TEŞEKKÜR;
Değerli Meslektaşlarım; 19-11-2012 tarihinde ilk makalemi yazmaya başladığım tarihten bu yana iki yılı aşkın bir süre geçmiş. Bu süre içerisinde hiç ara vermeksizin her hafta bir makale yazarak yüzonbir (111) makaleyi kaleme almış bulunmaktayım. Bu süreçte yayınladığım yazılarıma ilave olarak daha önce hiçbir yerde yayınlamadığım makalelerinde yer aldığı kitap derlemesiyle yeni yılın ilk haftasında MAJİSTRAL MAKALELER isimli kitabımı çıkarmış olacağım. Bu kitabımda dünyanın değişik ülkelerinde reçete edilen ve tedavi değeri yüksek olan majistral formülleri bulacaksınız.
Elbette beni her hafta yazmaya teşvik eden siz değerli meslektaşlarımın yazılarıma göstermiş olduğu olağanüstü ilgisiydi. Yine bu süre zarfında sizlerden gelen yüzlerce soruya cevap verirken DOCENDO DİSCİMUS yani ÖĞRETEN ÖĞRENİR kuralı gereğince sayenizde o kadar çok şey öğrendim ki, sizlere bunun için teşekkür borçlu olduğumu ifade etmek istiyorum.
Sizlerden gelen sorulara cevap ararken öğrendiğim en değerli bilgi ise SOCRATESİN ünlü sözü SCİO ME NİHİL SCİRE (Bildiğim tek şey hiç birşey bilmediğimdir.) oldu...
SAÇ DÖKÜLMELERİ TEDAVİSİNDE UMUT VEREN BİR SAÇ LOSYONU;
SPIRINOLACTONE SAÇ LOSYONU
Bilindiği gibi saç dökülmesinin %95 sebebi genetiktir ve hormonlardan kaynaklanmaktadır.
Saç dökülmesi sürecinde iki tip androjen rol oynar. Bunlar testosteron ve dihidrotestosterondur (DHT). Dihidrotestosteron adından da anlaşılacağı üzere bir testosteron türevidir. 5-Alfa redüktaz enziminin görevi göreceli olarak inaktif olan testosteronu, daha aktif bir formu olan dihidrotestosterona çevirmektir. DHT saç kökleri üzerindeki her tip androjen reseptörüne kolaylıkla bağlanıp kuvvetli etkisini gösterebilir. Testosteronun da saç kökleri üzerinde etkisi vardır fakat bu DHT`ninkinden çok daha zayıf bir etkidir. Dolayısıyla saç köklerinin içinde ve çevresinde, özellikle dermal papillada çok sayıda bulunan 5-alfa redüktazın androgenetik saç dökülmesi sürecinin anahtar enzimi olduğu söylenebilir.
Bu iki hormonun saç köklerindeki reseptörleriyle etkileşmeleri kafa derisini kaplayan saçlarda bir takım değişimlere neden olur. Zaman içinde terminal saçların büyüme (anajen) evreleri kısalır. Katajen (ara) ve telojen (dinlenme) evrelerinin sürelerinde bir değişiklik olmadığından, sonuç olarak dinlenme dönemindeki saç köklerinin sayısı ve oranı artar. Katajen ve telojen dönemindeki köklerin normalde %10 olan oranı %20`ye çıkar. Daha fazla saçın dinlenme döneminde olması da, daha fazlasının dökülmesi sonucunu doğurur. Etkilenen saç kökleri kısalır ve incelir. Bunun sonucu olarak buralardan daha ince, kısa ve zayıf saçlar çıkar.
Saçların döküldüğü bölgelerde 5-alfa redüktaz enziminin aktivitesi daha yüksektir. Dolayısıyla buralarda daha fazla testosteron dihidrotestosterona çevrilmektedir. DHT`nin testosterona oranı ne kadar büyük olursa saç dökülmesi de o kadar hızlı olur.
DHT saç kökünde saç üreten hücrelerde harabiyet oluşturarak saçın kalite kaybederek dökülmesine sebep olur. DHT her erkekte vardır ama saç kökünde DHT nin zarar verebilmesine aracılık eden yapı erkeklerde saç dökülmesine sebep olur.
Spironolakton genellikle yüksek tansiyon tedavisinde kullanılan potasyum tutucu bir diüretiktir. Polikistik over sendromu ve kadınlarda görülen hirsutizm olgularının tedavisinde de kullanılmıştır. Spironolakton önemli DHT'nın öncü steroidlere dönüşümünü inhibe ederek kafa derisi DHT miktarını azaltır. Spironolakton'nun ayrıca saç köklerinde koruyucu olduğu düşünülmektedir .
Spironolakton hızlı bir şekilde ve tamamen ciltten metabolize edilir ve başka herhangi bir organ sistemini etkilemez. Hastaların yaklaşık%1'inde, bir döküntü gelişebilir. Bu durumda, hastada topikal spironolakton kullanımı kesilmelidir. .
SPIRINOLACTONE SAÇ LOSYONU
Rp
Spironolactone 1 g
Methycellulose 0,25 %
Ethanol 95 % 40 ml
Propylene glycol 20 ml
Purified water qs 100 ml
Formülün hazırlanışı
Spirinolakton ve metilselülozu karıştırın. Bu karışıma propilen glikol ilave edin. Daha sonra %95 etanol ekleyip iyice karıştırıp yeterli hacme distile su ile tamamlayın.
Minoksidil ve spironolakton, aynı çözelti içinde bir araya getirilmemelidir. Bunlar kimyasal olarak birkaç gün içinde reaksiyona girerek özellikle hoş olmayan kokuya neden olurlar ve bozulmaya yol açarlar.. Bu reaksiyonun oluşması için saatler gerektiği için, minoksidil ve spironolakton ayrı kaplardan bir kafa derisine tatbik edildiği takdirde, istenmeyen reaksiyon meydana gelmez.
Hasta uyumunun iyi olduğu bu formülasyonda topikal minoksidil+azelaik asit yada spironolakton genellikle aynı sonuçları vermektedir.
2014'e veda ederken, yeni yılda görüşmek üzere hoşçakalın…
Tel: (332) 3520657
Fax: (332) 3512816
http://www.majistralformul.com/