Değerli Meslektaşlarım; bu hafta Sosyal Güvenlik Kurumunca lokal anestezik amaçlı tedavilerde tetrakain etken maddesinin 1% oranından fazla kullanıldığı gerekçesiyle, geriye dönük olarak yapılan reçete kontrollerinde reçeteyi yazan hekim ve reçeteyi hazırlayan eczacılardan müştereken yapılan kesintilerle gündeme gelen Tetrakain’in İspanya Milli Formülerinde lokal anestezi amacıyla 2% oranında yer aldığı bir preparatı beraberce inceleyeceğiz.

Rp.

Tetracaina                       2%

Polietilenglicol 400          70 g

Polietilenglicol 4000        30 g

 

Formülde yer alan maddeler;

Ametokain-  Pantokain- Tetrakain- Tetracaine-  Tetracainum;

Katı mumsu, beyaz veya hafif sarı, suda zor çözünen, alkol, eter ve kloroformda çözünen tetrakain, ester yapılı ve uzun etkili bir lokal anesteziktir. Diğer lokal anesteziklere göre en toksik lokal anestezik ilaç olarak kabul edilir. Bu preparatlar tipik olarak larenks, trakea veya özofagus incelenmeleri öncesi larenks ve özofagus reflekslerinin önlenmesi ve lokal analjezi için kullanılırlar. Ayrıca, Herpes labialis'in neden olduğu ağrının palyatif olarak önlenmesi için de kullanılabilir. Güçlü bir lokal anestezik olan tetracain, krem ve merhem formunda topikal olarak kullanılır. Diş Hekimliğinde oklüzyon tedavisinde Tetracain %4 ve %1,5 oranlarında karbomer jeli içerisinde hazırlanmaktadır. (Oklüzyon; Çiğneme sisteminin kas sinir (neuromuscular) kontrolü ile oluşan karşıt dişler arasındaki herhangi bir temas ya da temasların varlığı olarak tanımlanır.) Isı ve ışıktan korunarak saklanmalıdır.

  

Makrogol 400- Polietilenglikol 400- Polyoxyethylen 400- Polyethylenglycol 400;

Polietilenglikol 400 farmasötik endüstride değişik amaçlarla kullanılan bir polietilen glikoldür. Polietilen glikoller genelde tekrarlayan benzer yapıda alt birimlerden (monomerler) oluşan polimerlerdir. Poli (etilenglikol) toksik değildir ve çeşitli farmasötik ürünlerde kullanılanılır. Birçok laksatifin, cilt kreminin (setomakrogol olarak) ve cinsel temas esnasında kullanılan lubrikanların (çoğu zaman gliserinle kombine halde) esasını oluşturur. Cerrahi ve kolonoskopi girişimlerinden önce bağırsak hazırlığı ve ilaçlarla doz aşımı durumunda elektrolit içeren muhtelif polietilen glikol tipleri kullanılır. Polietilen glikol 400 (Macrogol 400) parenteral, oftalmik, rektal, topikal ve vajinal preparatların hazırlanmasında kullanılır. Polietilenglikol 400 sıklıkla göz kuruluğuna karşı kullanılan oftalmik preparatların bileşiminde yer alır.

Macrogol 4000- Polietilenglikol 4000- Polyethylene glycol 4000- Polioksietilen glikol;

Polietilen glikoller topikal preparatlarda ve supozituvarlarda kullanılan suda çözünür sıvağlardır. Ayrıca çözücü, taşıyıcı, çözünürlük arttırıcı, tabletlerde bağlayıcı ve lubrikan, film tabletlerin kaplanmasında plastizer olarak da kullanılırlar. Makrogol 3350 gibi bazı tipleri oral yoldan elektrolitlerle kombine halde laksatif olarak kullanılır. Polietilen glikoller, etilen oksit ve suyun kondenzasyon ürünleridir. Ortalama molekül ağırlığı 200-600 arasındaki polietilen glikoller berrak, renksiz ya da hafif sarı renkte, viskoz sıvılardır. Hafif karakteristik kokulu ve acı maddelerdir. Ortalama molekül ağırlığı 1000'in üzerinde olan polietilen glikoller beyaz ya da beyaza yakın renkte, değişik kıvamda katı ya da toz halinde bulunurlar. Hafif bir karakteristik kokuları vardır. Viskoziteleri molekül ağırlığının artmasına bağlı olarak artarken, higroskopiklikleri azalır. Örneğin PEG 4000 ve üzeri polietilen glikoller higroskopik değildir. Polietilen glikollerin tümü suda çözünür ve kendi aralarında her oranda karışırlar. Sıvı tipleri aseton, alkoller, benzen, gliserin ve glikollerde çözünür. Katı tipleri aseton, diklorometan, etanol ve metanolde çözünür; alifatik hidrokarbonlar ve eterde güç çözünür; sabit yağlarda ve sıvı parafinde patik olarak çözünmez. Polietilen glikol 20.000 gibi molekül ağırlığı yüksek olan tipleri sulu çözeltilerde jel oluşturur.

Formülün hazırlanması;

Benmaride cam bir beher içerisine PEG 400 ve PEG 4000 konarak homojen bir karışım haline gelene kadar ısıtılır. Isıtılan karışım cam havan içerisindeki tetrakain üzerine geometrik seyreltme yöntemi ile ilavelerle havanda ezilerek preparat sonlandırılır. Formül ışıktan korunmalıdır.

İyi bir hafta dileğiyle…

Kaynak:

1-La Formulacion Magistral en la Oficina de Farmacia valencia, 1981

2- RxMediaPharma®2016 İnteraktif İlaç Bilgi Kaynağı  

 

Tel: (332) 3520657

Fax: (332) 3512816

a.pekcan@eczacininsesi.com

http://www.majistralformul.com/

 



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat