SGK NEBÜLİZATÖR öder mi?

Öder.

Ama nasıl?

Önce elimize gelen raporu incelemeye başlayacağız.

Gerekli ve önemli basamakları aşağıda sıraladım...

 

1-RAPOR;

   a- Erişkin hasta:

    Göğüs hastalıkları veya alerji hastalıkları uzmanlarından en az birinin yer aldığı sağlık kurulu tarafından düzenlenen rapor

   b-Çocuk hasta:

   Çocuk allerji hastalıkları uzmanları veya çocuk göğüs hastalıkları uzmanı, bu uzmanların bulunmadığı sağlık kurumlarında çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanlarından en az birinin yer aldığı sağlık kurulları tarafından düzenlenmesi gerekmektedir.

2- Sağlık kurulu raporu ekinde solunum fonksiyon testi (SFT) veya gerekiyorsa arteryal kan gazı sonuçlarını gösterir belge eklenecektir.

3- Kompresor tipi nebülizatör  bedelleri kurumca karşılanacak olup ultrasonik nebulizerler bedelleri kurumca karşılanmaz.

 

 

4- Erişkin hastalarda cihazın verilmesine ilişkin olarak, inhaler preperatlar ve inhaler preperatların kullanılmasına yardımcı aletleri (arechamber, spacer v.b.) kullanamadığı sağlık kurulu raporu ile belgelenen,

a)   Stabil kronik akciğer hastalığı olanlarda; FEV1 ≤40 ise AKG değerlerine bakılmaksızın, FEV1 ≥ 40 ise ;  AKG ‘da PaO2≤55mmHg  veya Sao2 ≤88 olması,

b)   Persistan astımlı hastalarda,FEV1 veya PEFR ≤ % 60 veya  FEV1 veya PEFR % 60-80 arasında olup günlük PEFR  veya FEV1 değişkenliği % 30’un üzerinde,

c)   Bronşiektazi tanısı ile birlikte kalıcı hava yolu obstrüksiyonu olan hastalarda; stabil dönemde FEV1 ≤40 olduğu sağlık kurulu raporunda belirtilmesi ve dayanağı rapor ekinde yer alması koşuluyla nebülizatör cihazı bedelleri kurumca karşılanır.

5- Çocuk hastalarda cihazın verilmesine ilişkin olarak;

a-   Persistan astımlılarda; FEV1 veya PEFR ≤%60 olan veya FEV1 veya PEFR % 60-80 arasında olup günlük  PEFR veya FEV1 değişkenliği  % 30’un üzerinde olması veya

b-   14 yaşın üstündeki  hastalarda; FEV1 veya PEFR ≤ 40 olması veya

 

c-   6 yaşın altındaki hastalar ve 6 yaşın üstünde olup ek sorunu örneğin nörolojik bir sorun nedeniyle solunum fonsiyon testi yapılamayan hastalarda  bu durumun sağlık kurulu raporunda belirtilmesi koşuluyla nebülizatör  cihazı bedelleri kurumca karşılanır.

 

d-   Astımlı çocuklarda sadece ağır veya çok ağır ( hayatı tehdit eden) astım krizlerinde kan gazı değişkenliği olabilir. Astım krizinde olmayan persistan ağır astımı olan çocuklarda arteryal kan gazı sonuçları, ister 6 yaş altı isterse 6 yaş üstü olsun nebülizer cihaz endikasyonu aranmaz.

 

6- Solunum fonksiyon testi yapamayan ve kronik akciğer hastası tanısı konmuş olan  çocuklarda , bronkopulmoner displazi, bronşiolitis obliterans tanılı hastalarda, interkostal adaleleri çalışmayan veya mental retarde ( IQ ≤40) olan nörolojik  sorunlu hastalarda Pa O2 ≤ 55mmHg veya Sao2 ≤ 88 olması halinde bu durumun sağlık kurulu raporunda belirtilmesi gerekmektedir.

NEBÜLİZATÖR

SUT KODU

DO1008

SUT LİSTE ADI

EK-3/C-3

Rapor tamam ya sonra...

-Hastamıza hangi marka Kompresörlü NEBÜLİZATÖR vereceksek onun ÜTS bayilik belgesini de reçete arkasına eklememiz gereklidir.

-Barkodu kesilmelidir. Reçete arkasına yapıştırılmalıdır.

-Miyad takiplidir.

-Garanti belgesi tarafımızdan kaşe-imzanlanmalı hastaya teslim edilmelidir.

-100 TL geri ödemesi bulunmaktadır.

Kolay gelsin...

 



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat