Rp

Podophyllum Resin  …… 10.00-25.00 g

Benzoin Tincture  q.s. ….100.00 ml

Podofillum- Podofilino- Podophyllinum- podophyllum rhizome -wild mandrake; Podofilin topikal sitotoksik bir ajandır. Genital siğillerin ve diğer papillomaların tedavisinde kullanılır. Eksternal genital/perianal siğiller, vajinal siğiller ve üretral meatus siğillerin tedavisinde kriyoterapiye alternatif olarak önerilir. Podofilin reçinesi antimitotik etki gösterir ve esas olarak anogenital siğillerin (kondiloma akuminata) tedavisinde kullanılır. Alkolde veya benzoin tentürü içinde hazırlanan %15 (Hint podofilini) veya %25 (Amerikan podofilini)'lik çözeltileri bu amaçla1-6 saat süreyle siğillerin üzerinde bırakılır ve daha sonra yıkanır. Bu tedavi haftada bir olmak üzere yaklaşık 6 hafta uygulanır. Bu sürede başarılı sonuç alınamazsa alternatif bir tedavi düşünülmelidir. %0.5 podofilotoksin içeren alkol veya alkollü jeli ya da %0.15'lik podofilotoksin krem benzer şekilde kullanılır. Podofilin ABD'de FDA tarafından 1945 yılında onaylanmıştır. Türkiye'de topikal preparatı Podofilm, veneral siğiller (kondiloma akuminata), genel siğiller (verruka vulgaris) gibi benin epitelyal oluşumlar ile granüloma ingüinale ve plantar siğiller gibi benin papillomaların tedavisinde kullanılmak üzere 3 Nisan 2008 tarihinde onaylanmıştır.

Aselbent-Aselbnet (benzoin)-Benjoin tentürü -Benzoes tinctura-Tinctura Benzoes-Basit Benzoin Tentürü (Simple Benzoin Tincture); 10 kısım %90'lık alkolde 1 kısım Sumatra benzoini'nin maserasyonu ile hazırlanırken Benzoin Tentürü (Benzoin Tincture, Compound, BP veya diğer adıyla Friars' Balsam) yaklaşık %4.5 oranında balzamik asitler içerir. Yaklaşık 500 ml sıcak suya (kaynar olmayan) bir çağ kaşığı döküldükten sonra çıkan buharlar inhale edilerek kullanılır. Bileşik Benzoin Tentürü %90'lık alkolde %10'luk benzoin, %7.5 asilbent (storax), %2.5 tolu balsamı ve %2 aloe'nin maserasyonuylae hazırlanır. Dozu BP 1932'ye göre 2-4 ml'dir. USP'ye göre %10 benzoin (Sumatra veya Siyam), %8 asilbent (storax), %4 tolu balsamı ve %2 aloe içerir.  Doğu Asya'da Siyam ve Sumatra'da yetişmekte olan Styrax (aselbent ağacı) türlerinden elde edilen bir tür reçinedir. Tıpta ve koku yapımında kullanılan bu reçine (balsam), aselbent ağacının gövdesinde açılan derin yarıklardan akan balsamın kuruyup katılaşmasıyla elde edilir. Dışı sarımsı beyaz ya da esmer kırmızı renktedir; iç kısmı beyaza çalar. Kendine özgü keskin bir kokusu vardır. İki tür aselbent mevcuttur. Bunlardan biri Styracacea familyasından Styrax benzoin ve Styrax paralleloneurus bitkilerinden elde edilen Sumatra aselbenti (Sumatra benzoini)'dir. İkincisi yine Styracacea familyasından Styrax tonkinensis'ten benzer bir yöntemle elde edilen Siyam aselbenti (Siyam benzoini)'dir.  Sumatra aselbenti (Sumatra benzoini), kahve-griden kırmızı-kahveye değişen renkte yarı saydam kırıklı parçaçıklar veya bloklar halinde bulunur. Hoş bir kokusu ve hafif buruk bir tadı vardır. Sumatra aselbenti bir oleorezindir ve %70-80 oranında reçine içerir. Sinnamik asit ve kuru materyal üzerinden hesaplanmak üzere %25'ten az total balzam ve %90'lık alkolde çözünmeyen %20'den fazla madde içermemelidir. Sumatra benzoini nezle ve üst solunum yolu enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılan inhalasyon preparatlarının bileşimine girer. Antiseptik ve protektif özellikleri nedeniyle topikal preparatların bileşimine de katılır.Haricen topik,sikatrizan,hemostatik olarak kullanılır Siyam aselbenti (Siyam benzoini)'ti, serbest benzoik asit, (+)-siarsinolik asit, vanilin ve az miktarda sinnamil benzoat ile birlikte %68 oranında kristalize koniferil benzoat içerir. Benzoik asit olarak hesaplanmak üzere %25'ten az olmamak üzere serbest veya bağlı asit içerir. Kırıklı parçaçıklar veya bloklar halinde bulunur; yüzeyi parlak kırmızı-kahve renklidir; parçacıkların içi sütsü-beyaz renktedir ve kırılan yüzeyler zamanla kırmızı-kahve bir görünüm alır. Vanilin kokusunda ve tadı ekşiden çok hafif tatlıdır. Serin bir ortamda saklanmalı ve ışıktan korunmalıdır. İçerdiği koniferil benzoat nedeniyel yağların bozunmasını önlemek amacıyla kullanılmıştır. Bu bakımdan Sumatra aselbentine göre daha etkilidir.

