Türk dil kurumunun sözlüğüne bakmak nereden aklıma geldi bilmiyorum, fakat baktım;
1.sırada yer alan anlamı Bir işi kazanç sağlamak amacıyla yapan (kimse), amatör karşıtı….birde ekşi sözlüğe baktım orada da Yaptığı işten gelir elde eden sözcüğü ile karşılaştım, bu iki tanım da hiç ama hiç hoşuma gitmedi…
Aramaya çalıştığım sözcük PROFESYONEL kelimesinin karşılığı idi. Yaptığı işten gelir elde eden derken acaba bizden yani eczacılardan mı söz ediliyor diye düşünmeden de edemedim.
Kısaca bize SAĞLIK PROFESYONELİ sıfatını layık gören meslek büyüklerimize bu tanımların bize hiç uymadığını söylemek isterim. Kısacası ben Meslek Profesyoneli olmak istemiyorum yani sadece bu meslek kazanç sağlamak için yapılan bir meslek olarak algılanması çok acı… Gerçi olmak istesek de olamayız artık, çünkü tanıma dikkat ederseniz profesyonel kelimesini sözlükler yaptığı işten gelir elde eden kişi olarak tanımlıyor. Ayrıca bizler artık bu meslekten bir gelir elde etmekten de ne yazık ki çok ama çok uzağız.
Ben "Tedavi Sanatı Ustası" olmayı hep "Sağlık Profesyoneli" olmaya tercih etmişimdir.
"SECUNDEM ARTEM"
Ne sihirli bir kelimedir. "SANATIMIZA GÖRE"
Bayılırım bu kelimeye. Eczacı olduğumu hatırlatır. Eczacılık Mesleğinin bir tedavi sanatı olduğunu ifade eder. Sihirlidir, adeta ilahi bir sesdir... Derinlerden gelen.
SECUNDEM ARTEM... Eczacının sanatı. Eczacı beyaz önlüğünü giyer laboratuvarına kapanır. O an kimse karışamaz sanatını icra ederken kimse müdahale edemez. Tüm mesleki bilgi ve becerilerini ortaya koyarak ilacı yapamaya başlamıştır. Öyleki bu sanatı icra ederken (Doz ile ilgili olmamak kaydı ile) reçeteyi yazan hekime bile danışmadan istediği düzeltmeleri yapar.
Meslek kuralları, meslek etiği ve deontolojik kurallar Eczacı sanatını icra ederken reçeteyi yazan hekime bile bilgi vermeden formülasyonda hangi düzeltmeleri yapar hangi düzeltmeleri yapar iken hekime bilgi vermek zorundadır, tüm bu ayrıntıları düzenlemiştir.
İsterseniz bunları kısaca inceleyelim.
A) Hekime bildirmek şart değildir.
NOT : Son iki madde için hekime bilgi verilmesi yerinde olur.
B)Hekimin onayını gerektiren değişiklikler
Şimdi son söz olarak şunu hatırlatmak isterim; Eczacı tedavi sanatının ustasıdır. Doz ile ilgili olmamak kaydı ile formülde sınırlı bir takım değişiklikler yapabilir. Bu ustanın kendisine tanınan sınırlar içerisindeki istisnalarıdır. Bu düzeltmeleri yaparken USTA reçeteyi yazan doktora bile bilgi vermek durumunda değildir. SGK'daki meslektaşlarımızında bunu bilerek reçete kesintilerine bu noktada yaklaşmaları çok ama çok önemlidir. Aksi taktirde ustaya tanınan bir hakkın gasp edilmesi gibi bir sonuç ortaya çıkar... DİKKAT!
Tel: (332) 3520657
Fax: (332) 3512816
http://www.majistralformul.com/