimizin,bundan sonra başkalarının ödemesi gerektiğinin özellikle vurgulanması.
Bu kararlılık gösterilemeyecekse,yarım yamalak ,dostlar alışverişte görsün türünden bir eylem bize yarardan çok zarar verir,her eylem sonrası hastaların ve semt sakinlerinin ''hadi yine iyisiniz,bir sürü şey kopardınız '' türünden sözlerini duymak istemiyoruz..
Lütfen bu sefer daha kararlı olalım,daha kalıcı,daha rasyonel çözümler üretelim,geleceğe daha umutla bakalım,sorunlarımızı doğru aktaralım,haklıyken haksız duruma düşmeyelim,yoksa işin ciddiyetini en yakınımızdakilere bile anlatamayız.
Hepinize, hepimize başarılar diliyorum, yolumuz açık olur inşallah.