ETKİ MEKANİZMASI; Podofilin sitotoksik etkisini esas olarak mitoz bölünmeyi metafazda durdurarak gösterir. Böylece podofillinin temel etkisi, primer akantolitik özelliğine bağlıdır. Sonuçta tümör eksfoliasyona uğrar. Epitel hücrelerinde yoğun morfolojik değişiklikler meydana gelir. Podofillinin sitotoksik etkisi ilekolşisinin etkileri arasında benzerlikler vardır. Podofillin, epitel hücrelerindeki mitozu metafaz safhasında durdurur. Podofillin yoğun keratin depolanması olan siğillerden daha çok plantar siğiller gibi daha az keratin depolanması olan siğiller üzerine çok etkilidir. Litik etkisi epidermal hücrelerin ötesine geçemez; bazal tabaka intakt olarak kalır ve koryum üzerine minimal etki yapabilir. Topikal olarak uygulanması skar oluşumuna yol açmaz. Podofilin topikal olarak uygulanır. Topikal uygulanan podofilin sistemik absorbsiyona uğrar. Kolayca dağılan, kanayan veya henüz biyopsi alınmış siğillere uygulandığında absorbe olan miktarı artar. Podofilinin, diyabet, steroidler, kan dolaşımı bozukluğu, kanayan siğiller, benler, doğum lekeleri, içinde büyüyen kıl bulunan alışılmışın dışındaki benler, enflamasyonlu ve iritasyonlu dokularda kulanılması kontrendikedir.

Sistemik absorbsiyon riski nedeniyle bazı uzmanlar podofillin reçinesinin vajinaya uygulanmasına karşıdır. Podofilin, FDA gebelikte risk sınıflamasına göre X grubuna dahildir ve gebelikte kullanılması kontrendikedir. Gebelikte tedavisi gereken vajinal, perianal veya anal bölgelerdeki siğillere, elektrodesikasyon, diyatermi, küretaj, cerrahi uzaklaştırma veya sıvı azot ya da kuru buzla kriyocerrahi gibi alternatif yöntemler uygulanmalıdır.

Topikal olarak uygulanan Podofillin'in sistemik etkisi bulunmamaktadır. Veneral siğiller (kondiloma akuminata), genel siğiller (genel wartlar=verruka vulgaris) gibi benign epitelyal oluşumlar ile granüloma ingüinale ve plantar siğiller gibi benign papillomaların tedavisinde endikedir.

PODOFILM® topikal solüsyonda aktif madde olarak %25 Podofillin resin bulunur. Yardımcı maddeler olarak Benzoin tentürü ile Benzoin Sumatra tentürü mevcuttur.

Yalnızca haricen kullanılmalıdır. İlaç uygulanırken çevre dokuların etkilenmemesine özellikle dikkat edilmelidir. Çevre cilt dokusu petrolatum (vazelin) kullanarak korunmalıdır. Her tedavi seansında 1-2 ml Podofilm'den fazlası kullanılmamalıdır. Anogenital Siğiller (Kondiloma Akuminata): PODOFILM® tedavisi hekim tarafından uygulanması gereken bir tedavidir. Bir pamuk aplikatör veya kürdan kullanarak ilaç dikkatlice lezyon üzerine uygulanır. Yeni bir uygulamadan önce kuruması beklenir. İlk uygulama sırasında uygulanan PODOFILM®, lezyon üzerinde 1 saat kalmalı ve sonrasında yıkanarak uzaklaştırılmalıdır. Bu ilk uygulama inflamatuvar reaksiyona neden olmamışsa ve ağrılı değilse sonraki uygulamalarda, PODOFILM®, yıkanmadan önce lezyon üzerinde 4-6 saat bekletilebilir. Sonrasında ilaç, su ve sabun kullanılarak ortamdan uzaklaştırılır. Gerekli olduğunda tekrar eden uygulamalar 1 hafta aralarla yapılabilir. Podofillin'in servikal siğillerde uygulanmasından sonra 6 ay içinde yapılacak olan PAP smear testlerinin yalancı-pozitiflik verebileceği bildirilmiştir. Geniş alana uygulama ile sistemik absorbsiyonu mümkündür. 25°C'nin altındaki oda sıcaklığında muhafaza edilmelidir.

İyi haftalar dileklerimle…

 

Tel: (332) 3520657

Fax: (332) 3512816

a.pekcan@eczacininsesi.com

http://www.majistralformul.com/



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat